fbpx

BG online

Vesti

Tribina o krizi, strahu i otuđenju u Domu omladine Beograda

Institut za studije kulture i hrišćanstva i Dom omladine Beograda nastavljaju ciklus tribina koje povezuju filozofiju, psihologiju, teologiju i savremeno društvo i život pojedinca u njemu. Na tribini 19.oktobra od 19h u Sali Amerikana Doma omladine Beograda govoriće Aleksandar Lukić i Duško Prelević, dok će moderator biti Danijela Marković. Akcenat će biti na proglašenoj pandemiji i procesima koji se dešavaju zahvaljujući tome, a tiču se pre svega slobode kao supstancijalne vrednosti svih umnih bića.
Ciklus tribina “RAZGOVARAJMO O…” ima za cilj da u diskusiji sa predavačima, moderatorima i publikom probudi kritičko mišljenje o društvenim, kulturnim i filozofskim temama od značaja za vreme u kome živimo, mestu pojedinca i zajednice u globalnom svetu brzih promena. Teme tribina se kreću u okviru tri glavne celine:
(1) društveno-politička pitanja: uzroci političkih konflikta, prisutnost tabua danas, strast ka neznanju(2) pitanja ljubavi: ljubomora, prevara i pohvala oproštaju u ljubavnom životu (3) pitanja destrukcije i kreacije novog: moć reči i istine. Uzimajući u obzir klasične i savremene autore, tribine će otvoriti prostor za diskusiju o ljudskim strastima, znanju, istini, slobodi, odnosu sa drugim i samim sobom.
Aleksandar Lukić je osnovne i doktorske studije završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorski rad pod nazivom „Šelingova umna mitologija“ odbranio je 2016. godine. Bavi se istraživačkim radom u oblastima istorije filozofije, političke filozofije, filozofije nauke, etike i estetike. Autor i urednik naučno-filozofske emisije „Gozba“ na Radio Beogradu 2. Član je Srpskog filozofskog društva i redakcije časopisa Filozofske studije. Predsednik je naučnog i programskog odbora Srpskog filozofskog društva.
Duško Prelević, vanredni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Oblast njegovog istraživanja su modalna epistemologija, filozofija duha, metafizika, istorija filozofije, filozofija nauke, filozofija jezika i politička filozofija. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Filozofske studije i Nove serije biblioteke Filozofske studije. Učestvovao je na brojim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima. Objavio je knjigu „Metafizičke osnove modalnog mišljenja“.
Danijela Marković, teolog i predsednik Upravnog odbora Instituta za studije kulture i hrišćanstva u Beogradu. Radi na projektima iz oblasti savremene kulture, religiologije i teologije. Organizator i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih konferencija, izložbi, tribina i naučnih skupova.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Dešifrovanje tinejdžera Emocije tinejdžera su ekstremnije nego pre i promenljive,…
error: