fbpx

BG online

Vesti

Od humanitarnog rada do ekskluzivnih wellness koncepata

Tri decenije rada Peđe Filipovića

U vreme kad je holistički pristup bio samo vizionarska postavka na ovim prostorima, terapeut Peđa Filipović, sada već čuveni učitelj masaža taj princip rada je pre tri decenije utkao u svoj rad uz neizbežni začin- ogromnu ljubav i neprekidno nadograđivanje znanja. U školi masaže „Professional„ koju vodi pri centru za obrazovanje „Đuro Salaj“  već 30 godina do danas je edukovano više od 30 000 polaznika. Pored toga što su pojedinci ostvarili svoje snove i promenili zahvaljujući masaži  svoj život ili posao, Peđu je oduvek ispunjavao i humanitarni rad.
-Tokom devedesetih pokrenuo sam akciju masiranja ranjenika na rehabilitaciji u klinici „Rudo“ u Beogradu. Tokom naredne dve  godine svake subote sa svojim studentima koji su se sukcesivno priključivali akciji posećivao sam invalide koji su bili na rehabilitaciji, u pripremi za aplikaciju proteza, a svojim masažama smo dali doprinos kako u psihološkom smislu, tako i u procesu lečenja. U tim teškim, ratnim vremenima, kad je bilo nemoguće pronaći u prodavnicama i ulje za ishranu, nemoguće je bilo doći i do ulja za masažu, pa su nam u tome pomagali Studio B i Bojana Lekić- priseća se Peđa Filipović.
Svojim javnim nastupima pokrenuo je pojedince i organizacije koje su pokazale dobru volju da se pomogne ljudima sa teškim invaliditetima, posledica ratnih sukoba na prostorima ex Yu. Vremenom se Peđa Filipović sa svojim studentima aktivirao i širom Srbije odlazeći u banje gde su ranjenici bili smešteni. Tamo su ih posećivali i  masirali sa puno ljubavi i empatije, tiho, bez pompe i galame. 

Kako uplašiti svoj strah?

Sa svojim studentima pokrenuo je i akciju masaže u humanitarne svrhe u Domu za stara i lica na Bežanijskoj kosi, gde su masažom pomagali kako pokretnim, tako i nepokretnim stanovnicima Doma.-Tokom bombardovanja Srbije angažovao se kao aktivan član Antistres komiteta. Humanitarno je posećivao Domove zdravlja širom Beograda i pomagao svojim savetima zaposlene, građane, zabrinute roditelje i organizovao radionice o tome kako pravilno disati i uplašiti svoj strah, kako raditi masažu i na kojim mestima kako bi se grč mišića otklonio, stres pobedio i ostavio što manje posledice na zdravlje, kako sačuvati zdravlje i snagu bubrega koji najviše reaguju na strah, posebno kod dece i posledice nekontrolisanog mokrenja-kaže Peđa Filipović.
Humanitarnim izvođenjem svoje diplomske predstave sa kolegom sa klase Miroslavom Nikolićem Peđa Filipović je prikupljao školski materijal za decu u enklavi na Kosmetu pre skoro dve decenije. Nakon dvadeset predstava, kako u pozorištima Beograda, tako i širom Srbije, sa punim kamionom školskog pribora i slatkiša, otišli su uz pomoć Kolubare ( koja im obezbeđuje prevoz i vozača)  i uz pratnju mirovne misije UN u selo Gojbulja  gde su na Svetog Savu uručili deci pakete.
U saradnji sa BGonline.rs Peđa Filipović je organizovao humanitarno predavanje i radionicu masaže trudnica kao podršku ljubavi u porodici i poboljšanju kvaliteta komunikacije u porodici, a masažu od samog početka rada intenzivno inkorporira u porodicu kao matičnu ćeliju pojedinca.

Izmasirani maratonci

Sredinom devedesetih Peđa Filipović je sa svojim studentima učestvovao u Beogradskom maratonu, trijatlonu kao podrška tkačima. Učesnici maratona su tad prvi put u istoriji sporta naše zemlje završavali  trku detaljno izmasirani.  I danas su Peđa i njegovi studenti  zvanična ekipa terapeuta Beogradskog maratona pri Bel Hospice timu.
-Značajan broj terapeuta koji su završili moju autorsku školu masaže danas radi u eminentnim sportskim organizacijama, u čuvenim klubovima, a neki od njih su članovi olimpijskih ekipa. Dok sa njima obilaze svet, predstavljaju kako svoj rad, tako i školu u kojoj su znanja za rad stavili na dobre temelje na šta sam izuzetno ponosan- kaže Peđa Filipović.

Masaža kao umetnost uz stihove Mike Antića

Sredinom devedesetih sa svojim studentima, volonterski, počinje i sa masažom baletskih umetnika, tada Teatra T (pozorišta na Terazijama) i Narodnog pozorišta u Beogradu koja traje godinama.
Od početka rada Peđa Filipović masažu živi celim svojim bićem kao umetnost, pa tako kreira prvi, neobičan performans u kojem spaja masažu, vajanje tela, sa poezijom Mike Antića („Besmrtna pesma“), klasičnom muzikom (Albinoni, Kartazar, Mocart itd.) i nastupa sa ovim konceptom kao predstavnik Srbije u Budva grad teatru 2007. godine gde pravi značajan pomak u integraciji umetnosti negovanja zdravlja, uma, duše i tela. Postavlja temelje novog pravca -Art masaže.

Masaža za zdravlje

Svestan toga da u svakoj banji koja mu ukaže poverenje regrutuje ambasadore svoje struke, posebno se posvećuje radu i kreiranju vrlo inovativnih programa.
-U vreme kad je masaža bila daleko od onog šta je danas, kad se nije ni slutilo da će se pojaviti wellness industrija, kad je prihvaćena kao obična mehanička terapija, već tada 1993.godine u Prolom i Lukovskoj banji eduovao sam terapeute za šiacu masažu (retko ko je tad znao šta taj izraz znači). Kreirao sam slojevitu i bogatu opštu masažu, kao i anticelulit program kroz koji su terapeuti prolazili i ubrzo je inkorporirali u svoj program rada- otkriva Peđa Filipović i dodaje da je taj angažman od strane Prolom banje bio njegov ulazak na velika vrata u svet klasične medicine i rehabilitacije  budući da je svaki njegov program bio  pod lupom lekara i  stručnog kadra fizioterapeuta.
U Niškoj banji Peđa Filipović je inkorporirao Ai Chi u rehabilitaciji kardioloških bolesnika u prirodi, kao i brojne autorske metode. 
Prvi zdravstveni wellness koncept u Srbiji Peđa Filipović je postavio u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača pre 15 godina i njihova saradnja traje i danas, baš kao i sa mnogim banjama širom Srbije.
Edukovao je Peđa Filipović i fizioterapeute eminentnih institucija u regionu – Instituta za rehabilitaciju i fizikalnu medicinu „ Dr Simo Milošević“ u Igalu, Banja Vrućica- Kardial u BiH, kao i terapeute nekih od popularnih termi u Sloveniji i Hrvatskoj. 
-U Srbiju i region doneo sam čuvenu metodu Ai Chi japanskog autora Jun Konna koji mi je bio i učitelj i uveo je kroz edukacije u mnoge banje zemlje i regiona. Takođe sam doneo na ove prostore i direktnu japansku moksibustiju i mnoge pravce šiacu tehnike, kao i masažu tibetanskim posudama na drugačiji način. Prvi sam u wellness ritualima povezao shiatsu, moksu i kaping u autorskom ritualu Mocushi. 

Masaža nije luksuz već potreba

Od početka devedestih godina intenzivno je angažovan u medijima. Vodio je Školu masaže u okviru tv emisija, priloge o masažama, refleksologiji, terapijskim masažama, gledaocima približio drugačiji pristup masaži, da bi se postavila u segment higijene života, a ne kao luksuz, da bi je zaštitio od predrasuda i nepristojnih ideja, pa tako i danas ovu kraljevsku umetnost približava čitaocima, gledaocima, slušaocima brojnih medija.
Peđa Filipović je kreator prvog selfness koncept u Srbiji pod nazivom ” Spoznaj samoga sebe”, neprekidno unosi inovacije u masažu, integriše prirodne elemente, kreira brend rituale, povezuje istok i zapad, muziku i aromaterapiju. Sa puno ljubavi Peđa Filipović radi edukaciju zaposlenih fizioterapeuta i u hotelima kako u zemlji tako i inostranstvu, a kreator je tretmana „Buđenje 7 svetova“. Pre13 godina kreirao je prvi nacionalni wellness brend Crne Gore ” Mediteran- Montenegro ritual” 

Neprekidna edukacija

Peđa Filipović se kontinuirano edukuje, usavršava i nadograđuje svoja znanja, pa tako pored Ai Chi-a u Srbiju donosi i Healing dance- metodu masaže u termalnoj vodi. Jedan je od retkih koji se školovao za watsu- šiatsu u vodi.
Diplomirao je na Međunarodnoj akademiji za instruktore joge, a diplomirao je glumu. Peđa Filipović je i predavač studentima fizioterapije koje uči limfnoj drenaži, šiacu, refleksologiji stopala, terapijskim masažama  na Panevropskom univerzitetu ” Apeiron”  u Banja Luci. Diplomirao na Višoj medicinskoj školi kao student generacije sa prosekom 9,83 i 1999. godine angažovan je kao predavač  po pozivu mlađih kolega kako bi metode koje je kreirao bile verifikovane i od strane ove značajne obrazovne institucije.

Od ulja kanabisa do detox pilinga sa aktivnim ugljem i zeolitom

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Način razmišljanja vas izdvaja od drugih “...Okružite se onima koji…
error: