fbpx

BG online

Roditeljstvo

Da li deci trebaju savršene mame?

Odustanite od ideje da morate biti super žene

Internet i medijski sadržaji majkama neprekidno šalju istu poruku: vi morate i možete postići baš sve! I dok žene premorene od brojnih obaveza posmatraju slike „savršenih“ porodica u kojima nema tenzije, buke i raskoraka počinju da se pitaju da li je problem u njima. O tome koliko je realno i istovremeno frustrirajuće biti istovremeno posvećena deci, uvek u dobroj formi, doterana, lepa, uspešna na poslu govori za BGonline psiholog i psihoterapeut Ljubica Bogetić.
-Mediji često predstavljaju nerealnu sliku realnosti, što može negativno da utiče na one majke koje su same, bez pomoći i ne mogu da postignu ono što se sve od njih očekuje. Upoređujući se sa raznim ličnostima koje na ekranima ne žive realan život, mogu čak da se osećaju depresivno i neuspešno. Na internetu je dosta sadržaja i mudrost je odabrati prave, odnosno one iz kojih može nešto da se nauči… Ima tu i dobrih saveta na temu roditeljstva koje mogu da primene, ali je i dosta nerealnih slika porodičnog života, naročito na instagramu koje su marketinškog karaktera i imaju za cilj prodaju ili promociju nečega. To nije dobar marketing, niti realnost u kojoj te majke žive. Efektnije bi bilo predstaviti prosečnu ženu, ne tako doteranu, sa decom koja nisu tako idealna, već su u raznim raspoloženjima tokom dana, koja nisu baš tako prijatna i laka za prevazilaženja. Većina žena bi se lakše identifikovala sa ne tako savršenim majkama.
Kakve posledice može da ostavi život pod pritiskom koji osećaju?
-Pritisak na ženama je oduvek bio veliki i posledice su se videle u svakoj generaciji. Ranije su ženama dodeljivane uloge domaćice u kući, one koja brine o kući, domaćinstvu, deci, dok je muškarac išao na posao i imao društveni život. Naredne generacije su videle takve žene kao nesrećne i nezadovoljne jer nisu brinule o sebi i nisu zadovoljavale svoje potrebe. Zatim smo imali generacije koje potenciraju da se žene ostvare u karijeri i tu se javljaju dve kategorije žene – one koje žele da budu singl i imaju svoju slobodu, da zarađuju, putuju, izlaze, kao i one koje žele da imaju porodicu i decu. I jedne i druge imaju svoje probleme i životne izazove. Ove prve u nekom momentu požele da imaju porodicu, ali nekad zakasne pa u tome ne uspeju, a ove druge uđu u život pun obaveza. Vrlo često današnje žene imaju mnogo više obaveza nego žene starijih generacija jer pored brige o porodici imaju i posao i karijeru, a u kućnim obavezama i vaspitanju dece često su same, dok muškarci i dalje idu samo na posao, pri tom nemaju pomoć baba, deda, rođaka. Posledica toga je da majke često imaju „burn out“ sindrom, a da toga nisu ni svesne jer se on vezuje samo na sagorevanje na poslu, odnosno radnom mestu, a ne i u kući. Zato su često neispavane, nervozne, iscrpljene. Zbog toga su i u sukobu sa ukućanima koji često nemaju razumevanje za takva raspoloženja. Na sve to kad vide slike na društvenim mrežama nekih “idealnih majki”, osećaju se frustrirano i neuspešno, kao da njima nešto ne ide od ruke što drugima ide…
Zbog čega ne treba da osećaju grižu savesti?
-Treba postaviti realne ciljeve i obaveze. Ne može jedna žena da stigne da u jednom danu skuva tri obroka i posluži dve užine, očisti celu kuću, nahrani decu, uradi sa njima domaće zadatke, izvede ih napolje dva puta dnevno, uspava ih… a još na sve to i da stigne da završi i poslovne obaveze, da se našminka i ode kod frizera. To zvuči kao naučna fantastika jer bi dan onda trebalo da traje najmanje 48 sati. Ono što je suština jeste postaviti prioritete. Ako je nekome prioritet hrana i da mu deca dobro jedu, onda će više vremena provoditi u kuhinju u spremanju obroka, a manje sa decom i u čišćenju. Ako je nekome prioritet higijena, više će vremena čistiti kuću, ali će manje provoditi s decom. Ako je prioritet vaspitanje dece, manje će biti važno da li je kuća čista i da li su deca jela kuvano, već će se više družiti, igrati i izlaziti s decom. Onim ženama koje previše vremena provode u sređivanju sebe ili previše vremena provode na poslu neko drugi brine o deci li su im deca zapostavljena. Znači, suština je odlučiti šta su prioriteti u životu i smanjiti kriterijume za druge obaveze koje nisu prioritet. Ako se žena druži sa decom, ne treba da oseća grižu savesti ako nije skuvala ručak, jer ručak može da se kupi, a čišćenje kuće takođe može da se plati. Neke majke često imaju grižu savesti jer se od njih na poslu očekuje mnogo, a imaju osećaj da su im deca zapostavljena zbog toga. Nije uvek količina vremena provedena sa decom bitna, već kvalitet. Nekad možete i pola sata da provedete s decom, a da ste im posvećeni i ona će da imaju dobit od toga, a nekad ste ceo dan s njima, a psihički potpuno odsutni. Na to deca reaguju često privlačenjem pažnje, pa dolazi pojačane nervoze i napetosti. Treba smanjiti perfekcionizam i prihvatiti da se ne može sve savršeno uraditi.
Šta realno jedna savremena žena može, a šta nikad ne mora?
-Savremene žene treba da pomire u sebi ulogu majke i ulogu poslovne žene. Ne treba biti isključiv i birati ili-ili. One treba da se osećaju ostvareno i kao majke i kroz profesiju ako to žele, ali ne na način koji diktira ovaj tempo života. To je moguće ako se smanji radno vreme, angažuju drugi ljudi za pomoć oko kuće i ako, što je najvažnije, muškarac pomiri u sebi ulogu oca i ulogu poslovnog čoveka. Tradicionalna podela uloga je funkcionisala u jednom vremenskom periodu, ali to vreme više ne postoji, Ako se od žena očekuju promene, normalno je da se i muškarci prilagođavaju tim promenama, a o tome se malo govori.
Da li sve ovo pomera očekivanja od njih i kad je reč o njihovom okruženju?
-Možemo da govorimo o mikro i makro okruženju. Obično je ženama važnije njihovo mikro okruženje, odnosno kakva očekivanja ima njena porodica, a zatim i roditelji, rođaci, prijatelji… Ako oni previše očekuju i nemaju razumevanja, onda je žena pod zaista velikim pritiskom. S druge strane, ako ima podršku i razumevanja supruga i bliže okoline, mnogo lakše podnosi pritisak i očekivanja celokupnog društva.
Kakve majke su najbolje za svoju decu i porodicu?
-Najbolje su zadovoljne i posvećene majke. Ali, to ne znači da majka treba da izgleda raspoloženo i nasmejano 24h dnevno, jer to nije realno. Normalno je i da je ponekad umorna, iscrpljena, neispavana, neraspoložena, da se ponekad posvađa s decom. Zadovoljna majka je srećna sa svojim životnim izborima, ostvarila je ono što su njene životne vrednosti i živi u skladu sa tim. Ona ne prebacuje deci „šta bih sve postigla u životu da nije bilo vas… živim u nesrećnom braku samo zbog vas… žrtvovala sam karijeru zbog vas…“ Ako žene nisu spremne da budu majke onda kad okolina to od njih očekuje, mnogo je bolje da sačekaju sa tom odlukom, da ostvare ono što im je važno, pa kada budu dovoljno zadovoljne sobom da se posvete deci…
Često viđam starije majke koje su mnogo posvećenije deci i čija su deca zadovoljnija, nego mlađe majke koje, reklo bi se, imaju više snage i energije da se bave decom… To samo govori o tome koliko je za gajenje dece važno psihičko stanje žene, ne samo fizičko. Psihička spremnost majke da ima decu je jako važna i utiče na njen odnos prema deci i obavezama koje ima.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Mr Ljubica Bogetić radi i test profesionalne orjentacije koji obuhvata testove sposobnosti, interesovanja i ličnosti, kao i razgovor sa psihologom. Sve to detaljno može da odredi profesionale oblasti u kojima možete da ostvarite svoj maksimum. Ova testiranja su najkorisnja za učenike 8. razreda osnovne škole i 4. razreda srednje škole, a kao orjentir u izboru škole ili fakultera. Korisna su i odraslim ljudima koji žele da promene zanimanje, ali ne znaju šta bi drugo radili.
Testiranje se obavlja u EOS CENTRU na Novom Beogradu. Dodatne informacije možete dobiti putem maila: eoscentar@gmail.com

Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

PRIJAVE NA EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Od nemoći i samosažaljenja do depresije
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Depresivnost kod dece
I deca mogu biti anksiozna
Ljubomora u partnerskim odnosima
Ozbiljne posledice zavisnosti
Nesigurnost kod mladih i dozvola za odrastanje
Osećanja koja čuvaju od bolesti
Strah od raskida i samoće
Emocionalne ucene roditelja
Formula zdravlja i ličnog zadovoljstva
Posledice hroničnog stresa
Kako deci postaviti granice?
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Dok je studiranje nekim mladim ljudima uživanje, onima koji imaju…
error: