fbpx

BG online

Roditeljstvo

Tetoviranje kao psihološki problem?

Bolan beg od teskobe

Tetovaže su neizbrisivi, trajni, specijalni natpisi i slike na telu. Nekad se tetoviranje smatralo značajnim ritualnom, dok danas kultura tetoviranja pripada modnom trendu i sve je dostupnija i adolescentima. Ali, tetoviranje, bez obzira na popularnost obavlja i svoju psihopatološku funkciju, tvrde brojni stručnjaci za mentalno zdravlje.

Sklonost rizičnom ponašanju

Tetovažu nema svako i neće se svako za nju odlučiti. Ali, šta je to što nekog, naročito još u adolescentskom periodu motiviše da svoje telo zauvek obeleži crtežom, natpisom, porukom, simbolom? Odgovor na ovo pitanje potražio je Vojislav Ćurčić, autor knjige “Adolescencija (šansa, romansa i psihopatologija)” koju čine razmišljanja i stavovi istaknutih stručnjaka za mentalno zdravlje adolescenata.
-Kod studenata s tetovažom je zabeleženo više primera rizičnog ponašanja- upotreba alkohola, marihuane, psihoaktivnih supstanci, poremećaj ishrane, nasilno ponašanje, rano stupanje u seksualne odnose, pa i suicidno ponašanje. Jedna tetovaža može biti ukras, ali i indikator skrivenog psihološkog problema. Veći broj tetovaža, pokrivenost veće površina tela, tetoviranje vidljivih delova tela, sluzokože i genitalija utvrđeno je da su indikatori individualne psihopatologije, dok multiple tetovaže ukazuju na veću sklonost rizičnom ponašanju- navodi se u knjizi “Adolescencija”.

Samopovređivanje

Tetoviranjem se na telo nanosi slika što izaziva bol i povređivanje kože ili sluzokože koje su prokrvljene brojnim nervnim završecima. Bol je intenzivniji kad su u pitanju veće površine i osetljivi delovi tela poput sluzokože i genitalija. Prvi korak u klasifikaciji samopovređivanja 1986. godine dao Favazza koji je rekao da su tetovaže društveno prihvatljiv oblik samopovređivanja(da je tetoviranje ekvivalentno samopovređivanju). Taj proces je bolan i po psihodinamskom sagledavanju, pokušaj nadvladavanja isuviše visokog kvantuma teskobe.
Po Robertu i Storchu osobe sa modifikacijom tela-tetovažom su anksioznije i depresivnije, dok tetovaže na vidljivim mestima tela po istraživanjima indikuju izraženije psihopatske crte ličnosti.
-Procenjuje se da 24% populacije u SAD ima neku tetovažu. Danas ih imaju i glumci, sportisti i ljudi srednje klase. U istaživanju među adolescenatima od 15 do 19 godina  utvrđeno je postojanje povišene impulsivnosti, agresivnosti, emocionalne labilnosti, kao i narcisoidnosti kod onih sa tetovažom čija je izraženost srazmerna broju multiplih tetovaža. Rezultati ovog istraživanja pokazali su i da je tetoviranje jedan od načina da adolescenti ostvare dominantnost, jer osobe koje imaju želju za dominacijom moraju svetu to i pokazati. Na taj način imaju povratnu informaciju o vlastitoj dominantnosti i time odražavaju željeni status- navodi se u knjizi “Adolescencija”.

Od poremećaja ličnosti do psovanja i agresije

Pojedinci s tetovažama imaju izraženije psihopatske crte ličnosti, pogotovo ako se njihove tetovaže nalaze na vidljivim mestima na telu, tvrde psiholozi i psihijatri čija istraživanja predstavlja autor knjige “Adolescencija”.
-Tetovirane osobe su manje organizovane, pokazuju niži stepen samokontrole, agresivnije su, buntovnije i nesigurnije u odnosu s drugim ljudima. Socijalno i emocionalno manje su adaptirane, imaju slabiju kontrolu nagona i sa sobom nose povećanu opasnost od drugih vidova rizičnog ponašanja. Kod tetoviranih adolescenata postoji veća mogućnost postojanja poremećaja ličnosti i intenzivnije verbalne agresije, sklonost psovanju i vređanju drugih. Kad je reč o doživljaju tela, tetovirani adolescenti imaju nešto izmenjen doživljaj u odnosu na druge. Može se pretpostaviti da oni svoju kožu i tetovažu na njoj doživljavaju kao način komunikacije sa sredinom. Iako je tetoviranje postalo vrlo moderno, neki ga čak smatraju i nakitom, a dobijeni rezultati govore da ipak populacija koja se tetovira ima i posebne odlike koje ih odvajaju od onih koja se ne tetovira- navodi se u knjizi “Adolescencija”.

Knjigu “Adolescencija” u kojoj autor iznosi brojna istraživanja vezana za ovo životno razdoblje  i bavi se između ostalog i depresijom, anksioznošću, destrukcijom, poremećajem ishrane, posledicama igranja video igara, psihozom, adolescentskim krizama… možete poručiti po ceni od 693 din+ troškovi dostave telefonom 066060820 ili putem porudžbenice: 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Jesen nikad nije bilo moje omiljeno godišnje doba, nekako mi…
error: