BG online

Roditeljstvo

Svetski dan deteta

PRAVO NA BEZBRIŽNO I SREĆNO DETINJSTVO

UNICEF promoviše prava i dobrobit svakog deteta. Sa svojim partnerima radi u 190 zemalja i teritorija usmeravajući posebne napore da bi dopreli do najranjivije i najisključenije dece, za dobrobit sve dece i svuda.
Uprkos ogromnom napretku koji je ostvaren za decu od usvajanja Konvencije o pravima deteta 1989. godine, prava miliona dece se krše svakoga dana, izjavio je UNICEF na dan kada se obeležava Svetski dan deteta (20.novembar).dete
-Dok sukobi, krize i ogromno siromaštvo dovode živote i budućnosti miliona dece u opasnost, sada je hitnije nego ikada da se zaštite prava dece – a to je i ključna stvar za izgradnju jačih i stabilnijih društava- rekao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.
Bivša Jugoslavija je bila među prvim zemljama koje su potpisale i ratifikovale Konvenciju 1990. godine, a Republika Srbija je po osnovu sukcesije preuzela na sebe sve obaveze koje proističu iz iste. Konvencija o pravima deteta je ugovor o ljudskim pravima koji je najbrže i najšire ratifikovan u svetu, i u njoj su navedeni osnovni, univerzalni standardi za zdravo, bezbedno, pristojno detinjstvo za svako ljudsko biće.

U Srbiji:

• Siromaštvom su najviše pogođena deca i porodice sa više od dvoje dece, 30% njih je u riziku od siromaštva
• Došlo je i do pogoršanja uhranjenosti najsiromašnije dece: 14% zaostaje u rastu, dok je 10% dece mlađe od 5 godina iz romskih naselja pothranjeno.
• Samo polovina najsiromašnije dece uzrasta od 6-23 meseca dobija najmanje 2 mlečna obroka dnevno.
• Stopa smrtnosti odojčadi u romskim naseljima skoro je dvostruko veća u odnosu na nacionalni prosek.
• Tek polovina dece u Srbiji pohađa neku vrstu programa učenja u ranom detinjstvu – samo
9% najsiromašnije dece i 6% dece iz romskih naselja uzrasta od 3-5 godina ide u vrtić, u odnosu na 82% dece iz najbogatijih domaćinstava.
• 1 od 4 dece mlađe od dve godine se fizički kažnjava, a skoro 40% dece uzrasta od 10-14 godina izloženo je nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće.
• Još uvek je široko rasprostranjeno verovanje (52% stanovništva) da je za decu sa fizičkim ili senzornim smetnjama u razvoju i invalididtetom bolje da idu u specijalne škole, dok 68% isto misli i za decu s intelektualnim smetnjama.

Uprkos izraženom napretku za decu na globalnom nivou tokom proteklih decenija, skoro 6 miliona dece umire svake godine od uzroka koji se mogu sprečiti – a dva puta je veća verovatnoća da će deca iz siromašnih domaćinstava umreti pre svog petog rođendana u poređenju sa decom iz bogatijih porodica.
Skoro 50 miliona dece je raseljeno iz svojih domova – 28 miliona njih zbog sukoba. Deca koja su zarobljena u oblastima koje su pod opsadom – između ostalog u Siriji, Iraku i severnoj Nigeriji, pod većim su rizikom da će se njihova prava kršiti, jer su njihove škole, bolnice i domovi napadnuti. U svetu preko 250 miliona dece živi u zemljama koje su pogođene sukobima.
Skoro 385 miliona dece živi u ekstremnom siromaštvu, a više od jedne četvrtine od milijardu dece školskog uzrasta ne uči. Skoro 300 miliona dece živi u oblastima sa najvišim nivoima toksičnog zagađenja vazduha – šest ili više puta većim od međunarodnih normi.
Povodom obeležavanja 70 godina rada UNICEF u Srbiji će, zajedno sa Prvom televizijom, organizovati emisiju Teleton, sa željom da predstavi svoj rad u Srbiji i da prikupi donacije za implementaciju programa koje UNICEF sprovodi za decu Srbije.

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
NEOSTVARENIM LJUDIMA UVEK NEKO SMETA U muzičkoj priči "Iza horizonta"…