fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Svet homeopatije

ONO ŠTO SE DEŠAVA U UMU, PRESLIKAVA SE NA TELO, ALI I OBRNUTO

Homeopatija je holistički način lečinja koji isključivo koristi supstance iz prirode koje podstiču snage našeg organizma da se samo isceljuje. Važno je napomenuti da su lekovi koji se koriste blagi, netoksični, da ne ispoljavaju nikakva neželjena dejstva i mogu se koristiti u bilo kom životnom dobu. Bezbedno ih mogu uzimati novorođenčad, trudnice, mala deca, kao i starija populacija.

Prirodne odbrambene snage

Mi često zaboravljamo da naše telo ima urođenu sposobnost samoisceljenja koja na žalost u današnjim uslovima života biva sve više oslabljena usled izloženosti raznim štetnim uticajima. Svakodnevno nas prate razne stresne situacije, izloženi smo različitim vrstama zagađenja, a tome doprinosi i pogrešno lečenje u suprotnosti sa zakonima prirode koje ne dozvoljava našem telu da razvija svoje prirodne odbrambene snage, već ga dodatno opterećuje i oslabljuje.
U homeopatiji se svaka osoba posmatra kao neodvojiva celina mentalnog, emotivnog i fizičkog nivoa postojanja koji se međusobno prožimaju i nemoguće ih je odvojiti i posmatrati zasebno. Sve ono što se dešava u našem umu direktno se preslikava na naše telo i obrnuto, iako mi nismo uvek svesni te povezanosti.  Zato je jako važno prilikom lečenja uzeti u obzir sve te nivoe zajedno jer ako pokušamo da delujemo samo na fizičkom nivou, zanemarujući celokupno psiho-fizičko stanje pacijenta, lečenje u pravom smislu te reči nije sasvim moguće i može se postići samo kratkotrajno povlačenje simptoma, ali će se oni nakon izvesnog vremena ponovo vraćati.

Drugačiji pogled na zdravlje i bolest

Lekovi koji se koriste u homeopatiji su upravo specifični po tome što deluju na sve nivoe našeg postojanja, kako na naše fizičko telo, tako i na naš um i emocije čime doprinose poboljšanju opšteg psihofizikog zdravlja, porastu energije i osećanja zadovoljstva i harmonije. Dobijaju se od biljaka, minerala i ostalih supstanci iz prirode posebnim postupcima razblaživanja, trituracije i pri tom se moraju strogo poštovati propisi homeopatske farmakopeje. Istorija homeopatija počinje u Nemačkoj 1796. godine a njen tvorac je lekar Samuel Hahnemann koji  nam nije otkrio samo novi metod prepisivanja i pravljenja lekova, već je otkrio i sasvim drugačiji pogled na bolest i zdravlje, kao i novo razumevanje ljudske prirode i filozofiju posmatranja života.
Homeopatski način lečenja danas je rasprostranjen širom planete i uvršćen je u zdravstvene sisteme mnogih zemalja, pa i Srbije. Važno je napomenuti da homeopatija nije u suprotnosti sa klasičnom medicinom, već možemo reći da se samo zasniva na suprotnim principima i drugačijem pogledu na samu bolest i zdravlje.

Medicina+homeopatija

Homeopatski se možete lečiti bez obzira na to koje tretmane i lekove konvencionalne medicine koristite. Čak se ove dve metode lečenja mogu veoma uspešno kombinovati i dopunjavati. Mi uvek savetujemo pacijentima koji dolaze kod nas da nikako ne prestaju sa terapijama i uzimanjem alopatskih lekova bez konsultacije sa lekarem koji ih je prepisao. Naravno da se posle izvesnog vremena na homeopatskom tretmanu potreba za tim lekovima smanjuje ili čak sasvim prestaje, ali tu odluku če doneti lekar nakon što utvrdi koje su promene nastale u zdravstvenom stanju pacijenta.
Homeopatijom se može veoma uspešno tretirati široki spektar kako akutnih, tako i hroničnih bolesti, bilo da se koristi samostalno ili kao dopunski metod lečenja. Gotovo da nema bolesti ili stanja gde ona ona neće doneti olakšanje, a nekada i potpuno izlečenje i to upravo zbog činjenice da ne deluje samo na jedan simptom ili oboleli organ, već leči čoveka u celini sa svim njegovim individualnim karakteristikama i tako pokriva veliki broj simptoma, od lake temperature, zapušenog nosa, upale grla, cistitisa, pa sve do težih hroničnih stanja i bolesti.
Pogodna je za lečenje starih jer je veoma blaga, ne proizvodi nikakva neželjena dejstva i mogu je slobodno koristiti uz lekove koji su im već prepisani od strane lekara.

Suzana Đokić, dipl.homeopata
www.svethomeopatije.rs

 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

2 komentara

komentar

 1. Biljana

  23/03/2017 at 11:30

  Kod nas u Srbiji homeopatija teško može da zaživi jer cena jednog “pregleda” odnosno ispitivanja pacijenta/klijenta (kako se to zove u homeopatiji?) nije dostupna većini ljudi. Naravno da je homeopatama potrebno da prođu mnogo obuke i sve to nije nimalo jednostavno ni naivno, i naravno da se za odgovarajuću stručnost očekuje i odgovarajuća naplata ali… nažalost, morate se prilagoditi uslovima u kojima živite. Ako u proseku pregled kod privatnog specijaliste lekara košta dva puta manje nego jedna poseta homeopati morate da se zapitate da li je to u redu. Uz to, niko vam ne garantuje da će terapija uspeti. Kao neko ko je bio kod homeopata priličan broj puta, moram nažalost da kažem da sam razoračarana brojem neuspeha po tom pitanju. Mnogo šta zavisi od objektivnosti, veštine i inteligencije homeopata i može da se desi da platite i da ne dobijete ništa, čak i ako vaš homeopata ima odgovarajuću obuku jer veliki deo lečenja se bazira na intuiciji i rasuđivanju. Ukratko, cena je prevelika.

  • Suzana Đokić

   25/03/2017 at 17:13

   Poštovana Biljana,
   hvala Vam na komentaru. Spremnost da uložimo u svoje zdravlje ili nešto drugo, je pitanje postavljanja prioriteta u životu. Potpuno ste u pravu da je potrebno proći godine i godine obuke da bi ste postali homeopata, da je potrebno uložiti jako puno vremena, truda i novca, ne samo na edukaciju, već i na knjige, razne programe za repertorizaciju,čija je cena poprilično visoka. Edukacija se sa dobijanjem diplome ne zaustavlja. Da bi bili dobar homeopata potrebno je neprestalno da učite, putujete, slušate strane predavače, dodatno se edukujete… Moramo posedovati zalihe velikog broja homeopatskih preparata u različitim potencijama, koje klijenti dobijaju uz konsultaciju. Da bi se uzela kompletna anamneza potrebno je izdvojiti minimum sat i po do dva vremena po osobi, a nekada i duže.
   Cene te prve konsultacije u Srbiji dosta variraju ali su ipak mnogostruko niže nego u zemljama sa višim standardom od našeg. Tako da je recimo u Nemačkoj, za prvu konsultaciju potrebno izdvojiti u proseku 180 €, oko 150 funti u Engleskoj i oko 400 $ u SAD-u.
   Što se tiče specijalističkih pregleda po privatnim zdravstvenim ustanovama, oni retko kada traju duže od 30 minuta. Ako recimo odvedete dete makar i sa blažim respiratornim tegobama, za pregled kod pulmologa, briseve iz grla i nosa, analizu krvi i inhalaciju, izdvojićete popriličnu sumu novca. I nazalost, niko na ovom svetu Vam ne može dati garanciju da će bilo koja terapija ili medicinska procedura biti uspešna. Naše zdravlje zavisi od mnogobrojnih faktora. Ni homeopatija, niti bilo koja druga metoda lečenja ne koristi čarobni štapić koji će preko noći otkloniti sve naše tegobe koje smo zapostavljali ili pogrešno lečili godinama.
   Uspešnost homeopatskog lečenja ne zavisi nikako od intuicije homeopate. Potrebno je jako veliko znanje, iskustvo i posvećenost. Ali isto tako potrebno je da klijent shvati da je njegovo zdravstveno stanje i njegova odgovornost, kao i da će povratiti zdravlje tek onda kada bude spreman da po tom pitanju načini neke žrtve i promeni stvari u svom životu koje doprinose bolesti.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
JEDNOSTAVNO, BEZBOLNO I BEZBEDNO Mladeži su pigmentne promene na koži…
error: