fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Svaki razgovor sa suprugom se završava svađom. Šta mogu da preduzmem?

Od kako u novonastalim okolnostima suprug i ja vreme provodimo neprekidno zajedno, primećujem da je on toliko nervozan da se svaki naš razgovor završava svađom. Iz dana u dan je sve gore. Više ni sebe ne mogu da umirim. Kako da pomognem sebi, kako da nađemo zajednički jezik?- ovo pitanje je čitateljka BGonline-a Radmila K. Postavila psihoterapeutu Maji Pavlov.

-Poštovana, u svađi je uvek jedna strana svesnija. Verujem da vam ponašanje supruga ne pada lako, ali ono je za očekivati u vanrednim okolnostima. Neki ljudi „pucaju po šavovima po kojima su skrojeni“. Tačnije, vi ste sada u prilici da vidite kako suprug reaguje iz pozicije relativne nemoći To se može ogledati i agresijom, napadom, provokacijama i optužbama vas i drugih. Ono što vam preostaje jeste da napravite ugovor sa sobom da nećete uzimati zdravo za gotovo sve što kaže, kako biste zaštitili sebe. Takođe, njegov izduvni ventili nastojaćete čuti, ali ne preispitujući stalno svoju odgovornost, kako ne bi upali u stalna pravdanja. Možete mu se i obratiti sa: „Kako ti mogu pomoći sad?“. Bilo bi dobro i da mu pružite neku bazičnu empatiju, tj. razumevajući ali ne odobravajući njegovo ponašanje: „Verujem da ti je teško i znam da nemaš puno izbora“, uostalom kao ni ja, ali nema potrebe da me okrivljuješ na ovaj način. Ne bih to više tolerisala. Pozivam te da uđeš u mir….“
Važno je da vi što duže budete dobro, ne indukujući se u njegovo stanje i tako ćete i za njega postajati „dobar model“ za to kako odolevate stresu.

Maja Pavlov, psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović

Maju Pavlov možete kontaktirati putem maila: majapavlov@gmail.com
tel: +381 63 11 22 806
www.majapavlov.com
www.hrio.co
HRIO facebook
Maja Pavlov- facebook

Izolacija je izazov za mentalno zdravlje čoveka

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Osećam veliku prazninu i kao da više ništa ne može…
error: