BG online

ZDRAVLJE

SURUTKA – moćni saveznik zdravlja i vitalnosti

surutka2Možete je koristiti u izvornom obliku ili u prahu, kako god, činjenicaje da je ovaj napitak nutritivno izuzetno vredna namirnica, jer sadrži brojne i važne minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i belančevine, a pri tom u sebi nema mnogo kalorija. Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini koji obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak posle napora.surutkaSurutka je puna elektrolita i odlično hidratizuje telo, spada u najbolje prirodne proizvode koji obnavljaju crevnu floru, zato je i važna kao super hrana za dijete. Čak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mleko, jer je prepuna hranjivih supstanci, koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakterija. One deluju kao prirodan antiseptik, koji uništava ili sprečava razvoj patogenih mikroorganizama. Odlična je i za probavu, zglobove, ligamente (omogućuje i brz oporavak posle treninga), ali i protiv starenja. Preporučuje se trudnicama, jer je odličan izvor proteina. Minerali koje pronalazimo u surutki održavaju tonus ćelija, te sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar i infarkt. Proteini, sa druge strane, sprečavaju osteoporozu, regulišu holesterol, zaustavljaju delovanje zubnog kamenca, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i ono najvažnije, regenerišu jetru.surutka3Ukoliko svakodnevno pijete surutku regulisaćete kilograme, očistiti organizam, ojačati telo, olakšati dijetu (jer izaziva osećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad creva. U jednoj litri surutke nalazi se samo 360 kilokalorija, što je upola manje od kalorija u jednoj litri svežeg mleka.
Treba znati da intenzivna ishrana surutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brže regeneracije bolesnih mesta u organizmu.
Jetra je najveca žlezda u našem organizmu i jedini je unutrašnji organ koji ima moć regeneracije. Bolesti jetre su česti uzročnici smrti, pa o njoj treba ozbiljno brinuti tokom celog života. Kad se sprovodi terapija za regeneraciju jetre uz pomoć surutke potrebno je u dužem vremenskom periodu svakodnevno piti surutku (od 0.5 do 1L) a pri tom izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i svake druge otrove i materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlečenje poželjno je u isto vreme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak i to na prazan stomak.
Surutka u prahu je proizvedena od posebno odabrane surutke koja je obradena postupkom pasterizacije, uparavanja, kristalizacije i susenja, tako da je dobijen proizvod izuzetnog kvaliteta i veoma dobre rastvorljivosti u toploj a i hladnoj vodi. Surutka u prahu sadrži proteine sa visokovrednim amino kiselinama mleka, vitamine iz mleka i mineralne materije mleka. Zbog svog sastava je veoma korisna u ishrani ljudi, osvežava i održava vitalnost organizma. Primenjuje se u kulinarstvu za izradu kolača, za izradu napitaka, a takođe i u industriji.

Recept za pripremu domaće surutke

Masnije mleko nepasterizovano i nehomogenizovano stavite u veću šerpu i zagrejavajte na srednjoj temperaturi, ali imajte na umu da ne sme da prokuva. Potrebno je samo da bude vruće (ali da ipak možete staviti prst u mleko, a da se ne opečete). U posebnu posudu staviti 1 šolju pavlake ili 1šolju jogurta i preko toga sipati malo vrućeg mleka. Promešajte, pa nastavite sipati zagrejano mleko uz konstantno mešanje. Ostavite na sobnoj temperaturi, stavite preko šerpe drvenu kašiku i prekrijte gazom. Sledeći dan dobićete kiselo mleko. Stavite ga u veliku šerpu na šporet na nižu temperaturu i lagano zagrejavajte par sati. Sklonite sa vatre. Kad se malo prohladi stavite u posudu koju ste obložili gazom i iscedite surutku i odvojite sir. Stavite surutku u flaše i čuvajte je u frižideru.

 

04.03.2014

© by BGonline. All rights reserved
1 komentar

1 komentar

  1. Lana

    04/03/2015 at 15:26

    Surutka u prahu je u odnosu na onu od svezeg sira kao nebo i zemlja. I koristite surutku od kozjeg sira, ta je najbolja.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Više od 50% ljudi širom sveta ima problem s peruti.…