BG online

Hrana & Recepti

Tajna kolača koji voli ceo svet- Dan bez štrudle je kao nebo bez zvezda

Za BGonline piše nutricionista i dipl. ph Ana Lipowatz MSc

Odakle potiče štrudla? Jedni izvori kažu da štrudla potiče s područa Bliskog istoka i da je preko Egipta, Palestine i Sirije stigla u u Tursku gde je uvijena forma slatke pite dobila ime baklava. Kasnije tokom turskih pohoda na teritoriji Austro-ugarske transformisala se u današnju štrudlu. Drugi izvori kažu da je iz severne Afrike preko Španije stigla na područje današnje Austrije.strudla2Reč štrudla se još 1629. pojavljuje u pisanoj formi u kuvaru, koji se čuva u bečkoj državnoj biblioteci. Najveću popularnost je stekla u vreme Marije Terezije, kada je postala omiljeni I neizbežni kolač bečkih salona. Dug put koji je ovaj specijalitet prošao obavezuje potomke, da i dalje s ogromnom pažnjom i ljubavlju neguje davnu tradiciju i brižljivo je čuvaju od zaborava. Originalni, autentični način spremanja se i danas često u formi Štrudla-show prikazuje gostima elitnih hotela Beča.strudla1
“Dan bez štrudle, je kao nebo bez zvezda” – car Franz Josef

Dipl. Ph Ana Lipowatz MSc
www.fett-frei.at

Ana Lipowatz, diplomirani farmaceut i magistar nutricionizma, tvorac FETT FREI programa koji se zasniva na mišljenju da nije važno koliko kilograma pokazuje vaša vaga, već kakvog su kvaliteta vaši kilogrami. To u praksi znači da muškarac visok 185cm, težak 100kg nije debeo ako je to pre svega mišićna masa, a da pri tom žena, koja ima “normalnu” težinu može da izgleda debelo ako ima malo mišićne mase, a mnogo masnog tkiva, ili naravno savršeno, ako je obrnuto. Ana Lipowatz radi sa klijentima u Beogradu i Beču, ali i putem skype-a.

Program Fett-frei Ane Lipowatz!
Za samo 60 dana je moguće ostvariti ovaj san: smršati bez gladovanja uz hranu koju volite!

fett-frei

Arhiva tekstova Ane Lipowatz:
Sačuvajte emocije, izgubite kilograme
Pogled u tanjir muškarca i žene
Kako se hraniti tokom leta?
Ne turirajte organizam čestim obrocima
Kako reći NE hrani od koje se gojimo?
Stop dijetama- oslobodite se viška kilograma zauvek bez suplemenata, iluzija i prodavaca magle
Uz FF ishranu oslobodićete se viška kilograma
Emocije, ishrana i problem s kilogramima
Budite pažljivi sa mesom
Mršavljenje uz podršku nutricioniste
Insulinska rezistencija, dijagnoza savremenog čoveka
Postoji li „superhrana“?
Umeće uživanja je mentalni proces
Šta vas vodi prema hrani?
Topljenje kilograma uz Fett frei
Vratite se dobrim navikama, mršavite s osmehom
Zlatna pravila pravilne ishrane
Kako izgubiti kilograme i zadržati vitku liniju?
Musli s jogurtom
Zašto je teško izgubiti kilograme?
Šta nam se dešava kad držimo dijetu?
Namirnice koje utiču na lučenje insulina
Nutricionista ličnim primerom motiviše klijente
Zašto ne treba mešati proteine i ugljene hidrate?
Tajne pravilne ishrane
Kako početi dijetu?
Pametno i kvalitetno mršavljenje
Opsednutost zdravom ishranom
Hrana ne sme da bude „terapija“
Efikasno mršavljenje
5 saveta koji će vam pomoći u mršavljenju
Mršavljenje preko interneta
Prirodna higijena
Šta je pravilna ishrana?
Vitki a siti
Šta nam telo kaže?
Ne plašite se ugljenih hidrata

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Massimo Savić je 23 godine u braku sa suprugom Eni…