fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Strahovi i anksioznost kod dece

Moj sin želi da ga vodim kod psihologa…

Moj sin ima 10 godina i u poslednje vreme mi govori kako oseća strahove, misli koje ga uznemiruju, pogotovo uveče. Ima dana kad plače i jeca i moli da ga vodim kod psihologa. I sama patim od anksiozno depresivnog poremećaja skoro 20 godina. Kako da se postavim?- pitanje je koje je čitateljka BGonline-a postavila psihologu Ljubici Bogetić.

„Period početka puberteta karakterističan je i po burnim emocijama, ali takođe i do učestalim strahovima i anksioznosti. Postoji puno razloga za to može da bude okidač takvom stanju a to se utvrđuje jasnom dijagnostikom. Jedan od opštih okidača za pojačane strahove, anksioznost i depresiju u ovom periodu je verovatno i trenutna situacija u kojoj se svi nalazimo, a koja naročito teško utiče na decu. Nedostatak druženja, socijalne interakcije, zabave, putovanja, odlaska u školu, sporta, obaveza, strukture dana u velikoj meri utiču na psihičko stanje dece i strahove koji možda već negde postoje, pa ih izbacuju na površinu. Deca nemaju uobičajene ventile koji su im pomagali da se bolje osećaju i rešavaju trenutnu anksioznost što svakako nije dobro. Teško im je, imaju puno dilema koje ne mogu da reše, hormonalne promene koje ne mogu da ventiliraju, ali često to nije jedini uzrok, već okidač koji istera na površinu i druge potisnute probleme.
Svakako decu treba razumeti i pokazati im empatiju, jer njima je zaista teško budući da nemaju puno iskustva, niti mehanizama kako da se nose sa neprijatnim osećanjima. Kao roditelj možete da razumete i podržite dete, a za svaku dublju analizu treba potražiti stručnu pomoć“.

Ljubica Bogetić, psiholog i psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović
EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Od nemoći i samosažaljenja do depresije

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nesigurni mladi ljudi i život pod konstantnim stresom Uznemirenost, uplašenost…
error: