fbpx

BG online

Lični razvoj

Strah od raskida i samoće

ZAVISNOST OD DRUGE OSOBE NIJE LJUBAV

Partnerski odnos podrazumeva odnos zasnovan na ljubavi, razumevanju, poštovanju i zajedničkim ciljevima. Svedoci smo da postoje mnoge relacije ispunjene gnevom, mržnjom, bolom zbog vezanosti za drugu osobu koja je na bilo koji način emocionalno nedostupna… Za takve odnose koji su ispunjeni teškim neprijatnim emocijama, u kojima vlada nezadovoljstvo, a ne mogu da se prekinu kažemo da su zavisnički odnosi. Održavanje takvih odnosa može da ima niz posledica kako na zdravstvenom, tako i na psihosocijalnom planu, kao što su pad imuniteta, mnoga psihosomatska oboljenja, narušeno samopouzdanje i samopoštovanje, ispunjenost frstracijom, srdžbom i očajem, često bežanje u alkohol, narkotike, sredstva za umirenje…

Zavisnost i apstinencijalna kriza

Ovakvi odnosi, iako su štetni po zdravlje, imaju kompulzivnu potrebu za održavanjem zbog velikog straha od mogućeg raskida i samoće. Baš kao i svaku drugu zavisnost i ovu karakteriše apstinencijalna kriza koja može da bude i fizička i psihička, a ogleda se i u fizičkom bolu pojedinih organa, nesanici, razdražljivosti, depresiji, osećaju beznadežnosti, očaja i nepronalaženju smisla u drugim stvarima…. Ljudi u ovakvim odnosima često koriste racionalizaciju da je to ljubav, iako je jasno da to nije ljubav već zavisnost. Glavna razlika između ljubavi i zavisnosti je u ograničavanju slobode.
Zavisna osoba razmišlja kao i zavisnik od narkotika: „moram imati tu osobu, makar me to ubilo…“  Zavisna osoba ima kompulzivnu potrebu za posedovanjem, ograničava slobodnu volju druge osobe, iako je taj odnos štetan po psihičko i fizičko zdravlje.
Odnos koji je zasnovan na ljubavi uključuje slobodu izbora druge osobe i prihvatanje tuđeg izbora. U takvom odnosu prisutno je razumevanje za tuđe emocije i ponašanje, kao i međusobno poštovanje. Poznati su kozavisnički odnosi među partnerima u kojima je muž zavisan od alkohola, psihoaktivnih supstanci ili patološkog kockanja, a žena ima preterano razumevanje za njega, opravdava njegove postupke, čak mu i daje novac. Za to vreme ona jako pati, ima zdravstvene probleme, zanemarila je svoj život i svoja interesovanja, nezadovoljna je, nesipunjena, depresivna, ali se nada da će se on jednog dana promeniti… i ne može da zamisli kako bi joj bilo da prekine taj odnos…

Da li je to ljubav?

Prekidanje ovakvih odnosa je dugotrajan proces, praćen velikim brojem raskida i na kraju ponovnim vraćanjem i ponavljanjem svih obrazaca ponašanja. Izlazakak iz ovakvih odnosa može da bude dugotrajan i teško ga je prekinuti bez pomoći stručnjaka.
Psihoterapeuti mogu dosta da pomognu da se odnos osvesti i da se otkriju snage kako bi ste se odvezali i povratili samopouzdanje… Da biste izašli iz zavisničkih odnosa, važno je da prvo osvestite da ste u takvom odnosu, da razumete razliku između ljubavi i zavisnosti, da sagledate posledice održavanja takvog odnosa po vaše zdravlje i verujete da je moguće da imate bolji i kvalitetniji život ako niste u takvom odnosu.

Ljubica Bogetić, eoscentar@gmail.com
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.

Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

 

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Formula zdravlja i ličnog zadovoljstva
Posledice hroničnog stresa
Kako deci postaviti granice?
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
SUSRET SA OCEM ME JE IZLEČIO I PROMENIO "Najveća lekcija…
error: