BG online

ZDRAVLJE

Stevia – Slađa od šećera, a ne goji

Korišćenjem stevije (zaslađivača izrađenog od ove biljke), možete da jedete omiljene kolače bez griže savesti

steviaLjudi neprekidno traže načine da smanje unos kalorija i poboljšaju svoju ishranu. Šećer dobijen iz biljke stevija se koristi kao prirodan izvor zamene za šećer već vekovima, a danas se ekstrakt lista stevije velike čistoće može naći u hrani i napicima širom sveta.

Stevija (stevia rebaudiana) je biljka iz porodice hrizantema, a njeni listovi su izvor jake i prirodne slatkoće. Srodna je zeljastim biljkama i cvetnicama kao što su zelena salata, kamilica, bela rada, suncokret i hrizantema. Zaslađivač dobijen preradom stevije je prirodnog porekla, bez energetske vrednosti i do 200 puta je slađi od šećera. Koristi se za zaslađivanje hrane i napitaka (jedna biljka stevije je toliko slatka da se s njom može zasladiti 30 šoljica kafe).

Zbog mnogobrojnih prednosti, a pre svega prirodnog porekla i jer ne sadrži kalorije, po čemu je jedinstvena među zaslađivačima. Pogodna je za kuvanje i pečenje jer je stabilna pri izlaganju visokim temperaturama, ne oštećuje zube, ne utiče na regulaciju šećera u krvi i mogu je potpuno bezbedno koristiti odrasli, deca, trudnice i osobe sa dijabetesom.

Voćni tart

(sa zaslađivačem od stevije)

tart1

Voće i stevija su dobitna su kombinacija za uživanje u savršeno slatkom ukusu bez dodatnih kalorija.

Sastojci za koru:

200 g pšeničnog brašna

100 g tvrdog maslaca

3 ravne kašičice stevija praha

1 jaje

prstohvat soli

Sastojci za fil:

250 g maskarpone sira

1 čaša rashlađene kisele pavlake

2 kašičice stevija praha (ili više u zavisnosti od ukusa)

1 kašičica arome vanile

malo jagoda ili malina

Kora:

Zamesiti sve sastojke, zamotati u foliju i ostaviti u frižideru pola sata. Zagrejati rernu na 180°C. Postaviti testo u maslacom podmazan limeni kalup. Probušiti testo viljuškom da ne bi raslo. Peći 15-20 minuta, dok testo ne dobije zlatnu boju. Nakon toga izvaditi i ohladiti ga.

Fil:

Dobro umutiti kiselu pavlaku. Izblendirati maskarpone sir sa stevijom i aromom vanile, potom polako dodati pavlaci. Preliti fil preko ohlađene kore. Odozgo posuti jagode ili maline.

 

12.03.2014

© by BGonline. All rights reserved
KupiKupi.rs
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
POTRES MOZGA PRED SVAKU EMISIJU Šarmantni reper i moreplovac daje…