BG online

Vesti

Slike Mati Efimije na vratima starih ormara

Mati Efimija (Jasna) Topolski je magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Nakon studijskog boravka u Parizu gde ne pronalazi ono za čim traga, odlazi u manastir 1991. godine. Tad ulazi u novu fazu života koju su obeležile brojne izložbe, kao i nagrada za scenario dokumentarnog filma koji je nastao po njenim radovima.
Izložba “Mislim, tražim, čekam” Mati Efimije svečano je otvorena u Galeriji 73 gde će ljubitelji umetnosti imati priliku da pogledaju 13 radova – objekata na dasci, 6 crteža u kombinovanoj tehnici i veći broj crteža malog formata koji će biti izloženi po prvi put. Mati Efimija je bila dugogodišnja igumanija manastira Gradac, a trenutno je u manastiru srpske pravoslavne crkve u Francuskoj.
– Zajednička tema radova na ovoj izložbi je odnos ljudskih bića u zajednici, bilo da nas je samo dvoje ili mnogo više – onda kada se dobro znamo ili se tek upoznajemo. Nade i strahovi pri svakom novom sustretu, naše želje i slabosti kojima gradimo i kvarimo odnose sa drugima. Snaga i nemoć onoga što definišemo kao ljubav u ovom svetu – ističe Efimija.
Većina izloženih radova nastala je tokom njenog boravka u manastiru, pre svega u Francuskoj gde se u potpunoj izolaciji i samoći inteziviralo razmišljanje i izražavanje kroz likovni zapis. Umetnica ističe da se u ovim delima nikada eksplicitno ne pojavljuje naslikan čovek. Ljudske emocije predstavljene su u formi biljke – najčešće cveta ili životinje.
Izložbu Mati Efimije otvorio je episkop slavonski Jovan Ćulibrk, a ljubiteljima umetnosti biće dostupna do 31.oktobra u Galeriji 73.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
SEDAM TIPOVA LOŠIH MAJKI Duboko verujem u to da su…
error: