fbpx

BG online

Roditeljstvo

Skinite dete sa mobilnog telefona

Budite mudriji od “pametne” tehnike

Dok roditelji sve više vremena provode pred različitim ekranima, a sve manje vremena sa svojom decom i najmlađi slede njihov primer. Budući da se ne mogu povezati sa roditeljima, ona počinju da se povezuju sa uređajima, pa tako sve češće možemo videti mamu i tatu kako gledaju u svoje telefone dok im dete sedi u kolicima i pokušava da privuče njihovu pažnju. U nekim drugim varijantama i dete ima svoju “igračku”. Naravno, modernu. Najčešće telefon ili tablet.
Jedan od pionira tehnologije i razvoja interneta Stiv Džobs nije dozvoljavao svojoj deci pristup tehnologiji i internetu i sigurno je imao ozbiljan razlog za to. Čini se da polako stvari izmiču kontroli, pa tako danas na sve načine roditelji moraju da se “dovijaju” kako bi svoju decu odvojili od mobilnog telefona.
Vezanost za mobilni telefon, internet ili igrice nauka ne prepoznaje kao bolest, ali u Velikoj Britaniji se još 2008. godine pojavio izraz “nomofobija” koji označava strah od gubitka mobilnog telefona. Procenjuje se da oko 13 miliona Britanaca ima ovaj poremećaj, a da čak 76% mladih između 18 i 24 godine ima konstantan strah od gubitka telefona.
-Kad je u pitanju dete, roditelji bi trebalo da prate kako ono reaguje kada mu oduzmu telefon ili mu ograniče vreme koje će provesti na internetu. Što je veći stepen nezadovoljstva, to je veći stepen zavisnosti od tog uređaja – kaže psiholog i psihoterapeut mr Ljubica Bogetić koja će 27. 4. održati online radionicu “Skinite dete sa mobilnog telefona, sprečite zavisnost” namenjenu roditeljima  dece svih uzrasta.
Dok dvogodišnjaci više ne žele ništa da pojedu bez gledanja u tv ekran, tablet ili pametni telefon, nešto stariji mališani provode detinjstvo sa različitim spravama u rukama, dok su deca uzrasta od 11 i 12 godina već zavisna i od društvenih mreža. Problem sa video-igricama  najčešće imaju adolescenti od 15 i 16 godina, ali i mladići i devojke od 24 i 25 godina.
Kada dete počne da gubi interesovanje za spoljni svet, za drugare, igru, gledanje crtanih filmova, vreme je da se potraži stručna pomoć.
-Roditelji ako primete da se kod deteta javlja ovaj oblik zavisnosti bilo bi najbolje da se konsultuju sa psihologom ili pedagogom da ne bi nekim nepromišljenim postupcima pogoršali psihičko stanje deteta- jedan je od saveta Ljubice Bogetić koja će na radionici biti podrška roditeljima koji su odlučli da pomognu svom detetu tako što će mu otvoriti vrata realnog a ne virtuelnog sveta.
Neka istraživanja kažu da su deca pod uticajem različitih medija i po 10 sati dnevno. Treba ozbiljno shvatiti posledice nekontrolisanog korišćenja mobilnih telefona, laptopova, tableta, kao i sedenje pred televizorom. Preterano izlaganje tehnologiji direktno je povezano sa problemima poremećaja i manjka pažnje, kašnjenjem u kognitivnom razvoju, otežanim učenjem, povećanom impulsivnošću i smanjenom sposobnošću kontrolisanja osećanja i ponašanja. Za korišćenje tehnologije potreban je minimum fizičke aktivnosti (uglavnom se svodi na kucanje na tastaturi), a to može rezultirati zakasnelim fizičkim i psihičkim razvojem. Svako treće dete kreće u školu sa smanjenim sposobnostima, a to dugoročno utiče na pismenost i napredak u obrazovanju. Zadaci koje su generacije pre 20 godina rešavale koristeći logiku preusmerenu iz igara kao što su lastiš ili žmurke najnovije generacije uopšte nemaju. Pokret aktivira mišiće i zglobove i podstiče mozak na rešavanje problema u kretanju, pa na taj način se povećava sposobnosti učenja i logičkog povezivanja. Učestalost gojaznosti kod dece povećana je čak pet puta, a tome isključivo doprinosi fizička neaktivnost i nepravilna ishrana. Jedan od glavnih uzroka ovako poražavajuće statistike jeste premalo kretanja, previše vremena pred televizijom i na pametnom telefonu. Prekomerno korišćenje tehnologije smatra se uzročnim faktorom u porastu stope dečje depresije, anksioznosti, poremećaja pažnje, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoze i problematičnog ponašanja dece i adolescenata- upozorava Ljubica Bogetić.

Foto: Dario Konstantinović

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju.
EOSCENTAR@GMAIL.COM

“http://www.eoscentar.com/”>www.eoscentar.com
Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nova pesma dr Neleta Karajlića “TI TO NE RAZUMEŠ” Dr…
error: