BG online

Hrana & Recepti

Sir i čokolada mogu biti savršen spoj

HEDONIZAM NA CHEESE FESTU U BEOGRADU

Rimljani su ga obožavali, a svaka dobrostojeća kuća imala je posebnu kuhinju koja je služila za to da se u njoj posebno priprema i sir. Pravili su dimljeni, ali su mu dodavali i različite začine. Najskuplji sir na svetu proizvodi se od magarećeg mleka. Sir dokazano poboljšava raspooženje, a onaj dobijen od mleka losa se smatra najređom vrstom sira na svetu.
Na jesenjem Cheese festu u Beogradu imali smo priliku da se upoznamo sa preko 300 vrsta sireva. Svaki od njih je poseban, šarmantan i ima neku svoju tajnu.
-Sir je pre svega hrana, ali pošto je u prirodi čoveka da od svega pravi doživljaj pa vremenom uključi kreativnost u sve što radi. Tako je zanat između ostalog stvorio i sir. Oko sira se stvorila zasebna kultura, jer kad pravimo nešto mnogo dobro onda imamo potrebu da to i podelimo s drugima- kaže Milan Stojilković, kreator sira „Belgrader“. –„Belgrader“ je napravljen po holandskoj recepturu i kažu da podseća na holandsku gaudu, ali u sebi ima nešto svoje i posebno, mnogo različitih aroma. Italijani u „Belgraderu“ prepoznaju i ukuse italijanskih sireva, francuzi opet nešto svoje, dok holanđani kažu da liči na seljačku gaudu.

Džem na siru

U siru treba umeti i uživati, a Milan Stojilković nam je otkrio sa čime je odlično kombinovati njegov „Belgrader“.
-Pre svega je važno pratiti svoj stomak i osluškivati šta vam prija. Meni ne odgovara kombinacija rakije i sira, ali zato mislim da sjajno ide uz pivo. Ako se doda malo pravog senfa onda je to dobitna kombinacija. Pravilo kod konzumiranja sira i vina je jasno: što je sir moćniji, traži blaže vino. Ima onih koji ga poslužuju sa maslinovim uljem, ali ja mislim da je previše moćan da bi išao u maslinovo ulje.
Grozđe i sir, kao i jagode i sir su po rečima Milana Stoilkovića odlične kombinacije, baš kao i džem poslužen sa sirom.
-Taj džem treba da bude onaj koji se pravi sa sokom od grozđa, bez šećera. Ima svoj prepoznatljiv šmek i drugačiji je od običnog, ali sjajno ide uz sir.
Na Cheese festivalu upoznali smo se i sa sjajnom porudom kozijih sireva Carpe Diem, originalnom srpskom mocarelom Ljiljane Janjić, President sirevima, originalnim francuskom sirevima… Prvo mesto je osvojio Zlatni sir, drugo mesto Livanjski sir, treće mesto- Kupresh Milch, četvrto Carpe Diem, a peto mesto Belgrader.
Nagrade za specijalan doprinos hedonizmu dodeljene su Snezani Đuričin Kuštrimović, Đuđa sir, brendu Francuske tajne, Belgrader siru, Sirani Jovanović, siru Friški jazačk i Poljoprivrednom gazdinstvu Budimirović. Narada za najbolju inovaciju pripala je Lisnatom siru Ljiljane Janjić za srpsku Mocarelu sa smokvom i suvom šljivom.
Od stručnog tima Sirane Jovanović saznali smo razliku između kačkavalja i tvrdih sireva koje oni proizvode.
-Kačavalj se pravi od parenog testa, a punomasni tvrdi i ekstra tvrdi sir potpuno drugačije. Njihovo vreme sazrevanja je od 3 do 6 mesci, ekstra tvrdi sazreva duže od 6 meseci i nemaju rok trajanja. Ovi sirevi se mogu stavljati na picu, salate, paste, ali treba voditi računa o tome da se ne pretera sa količinom jer 100 gr ovog sira ima 500 kalorija i vrlo je intenzivnog mirisa i ukusa.

B. Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
OJAČAJTE POVERENJE I POŠTOVANJE Svi ljudi pri stupanju u brak…
error: