BG online

Vesti

Salajačka kuhinja Olivere Balašević

Priče o hrani, vinu i bontonu

Uz priče o hrani i vinu, degustacije i brojne gastronomske stručnjake i javne ličnosti, održan je u novosadskom hotelu Sheraton još jedan Food Talk u organizaciji kompanije Color Media Communications. Konferenciju je otvorio panel “Hello, Big Apple – Serbia is back!” na kojem su učestvovali proizvođači koji će predstavljati Srbiju na “Fancy Food Show” u Njujorku , a to su “Vrtlari doo”, “HappyHoney”, “Suncokret”, “Stanišić Bio”, “House Of Food” i “Moje gnezdo”.
Na ovogodišnjoj konferenciji, po prvi put su dodeljenje “Food Talk Awards” najboljim kompanija u različitim kategorijama. Gost konferencije bila je svetska kulinarska zvezda Ajk Zimer koji je održao prezentaciju pod nazivom “The Soul of a Chef”.
U nastavku programa razgovaralo se o tome kako se promoviše hrana, novom gastro bontonu, tajnama HORECA biznisa, a novinari su se takmičili u PRESS Food Quizu. Tamara Ognjević, Artis Centar, govorila je o tome šta su jeli Nemanjići i srednjovekovnoj gastronomiji, mitovima, a tokom njene prezentacije publika je uživala u makedonskom vinu “Car Dušan”.

Porodica za stolom

Jedan od panela bio je posvećen bontonu za stolom, pa su tako učesnici diskutovali o tome kako izgleda ručak “bez vina cigareta i mobilnog telefona”, ali i o tradiciji porodičnog ručka koji, čini se, sve više gubi bitku sa brzim životom koji vodi sve više porodica dok se ukućani sreću samo u prolazu. Olivera Balašević je bila jedna od sagovornica u pričama na ove teme i tom prilikom je otkrila kako su izgledali porodični rituali nekad.
-Moja majka je bila vrlo stroga, a ja sam kao hiperaktivna uvek pevušila tokom ručka. Mama me je opominjala i podsećala da bake kažu “ako pevaš muž će da ti bude gluvonem”-otkrila je Olivera i prisetila se kako su izgledali njeni kulinarski počeci. –Sećam se da sam recepte dobijala tako što bi na primer recept za vanil kiflice sa pekmezom bio u stvari usmeno predanje tipa: “Staviš komadić kvasca, nešto masti, prstohvat soli… Kako koliko? Pa onoliko koliko se stavlja u malo lonče da naraste s mlekom…” Tako je to bilo sa komšinicama na Salajci (četvrt u Novom Sadu), a ja sam bila jedina mlada koja vozi kola. Značilo mi je kasnije što sam od njih naučila kako se pripremaju ćuspajz, krompirača sa krmenadlom, što sam savladala recepte koje danas moja ćerka sa zadovojlstvom priprema i čuva tradiciju salajačke kuhinje.
Na Food Talku bilo je reči i o tome šta ljudi najčešće rade sa mobilnim telefonima tokom ručka, a rezultat ankete koja je sprovedena među posetiocima kaže da najveći broj ljudi isključuje zvono na telefonu tokom sastanka ili ručka, ali ni tad telefon ne ispušta iz vidokruga.

B.Gajić

Najbolja jela Srbije – Milovan Mića Stojanović i Milan Stojanović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Bicikl, prevozno sredstvo budućnosti Masovna biciklistička vožnja kroz Beograd pod…