fbpx

BG online

ZDRAVLJE

Sačuvajte svoj mir u stresnoj svakodnevici

Džekobsonov sistem progresivne relaksacije

Džekobsonov sistem progresivne relaksacije se koristi kao izuzetan model opuštanja za uspostavljanje psihofizičke ravnoteže i kao vodič koji će vam ukazati na koji način da zaronite duboko u sebe i potpuno osvestite, prepoznate i sačuvate svoje telo, um i dušu.
Sačuvati svoj mir u svakodnevnom stresnom životu, znači prepoznati sve ono što je stres doneo mišićima, ligamentima, unutrašnjim organima, ali i precizno nazvati memorisana iskustva koja inhibiraju, oneraspoložuju, čine premorenim, besnim, asocijalnim, anksioznim, depresivnim… Važno je biti svestan stanja u kome smo. Ovaj način uravnoteženja ima za cilj kondicioniranje svakog od nas da sa zadovoljstvom plešemo u ritmu svakodnevice, a ne da bežimo od nje i pravimo veštačke uslove neprirodne tišine. U ovoj tehnici dominira osnovni postulat života „spoznaj samoga sebe”
Osnova ovog modela je da sami pravite razliku između stanja napetosti i opuštenosti celog tela, kao i selektivno mišićnih grupa koje su najugroženije stresom, dugotrajnim stajanjem, sedenjem, posttraumatskim stanjima.Takođe je i cilj da na vreme prepoznate stresne činioce i ne dozvolite da se ugnezde u vaše telo, um i dušu, da ih odmah prepoznate i odložite od sebe.
Ovaj model relaksacije može se primenjivati na isti način i u sedećem položaju, tako da se može vežbati i u kancelariji, gradskom prevozu, avionu, u čekaonicama, na klupi u parku.
Pre nego pustite snimak koji je pred vama i krenete sa opuštanjem, preporučujem vam da popijete čajnu mešavinu nane, majčine dušice i matičnjaka.
Uživajte i opustite se potpuno.

Od srca, vaš
Peđa Filipović
Foto: Dario Konstantinović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Loš brak i loš razvod nisu dobri za decu “Za…
error: