BG online

Sajam automobila
Intervjui

Recepti za zdrave, srećne i razigrane pse

Ne tretirajte ljubimce kao da su vaše igračke (Maja Volk)

Psi imaju malo drugačije organe za varenje, svaštojedi su, baš kao i čovek. Oni vole vitamine, neke vrste voća i povrća, mada su retki psi kao što je moj Đango koji voli da jede baš sve- otkriva Maja Volk, profesorka, veliki poznavalac ishrane sirovom hranom, mama, “kučkarka”, svetski putnik, kako kaže- jedna od najzdravijih žena u Srbiji koja voli život, a i život voli nju. Nedavno je objavila novu knjigu namenjenu vlasnicima pasa, zbirku fenomenalnih recepata za uživanje i kvalitetnu ishranu, ali i za neke delikatne situacija u kojima mogu biti sjajna prva pomoć kod bolesti, iscrpljenosti, brojnih tegoa karakterističnih za pse.
-Moj prvi pas je mnogo voleo da jede jabuke i pirinač. U Kanadi sam radila sa homeopatskim veterinarima i oni kažu da psi treba da jedu meso, voće, povrće i ugljene hidrate. Proizvođači granula stavljaju u njih zelenu boju kako bi asocirale na grašak iako je to samo veštačka boja. Te granule nisu naravno ni prošle pored graška- priča Maja Volk.

Šarplaninac voli kačamak

Maja ne krije da zna koliko su neki ljudi kivni na nju kad priča o tome koliko je i za dobro zdravlje pored mesa potrebno da pas jede i neku drugačiju hranu.
-Da sam u pravu potvrđuje primer šarplaninca koji je ogroman pas, ali ne jede 5 kg mesa dnevno, već je kačamak njegova osnovna hrana. Šarplaninci su vegetarijanski psi. Dokazano je da kad u gradu počnu da ih hrane mesom oni ne žive duže od 7 godina. Sami po sebi su moćni psi, imaju divnu dlaku, vole da jedu neke sireve, bobičavo voće, a odlično je i korisno da im se u meso ubaci malo borovnice. Moj pas Đango nije 100% vegan, ali mnogo voli voće i povrće, pa ga zato tako etiketiram. Kad smo u selu, dam mu da jede meso, a on ga zakopa za kasnije i vrati se po salatu. Nijedan engleski seter nema dlaku kakvu on ima jer jede puno voća, onog koje nema mnogo šećera, a cimet stavljam u sve. I da granule pospete cimetom i kvalitetnim uljem nešto dobro ste uradili za zdravlje svog psa.
Sve recepte iz knjige “Pseći kuvar” Maja je prvo ispobala na Đangu i njegovoj drugarici iz sela Babe i kaže da su uživali u degustaciji.
-Bilo je dana kad su ispred dehidratora čekali da se osuši nešto što im pravim. U Grčkoj sam nedavno izlečila velikog labradora koji je nakon ujeda krpelja bio u veoma teškom stanju. Izgubio je desetak kilograma za par dana. Dala sam mu koloidnu srebrnu vodu, a pošto psi imaju ubrzan metabolizam na njima se rezultat vrlo brzo vidi. U knjizi se nalaze recepti i za obroke koji su namenjeni psima sa gastro problemima, kao i obolelima od najtežih bolesti. Treba da se vratimo u vreme kad smo spremali hranu psima, a ne da ih se otarasimo kupovnom hranom. Znam da ne možemo neprekidno kuvati, ali možemo kombinovati. U “Psećem kuvaru” ima recepata za divne biskvite i pitice za kućne ljubimce koje i ljudi mogu da jedu.
“I najprobirljiviji psi padaju na parmezan. A još je pun fosfora i kalcijuma, kao i drugih vitamina…” (iz knjige “Pseći kuvar”). Pod izgovorom da nemaju vremena ljudi se hrane sve nekvalitetnije, s nogu, a takva je sudbina i njihovih ljubimaca.
-Teško im je da pripremaju obroke za sebe jer sebe ne vole, ali se nadam da će napraviti psu nešto kvalitetno, pa pored njega probati i oni. Eto prilike da gazde uče od svojih pasa. Zašto da ne?
Nisu psi dizajnirani da žive u stanovima odvojeni od zemlje, podeseća Maja Volk.
-Kad odvedem Đanga u selo Babe gde imam svoj Centar zdravlja, on ne ulazi u kuću i izgleda kao da je uključen u akumulator. Tamo ima mnogo više snage. Ipak je priroda ono za šta su psi stvoreni. Nije on srećan na 8.spratu solitera i da se šeta tri puta dnevno po 15 minuta. Ljudi tretiraju pse kao igračke, pa kad im dosade bace ih na ulicu. Psi ako su nam prijatelji i imaju neku funkciju u našim životima, zaslužili su ipak bolji tretman.

Branka Gajić
Foto: Marija Nisić

Maja Volk će u petak 22. marta od 18h do 20h održati radionicu prirodne ishrane u Beogradu na kojoj ćete imati priliku da naučite kako se pripremaju zdravi obroci u kojima su sačuvani svi minerali, vitamini i hranljivi sastojci, kao i da čujete od Maje Volk kako je izgledao njen put ka savršenom zdravlju koje je i sama osvojila nakon što je pre deset godina obolela od kancera. Na radionici ćete imati priliku da uživate i u napicima i sirovim kolačima koje će Maja Volk pripremati za učesnike ove radionice. Broj mesta na ovoj radionici je ograničen. Rezervacije i prijave su obavezne. Tel.za informacije 066060820 ili mail: [email protected]

Knjigu Maje Volk “Pseći kuvar” po ceni od 500 dinara + ptt troškovi možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:



Potisnute emocije razboljevaju ljude (Maja Volk)

Intervjui i recepti Maje Volk:
Pseći kuvar Maje Volk
Kuglice – čokolada od rogača, bez šećera
Birala sam samoću da ne bih bila ranjena i razočarana
Veganska ishrana čuva zdravlje
Kako biti dobar prema sebi i osvojiti zdravlje?
Naćo sos po receptu Maje Volk
Recept za napitak kojim se najbolje čisti jetra
Zašto ne treba jesti meso?
Sirova hrana u tanjiru Novaka Đokovića
Popodnevna dremka produžava život 30%
Koju hranu jesti pred ljubavni sastanak?
Potisnute emocije razboljevaju ljude
Zašto su zagrljaji lekoviti?
Zdravlje je veliki i ozbiljan posao
Anti stres vežbe Maje Volk
Sirova hrana za zdrav život i srećne misli

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Fenomenalna animirana avantura GRINČ je priča o neobičnom mrzovoljnom ciniku…