BG online

Roditeljstvo

Recept za vaspitavanje srećne dece

KAKO ŽIVE NAJSREĆNIJI LJUDI NA PLANETI?

Danska je zemlja u kojoj po statistikama već 40  godina žive najsrećniji ljudi, ali tajni supstrat njihove sreće još nije otkriven. Ipak, autori knjige “Danski recept za srećno dete” Džesika Džoel Aleksander i Iben Dising Sandal tvrde da najzad imaju rešenje u rukama i da je tajna u tome što roditelji u Danskoj odgajaju decu tako da budu puna samopouzdanja, društvena, ispunjena i naravno- srećna.
Na stranicama ove knjige pronaći ćete brojne savete o tome kako da ohrabrite dete, podstaknete autentičnost i samopouzdanje, negujete empatiju, ističete timski duh, slavite zajedništvo… Knjiga “Danski recept za srećno dete” pomogla je roditeljima širom sveta da bez obzira na kulturu i životni stil podignu srećnu i odlično prilagođenu decu.
Reči koje izgovaramo i priče koje pričamo o drugima ključne su za učenje naše dece i  njihovo razumevanje za to kako da se stave na mesto nekog drugog. Na primer, kad Danci govore o tuđoj deci pred sopstvenom oni ističu dobre odlike druge dece.
-Time što se ističe dobro u drugima postaje prirodo i videti dobro u njima, postaje prirodnije verovati im- kažu aujtori knjige “Danski recept za srećno dete”. -Zaista je veoma retko čuti Danca kako svom detetu priča loše o nekom drugom mališanu. Umesto toga pokušava da objasni ponašanje drugih i razlog zašto su se možda poneli na neprijatan način- “Verovatno je bila veoma umorna. Misliš da je bila gladna? Znaš kako postanemo mrzovoljni kad smo gladni…” Tako pokušavaju da navedu svoju decu da vide dečije ponašanje kao nešto što je rukovođeno slučajem pre nego da ih etiketiraju kao zle, sebične ili nepodnošljive. Sposobnost da se zamisli da je nekome možda tesko čini nas mnogo sposobnijim za sagledavanje njihovog ponašanja u svetu punom razumevanja.
Danski filozof Legstrup je govorio da je vera u druge uvek nagrađena i sam je verovao u to da je poverenje ključni deo ličnosti čoveka.
-Pokazati samopouzdanje i poverenje u druge znači poroditi sebe- i to je istina što je veoma oslobađajuće- reči su ovog filozofa.

Vaspitanje bez batina

U Danskoj je udaranje po guzi postalo nezakonito 1997.godine, a vecina Danaca misli da je čudno i gotovo nezamislivo uopšte pomisliti da koriste udaranje kao vid disciplinovanja dece. U Švedskoj je to zabranjeno jos 1979.godine.
Roditeljstvo je u Danskoj veoma demokratično. Roditelji decu vide  kao po prirodi dobru i reaguju na njih shodno tome. Retko ćete čuti da neko u Danskoj viče na svoje dete, a jedan roditelj je to u knjizi “Danski recept za srećno dete”objasnio rečima:
-Mislim da moramo ostati što staloženiji i pokušati da nikad ne izgubimo kontrolu nad sobom. Kako da očekujemo od dece da se kontrolišu ako mi sami to ne možemo da učinimo? Deluje nepošteno.
Njihova teorija je da čvrstina i ljubaznost mogu da zamene gubljenje živaca i padanje u borbu za moć i ultimatume. Danci žele da im deca budu puna poštovanja, ali napominju da to ide u oba smera.
-Morate dati poštovanje da biste ga dobili. Vladavina straha ne neguje poštovanje već strah. Kad vas se plaši nećete znati da li će dete biti iskreno prema vama u budućnosti. Imaćete pozitivniji uticaj na njega, istinski bliskiji odnos, poštovanje i mir tamo gde ne postoji strah od krivice i bola. Moćda će vam dete iz straha uvek govoriti ono što želite da čujete. Strah je moćan, ali ne neguje atmosferu bliskosti i poverenja- kažu autori knjige “Danski recept za srećno dete”.

Knjigu  “Danski recept za srećno dete” možete poručiti putem porudžbenice ili broja telefona 066 060820
Cena knjige „Danski recept za srećno dete“ je 699 dinara + PTT troškovi

Isporuka na teritoriji Srbije© by BGonline. All rights reserved
KupiKupi.rs
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Vežba za izlazak iz učmale svakodnevice “Da li je bol…