BG online

Lični razvoj

Razvijanje ličnih potencijala

Naučite da lepo pričate, ali i da slušate druge

Kad se ONA pojavi – celo društvo živne. Nekako zatalasa sve oko sebe. Poznajete je? Da, zapamtili ste njen razoružavajući osmeh i pokret rukom kad sklanja neposlušni pramen kose. Da, da i onaj baršunasti glas kojim saopštava odluku kojoj se ne protivureči…
„Jednostavno – dosadno mi je sa njim, ne zrači, ne pokreće me. Sve je tu, ali nekako je prazno, bez energije“, objašnjava mi Sonja zašto  njena veza stagnira, zapravo, nije ni prerasla u vezu nakon nekoliko izlazaka….
I sami poznajete neke osobe koje su godinama tu, a ništa zapravo o njima ne biste mogli da kažete, nekako ste ravnodušni prema njima. Grubo zvuči, ali da li jesu ili nisu tu – svejedno je… O čemu se radi, šta je „faktor X“ ili ta čudesna harizma koja nekima daje oreol lidera, a nekoga nedostatak te osobenosti čini neprimetnim?

Harizma

Neki je nazivaju iskrom, karakternom crtom, smatraju je božjim darom, urođenom karakteristikom, spojem nespojivih osobina. Reč “harizma” potiče iz grčkog jezika, a znači dar ili od Boga datu milost. U “Poslanici Korinćanima” harizma se pominje kao poseban duhovni dar za neko zvanje ili službu u hrišćanskoj opštini. Oni koji se bave komunikacijskim veštinama, kreativnim menadžmentom, liderstvom, javnim nastupom – ističu da je svega polovina onoga što harizmatičnu osobu čini takvom – urođeno. Ostalo se stiče permanentnom edukacijom, treningom, razvijanjem potencijala. Čak i oni koji su bez “X faktora” zakoračili u ovaj svet, konstantno “rastu” ako su posvećeni, predani, ako imaju interesovanja i predaju se izazovima učenja, istraživanja, ako otkrivaju kreativne sklonosti i njih “hrane”.

Transformacija

Sigurna sam da ste imali priliku da na TV ekranima pratite razvoj ii stagnaciju nekih sada prepoznatljivih televizijskih lica. Transformacija od nesigurne devojčice koja govori iz tuđe glave, postavlja pitanja čije značenje ne razume do samouverene zvezde koja preslišava redom, bez pardona….Ima i onih koji idu suprotnom putanjom, od prelepe devojke, lepog zgodnog momka koji zrače sa ekrana, modne piste, naslovnih strana – do ispraznih, zlovoljnih, umornih sredovečnih bezličnih faca… To su samo primeri iz javnog života koji su uočljiviji, sigurno ih ima I u vašem okruženju, u krugu poznanika, na radnom mestu, u familijarnom okruženju… Kako se razlika dogodi slučajno?

Rad na sebi

Sticaj okolnosti ponekad bude inicijalna kapisla, ali neko prepozna priliku koja mu je pružena, uskoči u svoj voz i krene u osvajački pohod. Neko se zavara lepotom trenutka, uljuljka se i izgubi korak. Iskustvo me je naučilo da bez mnogo reči prepoznam ljude koji rade na sebi. Ne telesno, mada i to jeste dovoljno važno – u smislu održavanja zdravlja, nege, držanja koje često kreira prvi utisak o nekoj osobi… Rad na sebi je ipak više od toga i jedan segment je i podsticanje harizme. Ona je tu negde, a naše je da joj pomognemo da ispliva i govori o nama. Trening komunikacijskih veština podrazumeva i umeće jasnog formulisanja misli i njihovog izgovaranja, ali i aktivnog slušanja i empatičnog reagovanja, kao i ovladavanje znanjem o neverbalnim porukama. Harizma je tu, u nama, da pružimo šansu sebi da postanemo osoba koja ispunjava prostor oko sebe i čijem prisustvu se raduju.

Tatjana Manojlović
Foto: Dario Konstantinović

Tanju Manojlović možete kontaktirati mejlom: [email protected] ili telefonom: 0638334369
www.tanjinkod.rs

 

Saveti Tatjane Manojlović:
Postporođajna depresija i “baby blues”
Verujete li da ste vredni ljubavi?
Zašto su najlepše pedesete?
Osluškivanje nesvesnog dela našeg bića
Uz alfa projektivne kartice zavirite u sebe
Šta se krije iza skrivenih crta ličnosti?
Bes, frustracije, ogorčenost kao uzrok

Intervju sa Tatjanom Manojlović:

Život bez treme je moguć i lep (Tatjana Manojlović)

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Otklonite mentalne i emocionalne blokade, unapredite odnose i komunikaciju Radionica…