fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Radite li ono što volite i u čemu ste zaista dobri?

Kad znate šta želite naći ćete način da to i ostvarite

Svakodnevno sam rastrzana između porodice i posla. Kao mama dve devojčice i rukovodilac u velikoj kompaniji osećam neprekidan pritisak i svaki dan mi je prekratak. Odavno želim da pokrenem sopstveni posao, ali me najviše koči to što znam da u početku moram da mu se posvetim više nego inače. Zatim sledi pitanje kako ću uskladiti porodicu sa svim tim. Suprug je poslovno takođe mnogo odsutan od kuće. Gde je tu prostor za mene i moje želje? Da li je sve što planiram osuđeno na propast?-pitanje je koje čitateljka BGonline-a postavila bussiness coach-u Mirjani Gomilanović.

“Sa ovim pitanjem se suočava veliki broj i žena i muškaraca. Potreba za sopstvenim ostvarenjem s jedne i pružanjem podrške svojoj porodici s druge strane često deluju kao suprotstavljene. To je zato što se u nama dešava borba naših identiteta. U vašem slučaju, trenutno se bore majka i supruga sa jedne i (poslovno) ostvarena žena s druge strane. Osećaj zadovoljstva, ostvarenja i ispunjenosti dolaze kad na pitanje :”Da li sam danas radila ono što zaista volim i u čemu sam dobra?” lako i glasno možemo da damo odgovor DA. Mnogo je ljudi koji, na žalost, to ne mogu. Vi želite da pođete ka ostvarenju svog “DA”, dok majka i supruga u vama postavljaju mnogo pitanja na koje nemate ili ne znate odgovor. Pre nego presečete i odlučite, pokušajte sebi da postavite neka od ovih pitanja:
• Šta je to što zaista želim?
• Koji je to kvalitet koji će postojati u mom životu kad budem imala sopstveni posao?
• Ko je ta nova JA u trenutku ostvarenja?
• Ko će sve osetiti korist od ovog novog kvaliteta u mom životu?
Kad pronađete te odgovore, važno je dodati i ovo: sad mnogo toga deluje nedostižno i veliko. Zato što je mnogo prepreka na putu. Vaš cilj je ostvarenje osećaja i kvaliteta koji ste upravo opisali. Počnite polako da raščlanite situaciju i uspostavljate okruženje koje će podržati vašu potrebu.
• Koje sve opcije postoje da, bar delimično, ostvarim taj kvalitet / osećaj već sada? Kako bih to mogla?
• Koji je optimalan period u kom želim da ostvarim svoj cilj?
• Da bih stigla do svog cilja, koji preduslovi treba da budu zadovoljeni?
• Koje su to ključne odluke, postignuća, preduslovi koje treba da uspostavim da bih koračala prema svom cilju? Kako one izgledaju u vremenu?
• Kako mogu da ostvarim prvi preduslov? Šta prvo treba da uradim?
• Ko sve može da mi bude podrška na putu ostvarenja sebe?
• Šta bi mogla da bude smetnja ostvarenju prvog preduslova? Kako mogu to da rešim?
Onda će stvari početi da se dešavaju. Postoji izreka: gde je fokus, tu teče energija. Kad znate šta tačno želite i zbog čega vam je to važno naći ćete način da to i ostvarite.
Nekad od velike želje i ne primetimo da željene kvalitete možemo da ostvarimo na mnogo načina, već na putu ka konačnom cilju. Nekad je samo osećaj zadovoljstva da radimo na ostvarenju svog cilj već dovoljno jak da nam daje dodatne uvide, opcije i snagu. Ključno je da znate kuda (ka kom kvalitetu u sopstvenom životu) ste se uputili, šta vas čeka (mada uvek ima i iznenađenja) i da radite na tome.
Možda se iznenadite kad otkrijete da željeni kvalitet možete ostvariti na razne načine, a ne samo na onaj jedan – koji ste pre ove introspekcije postavili. Budite otvoreni da primetite i svesni šta, u stvari, želite. Zatim počnite da pravite plan. Donosite male odluke u trenutku. Kockice će početi da se slažu. Želim vam mnogo fokusa i energije.”

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Ipak ste doneli posao u kuću? Ovo je prilika da promenite i popravite mnogo toga

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Obuka za posrednika u rešavanju sporova Ako vam rešavanje konflikata…
error: