BG online

Lični razvoj

Uz alfa projektivne kartice zavirite u sebe

Dajte sebi priliku da se otvorite i izrazite

Ivana i ja smo se negde zaglavile nakon tri sesije. Radeći na samopouzdanju, tako neophodnom da bi u poslu išla u željenom smeru, negde smo zalutale. Ni napred ni nazad. Svaka tema koje bismo se dotakle bila joj je toliko iritantna, da sam po sitnom crvenom osipu oko vrata i na obrazima shvatala da joj je nepodnošljivo dalje da idemo u istom smeru.
Naročito kada se vraćala u dane prvog letovanja bez roditelja…
Ćerka jedinica, teškom mukom izborila se za dozvolu da nakon prve godine gimnazije i petica u svedočanstvu, bude nagrađena organizovanim letovanjem za srednjoškolce. U Boki su tog jula bili tinejdžeri iz kragujevačke gimnazije i čačanske tehničke škole. Neočekivano mnogo mladića na jednom mestu. Za Ivanu to je bilo stresno. Nije lako prelomila da sa vršnjacima krene na mesto gde će najviše vremena provoditi u kupaćem kostimu, u društvu u koje se i tako s mukom uklapala. Onda to suočavanje sa tolikim brojem muških pogleda… Prezirala je svoje telo. Časovi fizičkog su joj bili noćna mora. Sada ovaj horor…Ali, sama je odlučila… I to je odprilike bilo to što je želela da ispriča. U kontekstu priče o ranijem traumatičnom događaju vezanom za osećaj nesigurnosti. Slutila sam da se nešto dogodilo. Onda smo se poslužile projektivnim kartama.
Ivana je izabrala karte koje će biti akteri priče. Opisala je i odigrala dijaloge između svakog od njih, dala je glas svim stranama, postavljajući se u ulogu svakog pojedinačnog lika. Prošli smo tako kroz traumu – zapravo, događaj sa plaže… Čačanin koji joj se već nekoliko dana uporno udvarao, tog dana je rešio da je osvoji. Ona je inače delovala svima čudno, izolovana knjigom od koje se nije odvajala. Dok su ostali igrali remi i povremeno uz ciku uskakali u vodu, ona se držala po strani. Čačanin je bio prilično dosadan i uz to bučan. Ponovo je došao do nje i uzeo njeno mleko za sunčanje, krenuo ka njenim leđima ne računajući da ispred sebe ima devojku kojoj je već svega bilo preko glave – okrenula se i udarila mu šamar. Za trenutak je nastao tajac a zatim salva besa sa njegove strane – od psovki do najcrnjih gromoglasnih uvreda, svaka na račun njenog fizičkog izgleda. Najcrnje od svega je bilo to što je on izgovarao strašne istine, baš onako kako je i ona sebe videla, kao da je u njen mozak ušao, kao da je on to njeno iskrivljeno ogledalo. Ostatak dana i svi ostali dani do kraja letovanja za nju su bili pakao. I dugo još kasnije. I svaki put kad je trebalo da se negde razotkrije, razodene, ne samo na telesnom nivou…
Ivana se otvorila. Odigrala storiju sa bokokotorske plaže.
Dala sam joj novu instrukciju. Zamolila sam je da zamisli istu situaciju, ali sa konačnim ishodom koji bi njoj bio prijatan. Uzela je nove karte koje će oslikati tu izmenjenu situaciju i promenjene uloge. Izabrala je onu koja sad simboliše taj novi osećaj, osećaj zadovoljstva koji nova uloga daje…Tehnikom sidrenja sačuvala je trajno to novo iskustvo. Pokazalo se vrlo delotvornim.
Alfa projektivna tehnika nudi dodatni kanal komunikacije, osim uobičajenog direktnog verbalnog otkrivanja unutršnjeg sveta klijenta. Osoba zapravo dobija još jednu mogućnost da se otvori i izrazi i ja ovim tehnikama vrlo rado i često upotpunjujem svoje pojedinačne i grupne treninge javnog nastupa i komunikacijskih veština.

Tatjana Manojlović
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Hotel Hayatt/ Metropolitan Grill Restoran

Tanju Manojlović možete kontaktirati mejlom: [email protected] ili telefonom: 0638334369
www.tanjinkod.rs

 

Saveti Tatjane Manojlović:
Postporođajna depresija i “baby blues”
Verujete li da ste vredni ljubavi?
Zašto su najlepše pedesete?
Osluškivanje nesvesnog dela našeg bića
Šta se krije iza skrivenih crta ličnosti?
Razvijanje ličnih potencijala
Bes, frustracije, ogorčenost kao uzrok

Intervju sa Tatjanom Manojlović:

Život bez treme je moguć i lep (Tatjana Manojlović)

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Radio S ispunjava želje Volim ovu pesmu naziv je kampanje…