BG online

Vesti

Prikuplјanje novca za novi skener

SMANJIMO STATISTIKU, POBOLЈŠAJMO PROGNOZE

Na Dobrotvornom Saboru za nabavku skenera bolnici za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu, privrednici i pojedinci donirali su gotovo 80.000 evra. Kako novi skener košta čak 500.000 evra sa ovog skupa je ujedno upućen apel svim firmama i pojedincima u Srbiji koji žele da pomognu, da doniraju novac za ovaj neophodan aparat.
– Naš narod ima smisla za zadužbinarstvo i to pokazuje ne samo izgradnjom crkava i manastira, već i kada treba pomoći, pa se tako nadam da će biti i sada – rekao je obraćajući se skupu Nјegova svetost patrijarh srpski Irinej, sa čijim blagoslovom je održan Sabor.dobrotvorniSabor1
Državni sekretar ministarstva zdravlјa, dr Berislav Vekić, naglasio je da ne čudi što samo Bolnica Sveti Sava godišnje zbrine 7.000 pacijenata sa moždanim udarom, jer smo kao zemlјa opterećeni brojnim faktorima rizika za moždani udar i dodao:
– Iako se lekari u bolnici „Sveti Sava“ bore protiv ove opake statistike, nekada su i oni nemoćni jer nemaju adekvatne aparate. Ministarstvo želi da popravi jako teško stanje u srpskom zdravstvu, a to je nemoguće bez mnogo novca, zato podržavamo i ovakve, donatorske kampanje za nabavku neophodnih aparata.
Zahvalјujući se Srpskoj pravoslavnoj crkvi na značajnoj pomoći pri organizaciji Dobrotvornog Sabora, direktor Bolnice „Sveti Sava“, dr Milan Savić je istakao da ova ustanova godišnje zbrine više od četvrtine svih pacijenata sa moždanim udarom u Srbiji i da to ne mogu bez adekvatnog skenera.dobrotvorniSabor
– Novi skener nam je neophodan, jedini koji imamo u funkciji je već 10 godina i osim tehnološke zastarelosti sve češće je u kvaru. Značaj postavlјene dijagnoze je neprocenjiv, naročito ako se ima u vidu da poslednjih godina imamo na raspolaganju specifične terapijske postupke kojima se pacijentima omogućuje bolјe preživlјavanje, brži oporavak, smanjena invalidnost. Sa novim skenerom pacijenti bi dobili sigurnost da u bolnici koja radi 24 sata dnevno i godišnje zbrine više od 7.000 pacijenata sa moždanim udarom, odmah dobiju adekvatnu dijagnostiku, što, mora se reći, sa jednim skenerom nije moguće. Vašom donacijom će se koristiti hilјade lјudi u narednim godinama, i skener će im uz naše angažovanje pomoći da prevaziđu verovatno najteže trenutke u životu – rekao je zahvalјujući se pristunima dr Savić.
Dobrotvorni Sabor za nabavku skenera zajednički su organizovali Bolnica „Sveti Sava“ i Patrijaršijski odbor Srpske pravoslavne crkve, a pokrovitelј događaja bilo je Ministarstvo zdravlјa Republike Srbije.

Namenski računi u Narodnoj banci Srbije za uplatu donacija za skener su:

Dinarski račun za donacije 840-2335761-28
Devizni račun za donacije 840-642667-02.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
DEDA MRAZEVI DARUJU OSMEH, ZABAVU I ŽIVOT Tradicionalna osma po…
error: