BG online

Vesti

Preko pola miliona ljudi čita Lagunina izdanja

5 najvoljenijih knjiga tokom proteklih 20 godina

Izdavačka kuća Laguna je svečano proslavila 20 godina postojanja u hotelu Crowne Plaza uz prisustvo velikog broja zvanica, prijatelja, novinara i poslovnih partnera.Veče je počelo podsećanjem na objavljenih 4000 naslova, 2000 promocija, gostovanja važnih pisaca kao što su Mario Vargas Ljosa, Ju Nesbe, Trejsi Ševalije, Toni Parsons i mnogi drugi…

Dejan Papić

-Sve je počelo “Bojom magije” Terija Pračeta. Možda je ovaj naslov zaista bio simboličan za ono što će se kasnije dešavati. Kao da je neka prava magija stajala iza rasta i razvoja Lagune. Magija koja je učinila da u zemlji kao što je Srbija jedna kuća koja se bavi knjigama i čitanjem ostvari uspeh koji se sada već prepoznaje i u svetskim razmerama. I svi mi činimo jednu porodicu koja danas slavi svoj jubilej- rekao je Dejan Papić, osnivač i direktor Lagune, na svečanosti i dodao da su on i njegov tim naročito ponosni na nagrade koje su stizale Laguni i njenim piscima, a jedno od najznačajnijih priznanja je najuži izbor za izdavača godine na Londonskom sajmu knjiga.

Moderno izdavaštvo i 42 knjižare

Laguna je na početku imala jednog ne baš zaposlenog, već nekako više honorarno angažovanog prevodioca, dizajnera, dostavljača knjiga, fakturistu i direktora sve u isto vreme i u istoj osobi. Danas je u Laguni oko 500 stalno zaposlenih i honorarnih saradnika. Iz Lagune je iznikao i najveći knjižarski lanac u regionu, Delfi knjižare sa 42 moderne knjižare u svim većim gradovima Srbije. Pre tačno 5 godina pokrenuli su Radio Lagunu,jedinu gradsku radio-stanicu koja se bavi prvenstveno kulturom.

Muzičari koji pišu, pisci koji muziciraju

Pored domaćih pisaca kojih je preko 300 i još 1500 stranih, u Laguninom klubu čitalaca je više od 580.000 ljudi.
Proslava 20. rođendana protekla je u čast onih koji su u Laguni proveli više od decenije, a nastavila se koncertom muzičkih zvezda koji su i Lagunini autori, pa su tako svirali i pevali Dejan Cukić, Đule Van Gog, Branko Rosić, Aca Seltik i Goran Skrobonja sa ćerkom Teodorom.
U čast velikog jubileja Lagune sprovedena je anketa medju čitaocima o omiljenim naslovima toko prethodnih 20 godina. Nakon 45 dana i 29 577 glasova, čitaoci su izabrali pet najvoljenijih knjiga. „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija je na prvom mestu! Sledi „Čovek po imenu Uve“ Fredrika Bakmana, zatim „Zagonetne priče“ Uroša Petrovića, „Romani“ Ive Andrića i „Igra prestola Džordža R. R. Martina.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Mrzeli su me zbog rečenice “Dobro jutro, lutko” a danas…