BG online

News

Pet zvezdica za Opel Insigniju

SNAŽAN BEZBEDNOSNI KONCEPT

U svom najnovijem ocenjivanju nivoa bezbednosti Euro NCAP je Insigniju Grand Sport i Insigniju Sports Tourer nagradio sa maksimalnih pet zvezdica. Potpuno nova Opelova perjanica je postigla visoke ocene u svakoj od ocenjivanih kategorija – zaštiti odraslih putnika, zaštiti dece, zaštiti pešaka i bezbednosnim sistemima asistencije.
Nova aktivna hauba koja se u slučaju sudara podiže mereno u milisekundama, povećava distancu u odnosu na motor, što pešacima nudi dodatnu zaštitu, a „funkcioniše robusno u odnosu na širok spektar različitih telesnih građa i u širokom rasponu brzine“.
Uglađeni sistem automatskog kočenja u slučaju krajnje nužde koji može da detektuje pešake i ostala vozila „pokazao se dobro … (i) … pri visokim brzinama na autoputu pokazao dobre performanse, izbegavši ili ublaživši incidente.“
Bezbednost je kod Opelovih vozila uvek na prvom mestu kod Opela. Pored aktivne haube i automatskog kočenja u slučaju krajnje nužde, nova Insignia impresionira i mnogim drugim ultramodernim sistemima asistencije, a nijedan drugi automobil iz ove klase ne nudi tako širok spektar inteligentnih tehnologija poput IntelliLux LED® matričnih farova sa 16 LED segmenata koji vode računa o funkciji dugih svetala, „head-up“ displeja sa informacijama poput brzine kretanja, saobraćajnih znakova, postavljene brzine na limiteru ili adaptivnom tempomatu, uz navođenje navigacionog sistema, adaptivnog tempomata (ACC) sa automatskim kočenjem u slučaju krajnje nužde, asistencije pri održavanju vozne trake sa automatskom korekcijom na volanu, a po prvi put u Opelu je i kamera koja pokriva 360°.
Ovaj kombinovani sistem obezbeđuje opcioni pogled iz ptičje perspektive od 360 stepeni, u velikoj meri olakšava svako parkiranje ili precizan manevar pri niskim brzinama. Vozač na taj način može da ima sve u vidnom polju peko IntelliLink displeja na centralnoj konzoli – bez neprijatnog okretanja glave i uvrtanja vrata.
• Zadnja kamera: Prikazuje zonu iza vozila na IntelliLink ekranu osetljivom na dodir, sve dok je ručica menjača u poziciju za vožnju unazad. Dinamičke usmeravajuće linije, bazirane na uglu zaokreta volana, prikazane su na displeju, tako da pomažu preciznoj vožnji unazad i uparkiravanju.
• Upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila. Ovaj sistem koristi radarske senzore smeštene u zadnjem odbojniku u cilju detektovanja objekata koji dolaze pod 90 stepeni sa leve ili desne strane iza vozila, do daljine od 20 metara. On upozorava vozača putem vizuelnih i zvučnih signala, što je veoma korisna funkcija pri vožnji unazad prilikom isparkiravanja, kada je vidljivost znatno ograničena.
• Napredna asistencija pri parkiranju: Ultrasonični senzori u prednjiem i zadnjem odbojniku Insignije identifikuju odgovarajuće parking mesto i detektuju moguće prepreke. Kada je slobodno parking mesto uočeno, sistem automatski vrši parkiranje bez potrebe vozača da dotiče volan. Sve što on treba da uradi je da vrši neophodne radnje na papučicama i menjaču.

Niz dodatnih asistencija baziranih na radarskim senzorima i kamerama čini vožnju nove Insignije još bezbednijom. Tu su uključeni sledeći sistemi:
• Upozorenje na promenu vozne trake sa upozorenjem na „mrtav ugao“. Radarski senzori koji vode računa o onome šta se dešava iza vozila pokrivaju zonu do 70 metara iza levog i desnog spoljnog retrovizora, na taj način upozoravajući vozača na približavanje ostalih učesnika u saobraćaju u okolnim trakama. Na ovaj način, sistem prevenira eventualne sudare kada vozač namerava da promeni voznu traku.
• Indikacija držanja rastojanja na centralnom informacionom displeju: koristi prednju kameru ili prednji radar u cilju detektovanja vozila koja se kreću na putu ispred i u sekundama izračunava distancu u odnosu na njih, što je od veće pomoći vozaču u smislu procenjivanja nego upozorenje na instrument klasteru. Stililizovani zeleni automobil predstavlja vozilo ispred. Ukoliko je rastojanje nedovoljno, aktivira se upozorenje a ikonica automobila postaje žuta.
• Upozorenje na opasnost od čeonog sudara: Asistira vozaču prilikom izbegavanja ili ublažavanja čeonog sudara uz postavku kočenja u slučaju krajnje nužde, zavisne u odnosu na situaciju. Ukoliko se Insignia suviše brzo približava automobilu ispred, sistem upozorava vozača jakim zvučnim signalom, vizuelnim alarmom na instrument klasteru i LED projekciji na vetrobranu. Vozač može da bira između „blizu“, „srednje daleko“ ili „daleko“ postavki.
• Asistencija pri prepoznavanju saobraćajnih znakova: Najnovija generacija TSA sistema može da detektuje i prikaže okrugle saobraćajne znakove poput ograničenja brzine i ukidanja restrikcija, kao i mnoge pravougaone znakove. Sistem procesuira podatke koje obezbeđuje prednja kamera, kao i podatke iz mapa opcionog navigacionog sistema. Ograničenja brzine su takođe vidljiva na „head-up“ displeju ukoliko je on prisutan.

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Prva robna kuća IKEA u Srbiji biće otvorena u avgustu…