fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Patološka ljubomora u partnerskom odnosu

Kako preboleti onog koga voliš?

U vezi smo 4 godine. Ona ima brak i jedno dete, isto kao i ja. Živimo i radimo u istom gradu. Naš glavni problem je njena ljubomora zbog čega sam već raskidao 10 puta, ali sam se vraćao se jer sam mislio da će prestati, jer je volim.

Jednom prilikom na ulasku u restoran dočekale su nas dve hostese. Moj rođak koji je bio s nama je pitao jednu od njih ima li mesta na šta mu je rekla da nema, a kad sam ja prišao drugoj sa istim pitanjem ponudila nam je jedan sto. Samo što je ona to izgovorila, mene je moja devojka napala rečima “kako te nije sramota, kako ti njih tek muvaš kad ja nisam tu, kad ih muvaš ovako pred mojim očima”. Takvih je bilo mnogo situacija. Raskinuo sam pre 15 dana, pisala mi je do prekjuče, šaljući mi poruke u kojima me napada da sam kriv za ovo i ono itd. Usledile su sažaljive poruke tipa „želim ti sreću, znam da ćeš biti srećan kraj druge, niko te neće voleti ovoliko kao ja„ .Meni dva dana bude dobro, pa naredna dva dana ne mogu bez nje. Seks i strast me vraćaju njoj. Vratio bih joj se, ali nisam joj ni na jednu poruku odgovorio. Šta da radim?- pitanje je koje je čitalac BGonline-a postavio psihoterapeutu Marku Brakoviću.

„Patološka ljubomora je ponašanje jednog od partnera, takvo kao da u vezi postoji treća osoba, samo što ona zaista ne postoji. Ovo stanje je veoma otporno na lečenje i psihoterapija je uvek teška i neizvesna. Nada u nekakav boljitak je veoma mala i na osnovu ove pritužbe, deluje kao da bi bilo najbolje izaći iz tog patološkog vezivanja i potražiti sreću sa nekim drugim. Ukoliko postoji problem da se donese odluka o izađe i ovakvog odnosa, bilo bi dobro da se preispita vlastiti sistem vrednosti, kao i da se razmotri lično samopouzdanje, ali i samopoštovanje.“

Marko Braković, psihoterapeut
Foto: Jelena Vlatković
Marka možete kontaktirati putem maila: marko.brakovic@gmail.com

U kakvim ste odnosima s drugim ljudima?

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Da li će se nešto nepredviđeno desiti? Već godinama me…
error: