fbpx

BG online

Lični razvoj

Postoji li doživotna partnerska ljubav?

Zdrava distanca i vreme za sebe

Postoje parovi, brakovi i veze koji funkcionišu celog života, pa čak i od srednjoškolskih dana. To je svakako moguće i toga svakako ima. Međutim, mora se znati da je partnerski odnos PROCES koji se stalno menja u smislu dinamike, vrednosti, inovacija, kao i samog procesa starenja  partnera koji čine neodvojive elemente te veze.

Tri života jednog čoveka i jedne žene

Ako zanemarimo simbiotske veze, kao i veze koje predstavljaju zavisničke odnose koji mogu trajati veoma dugo, ali koje lično ne smatram dobrim primerima, a još manje dokazima večne ljubavi, zdrav partnerski odnos morao bi da podrazumeva tri vrste partnerovog života. SVOJ život, ZAJEDNIČKI život i PARTNEROV život. Šta ovo podrazumeva?U jednoj vezi, poželjno je da partneri imaju zdravu distancu i sposobnost da se razdvoje ili funkcionišu autonomno, jednako kao i zajedno. Poželjno je i da imaju odvojeno vreme za sebe (posebne prijatelje, vrednosti, hobije, kao i da se ne pravi drama oko masturbacije koja može postojati potpuno autonomno od zajedničkog seksualnog života). Ovo poslednje sam često sretao kao problem u nekim, inače stabilnim vezama mojih klijenata koji su dolazili na partnerske konsultacije.

Borba sa rutinom u vezi

Ako zavođenje uslovno podelimo na tri faze: fazu PAŽNJE to podrazumeva skretanje pažnje na sebe. Faza međusobnog privlacenja, INTERESOVANJA u kojoj osobu zainteresujemo za sebe u smislu da nas želi za partnera i proba vezu sa nama i na kraju fazu ODRŽAVANJA gde stalno radimo na odnosu, treba da znamo da ove faze tokom vremena ne smeju da zastare i treba stalno da se smenjuju. Ovo deluje lako, ali svako ko je bio ili jeste u dugoj vezi, zna koliko je teško boriti se sa rutinom i zamorom među ljudima koji se vole. Neko je sjajan u jednoj, a neko u nekoj drugoj fazi. Neko uspešno zavodi, ali teško održava, dok je neko odličan u radu na održavanju veze, ali ne ume da skrene pažnju na sebe. Ako tome dodamo i emocije koje mogu da uminu i splasnu, jasno je da je doživotna ljubav, kao celoživotni proces rada na potencijalima voljene osobe veoma težak posao u kome moramo stalno da budemo svesni njegove procesne prirode.

Od kompromisa do razumevanja

Svadba nije kraj, ona je početak. Osvajanje žene nije kraj, to je početak. Roditeljstvo nije kraj, ono je takođe početak. Ovoga moramo uvek biti svesni. Dugovečna veza zahteva rad, trud i puno kompromisa i razumevanja, a ljubav na žalost, jeste nužna, ali ne i dovoljna receptura za uspeh. Kad je u pitanju budućnost i ljubavni život generacija koje dolaze i koje odrastaju u digitalnoj eri i svetu instant gratifikacije svih, pa i potrebe za ljubavlju i bliskošću, nisam preterani optimista, ali o tome neki drugi put.

Marko Braković
marko.brakovic@gmail.com

Foto: Dario Konstantinović

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Od tenzije do hipertenzije “Vreme gradi kule i gradove, vreme…
error: