BG online

Vesti

Otvorena Očna banka u Beogradu

Šansa za novi vid

U okviru obeležavanja Dana Vojnomedicinske akademije i 174 godine njehog postojanja na VMA je otvorena Očna banka. U VMA se svake godine izvrši 20 000 hirurških intervencija, 30 000 ljudi ostane u hospitalizaciji, obavi se 500 000 različitih specijalističkih pregleda, tri miliona dijagnostičkih i laboratorijskih procedura.

– Očna banka je samo početak stvaranja Banke tkiva u kojoj će se osim očnih procedura izvoditi i druge transplantacije – rekao je pukovnik dr Vukosavljević, napominjući da bi u budućnosti VMA mogla imati Banku kože, Banke kostiju, ambionske membrane i druge. Prema njegovim rečima, Očna banka je sa svim aparatima koštala oko 13 miliona evra, odnosno koliko i 15 transplantacija rožnjače van zemlje, što znači da je reč o zanemarljivoj cifri u odnosu na mogućnosti koje Očna banka pruža.
Novootvorena Očna banka baviće se pribavljanjem, čuvanjem, procenom kvaliteta, obradom i distribucijom delova oka radi transplantacije onim ljudima kojima je presađivanje tog tkiva jedina šansa da ponovo progledaju. Otvaranjem operativno funkcionalne očne banke u VMA omogućiće se sprovođenje jasno kontrolisanih i naučno utemeljenih uzimanja rožnjača sa kadavera, priprema, čuvanje istih, kao i transplantacija u cilju lečenja, izlečenja i rehabilitacije vidne funkcije kod pacijenata.
Govoreći o preventivnim besplatnim pregledima koji su povodom Dana VMA bili organizovani, Vukosavljević je istako da je reč o akciji koja je privukla veliki broj građana i da su za svega pola sata svi termini bili popunjeni. Slična akcija je u planu za Dan Vojske Srbije, kad bi još neke klinike mogle da otvore svoja vrata za besplatne preglede građana iz civilstva.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
I TUGA IMA ROK TRAJANJA Tuga je svest o gubitku…