fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Otklonite zabrinutost i nemir

Osluškivanje sopstvene duše

Osećam konstantnu zabrinutost i nemir. Spavam sa čestim prekidima, vrlo retko nešto može da me oraspoloži. Šta uopšte mogu imati pod kontrolom?- ovim pitanjem se čitateljka BGonline-a obratila treneru za lični razvoj Slađani Pavlović.

„Razmišljanje, zabrinutost bez osnove, slušanje neproverenih uznemirujućih vesti, razgovori s ljudima koji se konstantno žale, nezdrav način ishrane, nedostatak fizičke aktivnosti, čekanje da neko nešto uradi za nas ili jednostavno neprestano držanje mozga zauzetim postao je jedini način da se izbegne da ostanemo sami sa sobom. Ima onih koji se posvećuju poslu i to im postaje jedini razlog za život. Neko se potpuno koncentriše na studiranje, neki se posvećuju deci ili kućnim ljubimcima, neki diskusijama o politici, sportu, stvarajući tako opsesivno-kompulsivne reakcije. Cilj svega toga je da popunimo prazninu kako ne bismo slušali našu dušu. Svi smo rođeni sa poklonom, a to je prazna kutija. Kutija percepcija. Ona radi samo pod jednim uslovom- mora biti prazna koliko je god moguće. Što je više ispunjavamo ubeđenjima, uverenjima, teorijama, obavezama, lažnim opredeljenjima, izmišljenim “zabavama” u mozgu, nerealnim filmovima, ova kutija prestaje da obavlja svoju funkciju. Rezultat postaje ono što živimo. Često nismo u stanju da shvatimo životne nijanse, izraze radosti ili tuge naše duše ili ljudi oko nas. Zauzimamo ceo prostor naše kutije koja nam je na raspolaganju sa frustracijama jer ne shvatamo da kada bi naša kutija bila prazna, to bi onda bila prava percepcija stvarnosti. Odjeci iz nje opisuju ono što živimo i što imamo oko nas. Jer, kad je stvarnost neprijatna za prihvatanje, lakše je gurnuti pod desetine urlika i obaveza od kojih više ne čujemo taj mali glas koji odjekuje unutar kutije, govoreći nam šta smo i šta bismo mogli biti.
Mogli bismo biti sjajna bića, obdarena senzibilitetom, radošću i ljubavlju. Možemo da izlečimo svoje bolesti, razumemo njihov stvarni uzrok i rešimo probleme koji nas muče, bili oni duhovni, mentalni ili fizički. Mogli bismo postati novi ljudi, stvorenja koja ne nanose patnju ni sebi ni drugim živim bićima. Mogli bismo da budemo sposobni za čistu ljubav, da dajemo bez da zahtevamo, da uživamo u suncu i kiši na isti način, doživimo radost i tugu dajući joj pravu težinu i pravi prostor ne dopuštajući da nas bilo koja od ovih emocija otme i stvori iluzije zarobljeništva. Ako ispraznite svoju kutiju možete biti slobodni tako da opet imate svoj život pod kontrolom. Prestanite sa stavom izazvanim desetinama spoljašnjih faktora i konačno slušajte svoju dušu.“

Slađana Pavlović
Foto: Dario Konstantinović
sladjanapavlovic0510@gmail.com

Meditacija za pronalaženje mira

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Obuka za posrednika u rešavanju sporova Ako vam rešavanje konflikata…
error: