BG online

Sajam automobila
ZDRAVLJE

Oslobodite se toksina i napetosti

Roller za duže i uže mišiće

Jedan od osnovnih motiva da se počne sa vežbanjem je preoblikovanje tela. Nije da se ne osete i ostali benefiti od vežbanja kao što su razgibanost, bolja elastičnost, priliv energije i bolji san na kraju napornog dana, ali ipak uži bokovi i struk, tanje butine i dalje stoje visoko na listi želja.
Već duže vreme u Feel Pilates studiju mnoge časove završavamo masažom na spravi zvanoj “roler” koja se na engleskom jeziku naziva “Myofascial release” ili prevedeno na srpski “Mišićno-fascijalno opuštanje”. I dok je prvi deo ove kovanice svima jasan postavlja se pitanje: “Šta je to fascija?”
Fascija je tanka membrana koja oblaže mišiće i čitavo telo. Zamislite nekakvo tanko odelo ispod kože koje obuhvata celo telo i svaki mišić posebno, drži sve grupe mišića, unutrašnje organe, tetive, ligamente na okupu i tako utiče na celokupno držanje tela. Fascija je kad je zdrava, savitljiva i gipka, a u suprotnom postaje kruta, prepuna čvorića i slabo prokrvljena. Takvo stanje fascije utiče i na stanje mišića, a dalje i na stanje čitavog tela. Jer, kad je mišić s jedne strane zgloba previše napet ometaće rad mišića s druge strane. Na primer, napeti mišići leđa utiču na mišiće abdomena. Miofascijalana masaža će uticati da se ostvari BALANS u telu. Osim toga, stanje fascije može uticati i na izgled naših mišića, kako tvrdi Lauren Roxburgh u svojoj knjizi “Taller, Slimmer, Younger” gde predstavlja vežbe na rolleru koje utiču na relaksaciju fascije, a samim tim za rezultat imaju duže i uže mišiće i mnogo bolje držanje.

“Kako učiniti mišiće dužim i užim uz pomoć rolera?”

Lauren Roxburg u svojoj knjizi deli svoju fascinaciju ovom metodom i tvrdi da su njeni klijenti oduševljeni transformacijom koju im je omogućio ovaj način vežbanja. Vežbanjem na roleru uz samomasažu, deluje se na tkivo i pomaže da se ono oslobodi toksina i napetosti, naročito pozitivan uticaj ovi pokreti imaju na već pomenutu fasciju. Roler, uz pomoć pritiska cele težine tela dopire do fascije koja je po svojoj prirodi manje elastična od mišića, smekšava je, hidrira vezivno tkivo, poboljšava cirkulaciju i omogućava zdraviji, izduženiji i vitkiji izgled. Uticaj na mišiće je takav da oni uz zdraviju i elastičniju fasciju postaju tkivo koje je lakše oblikovati, pa Pilates pokreti ovde dobijaju svoj puni smisao i pogodno tlo za delovanje.
Vežbanje na Roleru, kako smo i sami primetli je veoma zahtevno i angažuje snagu čitavog CORE- a i unutrašnjih mišića koji opet podržavaju pravilno držanje tela, držanje jedne elegantne balerine.

“Zašto je sve ovo korisno?”

Ceo program je zamišljen tako da uz pilates principe deluje višestruko korisno na ceo organizam. Smiruje se nervni sistem, smekšava zadebljane delove tkiva i smanjuje obim prenaglašenih mišića. I još stimuliše LIMFNI SISTEM koji pospešuje cirkulaciju, utičući pozitivno na imunitet, oslobađajući telo od toksina. Istina je da masaža na roleru može biti prilično bolna i mnogim vežbačima teško pada taj deo časa, naročito kada se prvi put sreću sa ovakvim načinom vežbanja. Što češće tretiramo fasciju i mišiće na ovaj način, bol i neprijatnost su sve manji.
Imajući u vidu sve nabrojane koristi nadamo se će vam taj početni period prilagođavanja lakše pasti i verujemo da vredi dati šansu ovom jednostavnom tretmanu koji možete raditi i kod kuće!

Let*s roll !!!!

Katarina Kuljača
Photos by Lumina Images
Informacije: [email protected]
011 4 120 272
060 500 90 59

Edukacija pilates instruktora po Balance Body metodi

Mat program podrazumeva obavezno prisustvo na četiri dvodnevne radionice koje će se održavati svake dve do tri nedelje. Vreme između radionica se koristi za praksu u Feel Pilates studiju. Polaznicima je raspolaganju 30 časova kao vežbačima i 30 časova kao instruktorima.
Balanced Body master instruktor Katarina Kuljača je sve vreme prisutna za nedomice koje možete imati tokom usavršavanja.
RASPORED MODULA
UVODNI MODUL – Balanced Body movement principals – 16. i 17. februar 2019.
MAT 1 – 09. i 10. mart 2019.
MAT 2 – 13. i 14. april 2019.
MAT 3 – 04. i 05. maj 2019.
[email protected]
www.feelpilates.net

Arhiva tekstova Katarine Kuljače:
Pilates kao nova dobra navika
Postanite istruktor pilatesa
Čudesni efekti planetarno popularne tehnike vežbanja
Učite i pomerite lične granice, postanite PILATES INSTRUKTOR
Pilates- jača telo i opušta um

Intervju sa Katarinom Kuljačom:

Telo radi šta mu um kaže

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Da vam kolači i testa uspeju iz prve... Sigurno se…