BG online

Lični razvoj

Opraštanje je lekovito

ZAŠTO JE VAŽNO OPROSTITI SEBI I DRUGIMA?

“Opraštanje nije odobravanje tuđeg ponašanja, već razumevanje tuđeg bola…”

MirjanaStojadinovicOpraštanje je veoma značajna tema, a o njoj najglasnije govore naši životi. Kome i šta zameramo, šta nas boli i povređuje, šta nismo oprostili i kome? Odgovore na ova pitanja dobija onaj ko je spreman da zaviri u svoje biće, a čuveni life coach Lujza Hej kaže da “ako bolujete – niste oprostili”. Ako vam se ponavljaju ista iskustva, možda je pravo vreme da razmislite kome i šta niste oprostili.
I dok verujemo da smo prevazišli događaje koji su nas povredili, najčešće pokušavamo da potisnemo gorčinu koja navire iz duše misleći da tako činimo sebi uslugu. Ali, to nije opraštanje, već potiskivanje.
-Podizanje svesti je celoživotni zadatak i dobro je biti što otvoreniji prema sebi. Važno je prihvatati sebe takvim kakvi jesmo- kaže life coach Mirjana Stojadinović.
Niste oprostili? Pa šta ako niste. Važno je samo da to ne stavljate “pod tepih”.
-Zavirite u svoje biće, dajte sebi dozvolu da oslušnete, osetite, primetite šta je to što niste oprostili. Ako niste spremni odmah, i to je u redu. Doćiće trenutak kada biće samo odluči da otpusti nakupljenu gorčinu i zameranje.
Početak opraštanja je po rečima Mirjane Stojadinović suštinsko prihvatanje i razumevanje svog bola.
-Važno je znati da niste oprostili ako potencirate i govorite o onome što vam je neko uradio. Ako kažete da ste oprostili, a niste zaboravili onda niste ni oprostili- objašnjava Mirjana Stojadinović.

KRITIKE UMESTO POHVALA

Početak tog puta je prihvatanje, a već sledeći korak je osvešćivanje. Radionice koje vodi Mirjana mogu biti jedan od kvalitetnih alata uz pomoć kojih čovek može da spozna šta ga u suštini muči. To su radionice po metodi Lujze Hej u kojima koristi i sva ostala znanja stečena na NLP-u, kao i u ostalim metodama.
-Sama sam odlazeći na razne radionice dobila mnogo. Na nekim od njih sam bila potpuno iznenađena jer sam uvidela koliko neopraštanja nosim u sebi. Često se setim nekih predivnih, a u isto vreme veoma bolnih iskustava kroz koja sam prolazila ponovo na radionicama. To su bili trenuci kad sam osvestila ono što nisam oprostila, a zamislite, mislila sam da jesam. Tražeći uzroke nekih nemilih događaja, na jednoj od radionica sam osvestila da nisam roditeljima oprostila neka ponašanja. Zbog toga mi je došlo iskustvo kroz druge ljude koji su “preslikavali” moje roditelje. Da, da… očekivala sam “bravo”, a dobijala sve same kritike! U prvom trenutku sam naravno krivila te ljude, zbog njihovog sebičnog i nedobronamernog ponašanja. U to vreme sam otišla na jednu radionicu gde sam nakon vežbe i vizualizacije, jer je duša bila spremna dobila i odgovor! Predivan je to osećaj kada “duša zna”! Ne opravdavam ničije sebično, uplašeno i nedobronamerno ponašanje, samo napominjem da je važno da razumemo da ako nas pogađa tuđe ponašanje, onda to nije samo “tuđe”! Tu je važno da spoznamo šta zaista nismo oprostili i kome. Najčešće, ono što nam danas dolazi kroz neke ljude, ima svoj korenski uzrok u nekadašnjim odnosima kad smo još bili deca.MirjanaStojadinovic1

RAZUMITE TUĐU BOL

Opraštanje nije odobravanje tuđeg ponašanja, već razumevanje tuđeg bola i osvešćivanja svoje “potrebe” da prođete kroz dato iskustvo, napominje Mirjana.
-Kada suštinski razumemo da i drugo biće reaguje iz nekog svog bola, onda je sve mnogo lakše. Uvek je potreba da vas neko uvredi i povredi iz nekog bola. I kada se taj bol poklopi sa vašim, jasno vam je na šta sve to liči. Zato razumite tuđu bol, a posvetite se svom i dajte sebi priliku da oprostite drugima i sebi.
Opraštanje sebi je po rečima Mirjane Stojadinović jedan od najtežih zadataka koji i danas sama rešava.
-Gubljenje je vremena i energije optuživati, prepričavati i potencirati ko vam je i šta uradio. Pravi put je da zavirite u svoje biće i pronađete korenski uzrok nemilog događaja. Najčešći uzrok, makar je tako kod mene bilo, jeste (ne)opraštanje! Ponešto se oprosti lakše, ali za neku bol je potrebno vreme da se ona oprosti i prevaziđe. Treba poštovati svoje biće i dati sebi vremena.

Branka Gajić

“Potražiti pomoć je akt ljubavi prema sebi!”
Lujza Hej

Predhodni tekst:
Kako pobediti sebe?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Opraštanje je lekovito | Moć je u Vama

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
ONO ŠTO NAS JE POVREDILO U DETINJSTVU NOSIMO NA SVOJIM…