fbpx

BG online

Vesti

Odrastanje pored alkoholičara, u nemaštini

Na ovom svetu ništa nije besplatno

Vedrana Rudan piše kao što govori, jasno, otvoreno o svemu o čemu svi misle a ne smeju da kažu i to je razlog što se čitaoci svih generacija pronalaze u njenom pisanju. U knjizi „Ples oko Sunca“ ona iskreno i bez ulepšavanja piše: o svom nimalo bezbrižnom detinjstvu, o deci i unucima, o putu koji je prešla od prodavačice sladoleda na rivi do najčitanije spisateljice u regionu,o tome zašto je u socijalizmu bilo nemoguće dobiti otkaz i kako je ona postala prva novinarka kojoj je to uspelo u novom hrvatskom demokratskom režimu i pokazuje zašto je u životu najvažnije i najteže bez stida pogledati sebi u oči.
Na pitanje da li je bilo teško napisati priču o svom životu, Vedrana je na beogradskoj promociji knjige istakla da je ceo svoj život imala u glavi i vrlo brzo sve prenela na papir.

Knjiga o mlaćenju života 

Život je nije „mazio“, suočavala se sa mnogo izazova, ali ona nikad nije odustajala.
-Blesavo je u životu predavati se. Ako imaš protivnika, a stalno ga imamo ili ćeš ubiti ti njega ili će on ubiti tebe. Ja sam rano krenula s “ubijanjem”. Kad bi mi se neko suprotstavio, ja bih ga ’”prebila”, ako mi uspe, ako on ne bi prebio mene, i tako sam se ceo život probijala udarajući. Mislim da od osmeha i toplih reči i svega onoga što se našim ženama prodaje – “Ako budeš dobra, lepa i tiha, otvoriće ti se carstvo nebesko’”– nema ništa. Kada bismo se mi žene malo manje smešile a više “mlatile”, bilo bi nam bolje. Ovo je knjiga o mlaćenju života.-rekla je Vedrana Rudan.
Ona smatra da energija i snaga dolaze kad nemate izbora.
-Odrasla sam u vrlo siromašnoj porodici. I otac i majka su mi bili alkoholičari, nismo imali “hleba da jedemo” i ja nisam imala izbora. Sa svojih 12 godina sam krenula u život i od tad mi niko ništa nije poklonio. Vrlo rano sam shvatila da nema ništa besplatno na ovom svetu i krenula sam u bitku-otkrila je Vedrana, ali i da je stroga majka, da Beograd voli kao svoj grad i da je tu ljubav prenela i na svoju unuku.
Na oduševljenje 350 posetilaca promocije njene knjige otkrila i da će se u martu u Ateljeu 212 igrati predstava po njenom romanu „Dabogda te majka rodila“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Autobiografiju Vedrane Rudan ”Ples oko sunca” (knjiga ce biti dostupna za slanje 21.08) po ceni od 699 din.+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice: 

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Volite sebe i svoje telo “Ne treba da budemo savršeni,…
error: