fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Odlazak dece iz porodičnog doma

Tugovanje roditelja je prolazno i normalno

Deca su odrasla, krenula na studije, a suprug i ja smo usmereni više nego pre jedno na drugo. Sa ćerkama nikad nisam pričala o njihovom emotivnom životu. Plašim se da li će umeti da izaberu partnera. Od čega zavisi kakve partnere će izabrati?
„Period kada se deca osamostaljuju i odlaze od kuće, poznat je kao „sindrom praznog gnezda“. Normalno je da roditelji tada imaju osećaj gubitka i potrebno im je vreme da se adaptiraju na novonastalu situaciju. To nije lako, podrazumeva i proces tugovanja i smatra se jednom od kriznih tačaka u porodičnom ciklusu. Vaš zadatak je da se prilagodite novom načinu života, formirate novu strukturu vremena, nove navike, hobije, povežete se sa drugim ljudima sa kojima ste možda i zapostavili odnos jer niste ranije imali vremena… Za svu tu promenu je potrebno vreme i ne treba žuriti.
Kada je reč o izboru partnera, kako će mlada osoba to činiti zavisi od brojnih faktora, od modela koje su imali u odrastanju, njihovih predstava o ljubavi, očekivanja od partnerskog odnosa… U svakom slučaju, to je njihov proces razvoja koji moraju sami da prođu, možda i da pogreše i da uče iz svojih grešaka. Vi im tu ne možete puno pomoći, osim da im budete podrška šta god izabrali. Svakako, ako su se deca osamostalila i mogu da budu nezavisna i slobodno donose odluke, to znači da ste dobro uradili roditeljski zadatak.

Ljubica Bogetić, psiholog i psihoterapeut, eoscentar@gmail.com
Foto: Dario Konstantinović

Od nemoći i samosažaljenja do depresije

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nakon braka u kojem je bilo mnogo laži i prevare…
error: