BG online

Lični razvoj

Spasavanje i „lečenje“ veze nakon neverstva

Kako vratiti poverenje posle prevare?

Poverenje je osnova svakog odnosa. Šta sve može da se desi jednom paru da bi se ono poljuljalo ? Neka istraživanja u Australiji su dokazala da neverstvo nije jedina vrsta izdaje koja se dešava u vezi. Kad neko od partnera prekrši pravila veze koja su često podrazumevana (ne nužno i dogovorena), dolazi do zloupotrebe očekivanja jednog od partnera. Ono o čemu ljudi obično govore u psihoterapiji partnerskog odnosa jeste nelojalnost, neljubaznost, distanca ili čak neverstvo koje na svaki način predstavlja devalviranje nekog zajedništva. Ipak, jedno od težih prekršaja, posle kojeg nije lako vratiti se u odnos ili bolje rečeno ponovo u njega emotivno investirati jeste neverstvo. Srela sam parove koji to jesu učinili, ali i kojima proces praštanja ide polako. Za „lečenje“ odnosa posle neverstva neophodno je kako strpljenje, tako i vreme, uz povećanu senzibilnost za slabost i emocije onog drugog. Ono što je glavna upitanost strane koja oprašta jeste, da li se isplati ponovo verovati, ako je bračni ili partnerski savez pregažen?

Priznanje i ponašanje

Prvi korak u procesu praštanja jeste priznanje neverstva i iskazivanje kajanja. Ipak, samo „izvini“ nekad nije dovoljno. Ono mora biti praćeno pokazivanjem truda da partner želi da vrati poverenje drugog. Jedan bračni par i šest meseci nakon prevare supruge, nije prošao kroz kompletan proces praštanja. Nekima treba i do dve godine stalnog truda i rada da bi se rana zacelila. Neki parovi koji su odlučili da se razvedu nakon otkrivanja neverstva, nisu mogli da savladaju osećaj  teskobe, bespomoćnosti, stida i besa ili sramote. Usled nenalaženja izlaza iz bola, odlučuju da se raziđu i prekinu odnos. To radi i jedan broj njih koji pohrli u novu vezu, samo na osnovu trenutne zaljubljenosti. Iako je to osećanje koje traje od šest do osamnaest meseci, neki zaključe da je to dobar razlog za razvod. Ovaj momenat može ukazivati da osobi nešto još nedostaje. Zaljubljenost kao mehanizam nije nužno romantičan, već zna biti i jedan od izlaza za psihološko i emocionalno bekstvo od različitih vrsta nedostajanja.

Emocionalna pismenost

Sposobnost da se razumeju svoja i tuđa osećanja i spremnost da se na njima radi jeste nešto što je pomoglo bračnom paru na psihoterapiji da rehabilituje svoj odnos. Mogućnost da prepoznate i govorite o svojim emocijama jeste vrlo značajan faktor u procesu praštanja. Emocionalno vrlo senzibilni partneri koji su izneverili, su u stanju da prepoznaju koliko je njihov partner povređen i besan i da traži  nadoknadu za prekršaj.
Nije jednostavno prolaziti fazu partnerove pasivne agresije ili pak nesvesnog kažnjavanja. Oni koji to ne uočavaju, s druge strane, skloniji su eskalaciji sukoba jer partnerovu povređenost i prebacivanje doživljavaju kao mržnju, pa se ponašaju destruktivno pojačavajući raskol. Ovi partneri se nekad osećaju preplavljeno i nespremni su da misle na povratak. Oni koji jesu povređeni, ali istovremeno emocionalno vrlo inteligentni, mogu da prepoznaju koliko je partneru „dovoljno žao“ i da li vredi dopustiti sebi novo poverenje i puštanje partnera u odnos.

Otrežnjenje

Kad se u vezi dogode loše stvari kao što je nevestvo, onda odustajanje od spasavanja veze jeste možda i skuplji ishod. Prvi korak obično jeste otreženjenje od nesavršenosti jedne i druge strane. Drugi korak može biti opredeljenost za odnos koji će se na psihoterapiji dodatno istražiti, kako bi se aktivirale sve one snage koje su na različitim nivoima tokom zajedničkog hoda izgubile funkciju. Sposobnost za  razumevanje kako svojih, tako i osećanja partnera  se može razvijati dalje, a nagrada za to može biti dublja empatija i novo prepoznavanje, koje dolazi nakon toga. Za sve ovo treba imati emocionalnu i psihološku kondiciju, kao i dodatno strpljenje tokom vremena.

Maja Pavlov, psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović

Maju Pavlov možete kontaktirati putem maila: majapavlov@gmail.com
www.majapavlov.com
www.hrio.co
HRIO facebook
Maja Pavlov- facebook

Maja Pavlov je dipl.psiholog, CTA psihoterapeut i NLP trener prema IANLP i INHNLP standardima. Svoju međunarodnu psihoterapijsku sertifikaciju (za CTA) imala je na usmenom ispitu u San Francisku (USA), a važne NLP module prošla je sa međunarodno priznatim trenerima. U okviru Psihopolisa drži NLP za praktičare i NLP master treninge. Radi individualnu psihoterapiju u Novom Sadu i Beogradu i vodi grupe pod nazivom “TA u svakodnevnom životu”. Kontakt mail: majapavlov@gmail.com

Da li je ljubav komplikovana?

 

Možemo li sami rešiti svoje probleme?
Posledice emocionalnog zanemarivanja
Šta se krije iza straha?
Odlazak iz roditeljskog doma
Život bez emocija
Može li se kupiti ljubav?
Ono o čemu se retko govori…
Kako krenuti sebi u susret?
Usamljenost u braku
Bolest kao izazov i prilika za lični razvoj
Umete li da se zauzmete za sebe?
Život između partnera i roditelja
Život pored alkoholičara i tornado svakodnevice
Život pod pritiskom negativnih emocija
Emocionalni koridori
Umete li da gradite prijateljstvo?
Šta se dešava u detetu nakon razvoda?
Živite li život po svojoj meri?
Da li ste anksiozni?
Stres ne štedi ni um ni telo
Emocionalni manipulatori i toksične veze
Kuda vodi manjak roditeljske ljubavi?
Zašto (ni)je važno šta drugi misle o nama?
Emocionalne rane i bolni raskidi
Kapacitet za ljubav
Kako prevazići bračnu krizu?
Da li ste depresivni?
Kako prevazići „krizu srednjih godina“?
Psihološke prekretnice
Umemo li da se radujemo?
Zabrinutost je izlečiva
Kako “preživeti” pubertet?
Kuda vode pogrešna uverenja?
Cena „dvostrukog života“
Odvajanje od roditelja i primarne porodice
Šta vas sprečava da živite u skladu sa sobom?
Kako biti u dobroj psihičkoj kondiciji?
Osnažite samopoštovanje
Imate li krizu identiteta?
Zašto smo sami i kad smo s nekim?
Šta se krije iza besa?
Živite li po svojoj ili tuđoj meri?
Da li ste emocionalno zavisni od roditelja?
Zašto se plašimo bliskosti?
U konfliktu sa sobom i drugima
Kako vratiti smisao životu?
Koliko i da li volimo sebe?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ponekad svi volimo da gricnemo neki keks i lako upadnemo…

You cannot copy content of this page