fbpx

BG online

Lični razvoj

Ne smete da izađete iz kuće, vozite automobil, uđete u avion…?

Anksioznost ne mora da traje večno

Poštujte svoje emocije i nikad ih nemojte potiskivati i kriti, poručuje NLP coach i hipnoterapeut Slađana Pavlović koja u svom radu, ali i privatnom životu ima veliko iskustvo sa anksioznošću, napadima panike i negativnim mislima koji su između ostalog posledica neadekvatnog rukovanja sopstvenim emocijama.
-Mnogi misle da su sami u tom osećaju nelagode i nemira sa kojima dugo žive, ali istina je potpuno drugačija- kaže Slađana Pavlović ističući da je se uvek lakše prebrodi problem kad ga podelite sa nekim. – Danas svaka druga ili treća osoba ima izraženu anksioznost, a pri tom mnogi od njih i ne znaju šta im je. Ogorčeni su, teško im je, ali je teško i njihovoj porodici. Misle da su sami dok oko njih postoji mnogo onih sa sličnim problemom. Ne treba se stideti toga i važno je govoriti o onome šta osećamo i što je najvažnije, anksioznost ne mora da traje večno. Osobe koji imaju problem sa anksioznošću učim vežbama disanja jer je veoma važno disati svesno u svakom trenutku, opustiti telo i provesti svakog dana 10 minuta sa sobom. Kad se posvetimo i okrenemo sebi rezultat se vidi već nakon 15 dana, regenerišu se telo i um koji su veoma povezani.

Ne stidite se sebe

Slađana podseća da se „drugi mozak“ čoveka nalazi u stomaku i da mnogi to zanemaruju.
-Potrebno je da pazimo šta jedemo, a paničari koji ne vode računa o tome su sigurno doživeli da im se usled previše hrane podigne dijafragma. Nakon tih simptoma se uspaniče, dignu na noge i celu porodicu, završe u hitnoj pomoći, izgube mnogo energije, a sve zato što su jeli više nego što su smeli. Previše hrane, premalo sna, hroničan umor, stres, samo su neki od okidača za uznemirenost, a veoma je važno to osvestiti. Neretko odlazimo daleko od sebe, ne slušamo svoje telo koje nam poručuje da zastanemo i pogledamo šta se oko nas i u nama dešava- ističe Slađana Pavlović.
Napad panike, strahove i anksioznost mogu najbolje da razumeju oni koji su to prošli, napominje Slađana Pavlović koja ne krije svoja iskustva sa anksioznošću i sa svojim klijentima ih nesebično deli ne bi li što više naučili.
-Oni koji su se zatvorili u svoj svet su limitirani, a nema razloga za to. To se naročito odnosi na ljude koji se plaše da izađu iz svojih domova- priča Slađana koja neretko i sama odlazi kod svojih klijenata kući i zajedno sa njima čini velike pomake. -Kad sam prvi put dobila napad panike živela sam u inostranstvu i nisam se stidela da pozovem hitnu pomoć i pričam posle o tome sa prijateljima i porodicom. Bilo mi je važno da znaju šta mi se dešava jer mi je bila potrebna pomoć. Nisam se stidela, nisam osećala sramotu koju mnogi sa tim simptomima osećaju misleći da se samo njima dešava da ne smeju da izađu iz kuće, uđu u autobus ili avion, dok se u stvari ogroman broj ljudi plaši svega toga.

Strah od eksplozije emocija

Radila je Slađana Pavlović sa ljudima sa agorafobijom koji mesecima, pa i godinama nisu izlazili iz kuće.
-Vremenom steknu poverenje u mene, a upoznamo se onda kad ja odem kod njih. Prosto ne mogu da veruju kad zajedno odemo u šetnju, u park, na ručak, u kafić, jer im je nekad to bilo nedostižno. Mnogi kažu da ih niko ne razume, da članovi porodice misle da izmišljaju, a njima je zbog toga još gore. Plaše se da izađu na ulicu, ne znaju šta da rade, strah ih je od napada panike. Vremenom ih naučim tehnikama i načinima da to lakše podnose, predložim im da zajedno prošetamo ili odemo tamo gde im se dešava eksplozija emocija. Bitno je suočiti se sa napadom panike, ne možemo bežati od toga jer tako bežimo od sebe- kaže Slađana Pavlović.
Tokom rada sa drugima Slađanu zanima zašto im srce lupa u tržnom centru, čega se plaše, zašto misle da će poludeti…
-I sami se uvere da u stvari niko ne obraća pažnju na njih, da neće pasti u nesvest, niti će poludeti i izgubiti razum, da je sve to bila samo njihova iluzija. Vremenom steknu samopouzdanje, jer oni koji imaju strahove nemaju samopouzdanje koje štiti od teskoba i napada panike.

Šta um dobija od nas, to nam i vraća

Mnoge ljude je strah da izađu iz kuće, krenu negde javnim prevozom jer misle da će izgubiti vazduh, pa biraju da sede kod kuće u zoni komfora, na sigurnom.
-Ja im predložim da dođem kod njih, da prošetamo, odemo na kafu. Oni kažu da ne pamte kad su bili na kafi poslednji put. S jednom devojkom sam postepeno radila na tome i vrištala je od sreće kad me je nakon par dolazaka kod nje pozvala telefonom i rekla mi da je konačno izašla iz kuće. Objasnila sam joj šta joj se dešavalo, da nije luda, da joj se nakupilo sve i svašta, da je imala obrasce ponašanja koji su trajali godinama, da treba da otpusti sve to. Neki mi kažu da dugo nisu plakali, da nisu ni znali da mogu da plaču. Promene su nekad teške i bolne, ali su veoma korisne. Uvek ih pitam šta biraju za sebe, takav život ili da poprave sve? Podsetim ih da nikad ne zaborave da pohvale sebe, šta god da su uradili, od malih do velikih stvari. Ono što naš um dobija od nas, to nam i vraća.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Intervju sa Slađanom Pavlović možete pročitati ovde: https://bgonline.rs/sladjana-pavlovic-intervju/
Više o Slađani Pavlović:  www.sladja-pavlovic.com
Facebook Slađane Pavlović: www.facebook.com/sladjana.pavlovicNLP
Instagram Slađane Pavlović: www.instagram.com/sladjapavlovic_nlpcoach

Tekstovi Slađane Pavlović:
Prolećni umor i anksioznost
Kako prevazići kraj ljubavi?
Hipohondrija kao psihološka epidemija
Napadi panike
Ovde je vaša anksioznost, imam nešto važno da vam kažem
Ne smete da izađete iz kuće, vozite automobil, uđete u avion…?
Kako pomoći osobi koja ima napad panike?
Kako obuzdati misli koje vam donose nemir?
Pobedite svoje strahove
Živite li ili preživljavate zarobljeni u brigama i teskobi?
Tretirajte usamljenost kao starog prijatelja koji vam dolazi s vremena na vreme
Naučite kako da kontrolišete svoje misli
Pobedite svoje strahove
Od napada panike do fobije
U vrtlogu anksioznosti
Oslobodite se nemira, panike i crnih misli
Energetski lopovi i emocionalni vampiri
Emocionalni cunami i napad panike
U vezi sa manipulatorom i narcisoidnom osobom
Pobedite mentalnu konfuziju, stres i nervozu
Kako komunicirati sa svojim strahovima?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Tajne o muškarcima koje svaka žena treba da zna Pred…
error: