BG online

Lični razvoj

Naučite kako da radite manje, a kvalitetnije

Unesite mir u vaše misli i navike

„Žene sa kojima sam radila do sad kažu da sam im ja promenila život zato što su njihove ćerke konačno videle muškarca koji usisava i to će za život njihovih ćerki biti velika promena, da su povećale samopouzdanje jer konačno imaju osećaj da su završile ono što su i planirale u danu, da su ustale spremne za dan pred sobom jer tačno znaju na čemu će da rade…“

Najveći problem u svakodnevici savremene žene je u tome što iako ima svoju karijeru, posao i podjednako obaveza van kuće kao njen partner, na svojoj „to do“ listi i dalje ima sve kućne obaveze. Muškarac, posmatrajući to iz patrijarhalnog koncepta ne vidi ništa problematično u svemu tome, čak mu je sasvim u redu da taj deo obaveza treba da ostane njena briga. Trener ličnog razvoja i psiholog Tatjana Obradović Tošić kaže da je najzdravije rešenje i put ka promeni ove situacije je da se žena u svemu tome bolje organizuje. „Kreiraj vreme za sebe, budi žena koja stiže sve“ je naziv njene radionice na kojoj ženama otkriva sve one najvažnije male tajne dobre organizacije nakon čega će rasterećeno zakoračiti u svoju novi svakodnevicu.
-Mnogi kažu da su se žene same borile za situaciju u kojoj se nalaze, ali to je banalizovanje problema. Malo je muškaraca koji razumeju da ni žene ni muškarci nisu rođeni sa varjačom ili krpom u ruci. To su uloge koje učimo ili ne učimo tokom života. Takođe, malo muškaraca preuzima inicijativu da zajednički sa svojom partnerkom učestvuju u održavanju domaćinstva, jer je najlakše reći „ona to bolje radi od mene“. Kad se poslovi podele (ovde mislim na sve ukućane, uključujući i decu) svi imaju vremena da se zajednički druže i igraju- priča Tatjana Obradović Tošić.
Koliko je lako (ili ipak teško) zavoleti sebe i zašto oni koje žive haotično ne vole sebe dovoljno?
-Problem je u količini obaveza koje su na leđima jedne žene. Ona je od malena naučena da je njena uloga da brine o drugima. Zbog toga žene, čak i kad urade nešto za sebe, govore da imaju veliki osećaj krivice, da su vreme ili novac mogle dati za nekog drugog. Ljubav prema sebi, bezuslovno podrazumeva ljubav za druge jer ako volimo sebe i brinemo o sebi, mi smo srećnije, spremnije i zdravije da brinemo o drugima. Briga o sebi nije sebičluk, to je osnovna potreba da svoje misli, emocije i telo držimo u optimalnom stanju da bismo mogle da iznesemo sve ono što život danas nosi. Ako to ne radimo, neki deo nas strada, a onda niko ne kaže da je žena brinula o drugima i dala sve za njih, već se obično kaže „gledaj je kako se zapustila“. To je taj koncept kreiranja oreola krivice oko onoga što radimo, koji utiče na naše samopouzdanje i samopoštovanje koje dalje utiče na sve sfere našeg života. Kad živite kao integrisano biće u kojem su sve vaše želje i potrebe ispunjene, onda vam je život miran, a vaše veze sa drugim ljudima su zdrave i jake.
Kako izgleda radionica na kojoj se mogu naučiti najvažnije tačke dobre organizacije? Da li je tri sata koliko ona traje dovoljno da se promeni toliko toga?
– Ta radionica je  zasnovana je na konceptu „3 kruga do brige o sebi“ koji sam razvila radeći sa preko 100 žena u prethodnih 10 godina (krug Granica, Zahvalnosti i Rasporeda). Radionica uključuje analizu trenutnog stanja i ličnog stava zašto nam je potrebno vreme za sebe, mapira ključne prepreke na putu brige o sebi i daje okvir i plan u kojem možemo kreirati vreme za sebe uključujući pomenuta tri kruga. Ključ uspešne brige o sebi je kreiranje plana koji će svakoj ženi pomoći da odredi kada će imati vreme za sebe i šta će u tom vremenu raditi. Tri sata je sasvim dovoljno da žene upoznaju sebe i naprave put kojim će sebe staviti na prvo mesto. Ja sam tu da im pomognem da taj plan bude njihov (da odražava njihove, a ne tuđe potrebe), kao i da bude realan, da se ne bi demotivisale već na prvom koraku. Moja odgovornost leži u kreiranju okruženja u kojem radimo i na pitanju ZAŠTO i na pitanju KAKO kreirati vreme za sebe. Jedno bez drugog je nemoguće ostvariti. Zbog toga smatram da radionica od 3 sata jeste dovoljna, jer kad znate ZAŠTO i KAKO, nemate izgovor da živite i dalje život u kojem vi niste prioritet.
Kakve rezultate beležite u dosadašnjem radu sa ženama na ovu temu?
-Žene sa kojima sam radila do sad kažu da sam im ja promenila život zato što: su njihove ćerke konačno videle muškarca koji usisava i to će za život njihovih ćerki biti velika promena, da su povećale samopouzdanje jer konačno imaju osećaj da su završile ono što su i planirale u danu, da su ustale spremne za dan pred sobom jer tačno znaju na čemu će da rade i zašto baš na tome, da su osetile olakšanje i mir kada su ušle u kancelariju koju smo zajednički sredile i organizovale, dobile su metode i alate koji stvarno rade, a ne prodavanje magle, počele su da koriste planer i sad ne propuštaju bitne događaje, razumele su gde im odlazi vreme i kako da to iskoriste za ono što stvarno žele da rade, prvi put su dočekale praznike bez stresa, konačno su našle vreme da pohađaju kurs koji žele, prvi put su provele vikend bez jurnjave i stresa, osetile su slobodu, jer konačno žive život po svojoj, a ne tuđoj agendi… Moj sistem praćenja rezultata kaže da su efekti mog rada sa ženama širi od nje same. U situaciji kada radim sa ženom koja želi da unapredi i olakša svoj život, promena koju kreiramo u njenim stavovima, navikama i organizaciji vremena utiče na ostale članove porodice i na njeno okruženje. Ona prenosi svoja znanja dalje, ali i isto tako zadovoljstvo i pozitivna energija koja se kreira utiče na to da se i ljudi oko nje menjaju.
Šta još dobijaju pored reda u svom životu?
-Dobra organizacija ima mnogo benefita. Dobrom organizacijom se unosi mir u vaše misli i navike. Takođe, koliko god to neverovatno zvučalo, dobrom organizacijom dobijate vreme da na vašem računu radite stvari koje volite. Dobra organizacija znači raditi manje, ali kvalitetnije. Ona vam u stvari daje fleksibilnost da radite na stvarima koje vam iskoče/iskrsnu. Biti organizovana nikako ne znači biti rigidna. Naprotiv! To znači da ako su vam bitni zadaci organizovani i planirani, imate dovoljno vremena da uradite i neplanirane stvari, ako se pojave (naročito one koje su zabavne ?) i da i dalje imate kontrolu nad svojim danom. Organizacija razvija kreativnost, verovale ili ne, bilo da želite da dekorišete svoj planer ili da sredite fioku sa nakitom. Dobra organizacija često razvija osećaj zahvalnosti i smanjuje konzumerizam kojem smo svi podložni u današnje vreme. Shvatate, da vam je mnogo manje potrebno nego što imate, da ne želite da nagomilavate stvari jer vam prave nered, ali i čine da kada sređujete ormare dosta toga poklanjate. Jedna od najbitnijih stvari je da postajete model za drage ljude oko sebe, naročito decu, da uzmu svoj život u svoje ruke.

Branka Gajić

Svi imamo istih 24 sata na raspolaganju u jednom danu, pa hajde tokom da naredna tri meseca učinimo da oni rade za nas, a ne protiv nas. Kroz zajednički rad sa Tatjanom, naučićete kako da prepoznate situacije koje vam kradu vreme. Takođe ćete izgraditi nove navike koje će vam osloboditi vreme za ono što vam je važno. Kako biste zakazali besplatne konsultacije, pišite Tatjani na [email protected]. Besplatne konsultacije traju 15 minuta i služe da se proceni šta je ključni problem i u kom pravcu je potrebno dalje raditi. Ako želite da radite same, kad imate vremena, a da ipak savladate osnovne tehnike i alate koji će vam pomoći da konačno kreirate vreme za sebe u rasporedu, Tatjana trenutno ima otvoren e-mail kurs – https://kadonavodi.com/e-mail-kurs/.

Tatjana Obradović Tošić je psiholog i savetnica iz oblasti produktivnosti. U preduzetničke vode je ušla pre 11 godina, a “Kad Ona Vodi” je njen drugi biznis po redu. Iz potrebe da organizuje svoje poslovne procese i konačno ima vreme za sebe, pre 6 godina je završila obuku za upravljanje vremenom, a nakon toga u praksi isprobala sve alate i metode koji su joj bili dostupni. To iskustvo sad prenosi drugim ženama. Tokom prethodnih 10 godina bila je angažovana od strane međunarodnih i domaćih organizacija u istraživanjima i treninzima na temu ekonomskog osnaživanja žena gde je imala priliku da upozna preduzetnice svih profila, ali i da vidi sa kojim se preprekama u svom radu susreću. Tatjana je vodila niz strateških procesa za potrebe individua i različitih timova (nevladinih organizacija, opština, projektnih timova, krovnih nacionalnih organizacija) i bila u prilici da vidi koji su to ključni momenti koji omogućavaju da se vizija pretvori u realnost i ostvari. Ona pomaže ženama da odrede prioritete, ostvare ciljeve u svim sferama svog života i kreiraju vreme za sebe. To radi kroz pisanje (blog i podkast) i treninge (rad 1 na 1 i e-mail kurs na njenom sajtu, kao i radionice koje drži u Impact Hub Belgrade). Njeno trenersko iskustvo joj omogućava da fokus stavi na to kako da osoba u određenom vremenskom periodu stekne nova znanja i veštine. Tatjanin metod je i duboko strateški, što znači da vam pomaže da vaši ciljevi postanu prioriteti na dnevnom nivou i na taj način se i ostvare.
Kontakt: www.kadonavodi.com,
[email protected]

Intervju sa Tatjanom Obradović Tošić:

Vodič za žene koje žele da postignu sve

Saveti i tekstovi Tatjane Obradović Tošić:
Kako mi je jedan planer doneo mir u život…
Ko vam krade vreme?
Kako biti srećna mama i preduzetnica?
Vreme koje posvećujete sebi je najbolja investicija

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Sufle sa duplom čokoladom je omiljen svim ljubiteljima čokolade, pogodan…