fbpx

BG online

Roditeljstvo

Kako nasilje u porodici utiče na decu?

ŽIVOTNI PROMAŠAJI RODITELJA NE TREBA DA BUDU PROBLEM DECE

Danas se sve manje ćuti o nasilju u porodicama, brakovi se razvode, u postupak se uključuju  nadležne ustanove, okolina je počela da prepoznaje problem i reaguje… Više niko ne dovodi u pitanje to da li je u redu razvesti se ako je prisutno nasilje. Ono što je ostalo kao pitanje je šta raditi kada se neki oblik nasilja nastavi i nakon razvoda i kako zaštiti decu od posledica? Zlostavljanje ne mora biti samo fizičko, već u to može da spada vređanje, ponižavanje, pretnja, ucenjivanje…
Veoma su česti slučajevi u praksi da i posle razdvajanja supružnika, jedan od partnera nastavi da drugog psihički, emocionalno i verbalno zlostavlja…. Kod drugog partnera se javljaju različite emocije, prvenstveno strah, a zatim iz emocije straha, nastaju i druga osećanja, poput ljutnje, besa, pa do mržnje i prezira. Pod uticajem svih tih emocija, moguća su i različita ponašanja, koja dve odrasle razvedene osobe drže i dalje u vezi. Tako, na primer, onaj ko je ostavljen ne može da se pomiri s razvodom, šalje česte neprijatne poruke, koje sadrže uvrede, poruke mržnje i pretnje. Druga osoba odgovara na takve poruke i brani se i tako sve više ostaje u vezi sa tom osobom. Tako mogu da prođu godine, da nijedan od partnera se emocionalno ne odveže i ne krene dalje svojim putem, već ostaje u neformalnoje (negativnoj) vezi sa bivšim supružnikom. A gde su tu deca?
U kakvoj su poziciji deca iz takvog odnosa i ko tu uopšte zaista i razmišlja o deci? Dok se mama i tata bave svojim odnosom, deci je dodeljena uloga „poštara“ koji treba da prenosi poruke od jednog do drugog roditelja. Za to vreme deca ne ne bave svojim životom, školom, odnosima sa vršnjacima, planovima za budućnost… već se odnosima svojh roditelja, pokušavajući da stanu na jednu stranu i zaštite onog kog percipiraju kao nemoćnijeg ili kog se više plaše. U tom procesu gube dosta energije koju bi trebalo da usmere na druge stvari i počinu da pokazuju loše rezultate u školi, često izostaju iz škole, zapostavljaju vanškolske aktivnosti, povlače se iz društva…. Često je u osnovi osećaj da su se roditelji razveli zbog njih, što dovodi do veće potrebe da pomire roditelje. I samo negativno komentarisanje jednog roditelja, može kod deteta da stvori nesvesan osećaj da je i ono loša osoba, jer je svesno da u njemu ima i maminih i tatinih gena.

Psihička stabilnost i uticaj okoline

Obično je dilema jednog od supružnika kako izaći na kraj sa bivšim (nasilnim) supružnikom i usmeriti dete na pravi put? Ono što je praksa pokazala kao delotvorno je potpuni prekid komunikacije, odnosno ignorisanje bilo kakvih poruka i ponašanja, uz ispunjavanje svih zakonskih obaveza u vezi roditeljskih prava. Za to vreme, pred decom ne treba pričati ništa negativno za drugog roditelja.
Cilj tog ponašanja je da se druga osoba emocionalno ohladi i usmeri svoju energiju na nešto drugo, vremenom prestane da proganja drugu osobu. Ako se sve druge obaveze redovno ispunjavaju, druga osoba bi vremenom trebalo da shvati da je njen bivši supružnik prestao da je voli kao partnera, ali da je fer prema njemu kao roditelju. Koliko brzo će ovo shvatati osoba koja je verbalno i emocionalno zlostavljala, zavisi od njene psihičke stabilnosti, ali i uticaja okoline.
Jedna klijentkinja je ispričala svoj rasplet sa bivšim mužem koju je je zlostavljao:„taj odnos je trajao godinama, vremenom sam počela da prepoznajem njegov izraz lica i da očekujem šta će da uradi. Stalno sam pazila da ne uradim ili ne kažem nešto što mu se neće svideti… Dugo se nisam usudila da se razvedem jer nisam imala podršku moje porodice. Na kraju sam pobegla u sred jedne scene i više se nikada nisam vratila. Kasnije sam preko Centra za socijalni rad vratila i decu. On je mislio da ću se vratiti ako su deca kod njega, ali, hvala Bogu, sve se polako rešavalo. Nisam tražila da ode u zatvor, već samo zabranu prilaska, jer sam se plašila šta će da mi uradi kad izađe iz zatvora…. Bila sam potpuno fer prema njemu što se tiče viđanja dece, ali sam potpuno ignorisala sve njegove poruke. Iako je to delovalo nemoguće u početku, vremenom je prestao da me meltretira. Na to je doduše mnogo uticala i njegova primarna porodica. Krenulo mu je na poslu i našao je drugu ženu. Ja nisam više u fokusu njegove pažnje…“
U ovom primeru su oba partnera vremenom uspala da se emocionalno razvežu i stvore nove porodice. Deca imaju odnos sa oba roditelja, ne gledaju nasilje i ne bave se više njihovim odnosom, već svojim životom.

Ignorisanje

Druga klijentkinja se osećala prestavljeno dok je svakodnevno dobijala preteće poruke. Dete je bilo upleteno u odnos i često optuživalo majku za razvod. Počela je da primenjuje metodu ignorisanja negativnog ponašanja i izlaska iz komunikacije uz pomoć određenih psihoterapijskih tehnika. Uspela je da emocionalno ojača i zaštiti se od negativnih emocija, dok su ti napadi još trajali. Taj proces nije lak jer su obično upleteni i drugi ljudi, koji često mogu „svojim savetima“ da pogoršaju situaciju, ali je ipak moguć. Učila je kako da postupa sa detetom kako bi on što manje razmišljao o razvodu, a što više se bavio temama koje prate detinjstvo. Kad je naučila da je ne pogađaju negativni komentari, imala je više snage i energije da se bavi detetom.
Kad je već došlo do razdvajanja, bivšim supružnicima u fokusu treba da bude interes dece, a njihov interes je da imaju dva zadovoljna roditelja koji ih ne opterećuju svojim životnim promašajima, već ih puštaju da odrastu i osamostale se… Treba im primer da nasilje nije normalan način ponašanja i da se time ništa ne postiže… Potrebni su im roditelji koji im daju primer da je moguće promeniti sebe i svoje odluke, biti zadovoljan i posle neke teške životne situacije…. jer i to je život.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju.

eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Posledice hroničnog stresa
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
ŽIVOT POSTAJE ČAROBAN KAD ODUSTANETE OD SAVRŠENE SLIKE O NJEMU…
error: