fbpx

BG online

Lični razvoj

Napadi panike

Zašto žene više pate?

Napadi panike su rezultat pobune ženskog instinkta protiv morala i maski koje su nekad primorane da nose. Tad ih obuzima psihološka nelagoda koja se manifestuje u obliku naglih “eksplozija” straha, terora i teskobe. Neretko te osobe žive lažnim životnim stilom zarad mira, navika, straha, zarobljavajući svoje instinkte, a s njima i svoju vitalnu energiju. Iz mnogih razloga, pre svega istorijskih i kulturoloških, često se ovo događa. Upravo žene su te koje najviše potiskuju svoje instinkte i rizikuju da budu žrtve ove nelagode. Prema najnovijim statistikama, žene su pogođene napadima panike u znatno višem procentu u odnosu na muškarce: 2/3 protiv 1/3.

Da li je sve u redu?

Jedna moja mlada klijentkinja požalila mi se da ima česte napade panike i anksioznost i da se to počelo dešavati posle trudnoće. U suzama je pričala da je muž izbegava i da ona misli da više nije privlačna. Kaže da je njen život izgubio smisao. Pitala sam je da li su otvoreno razgovarali o tome i naravno rekla je da “ne”. Pošto se plaši da sazna istinu, izabrala je da se pravi da je sve u redu i da se nada da će vremenom stvari da se reše same.

Iskustvo druge klijentkinje

“Ja sam žena koja ima odgovoran posao, često pričam na sastancima i tokom jednog od njih imala sam iznenadni napad panike. Izgledalo mi je kao da sam se onesvestila, da ne mogu da dišem. Sada živim u strahu. Svaki put kada se nađem ispred ljudi sa kojim sarađujem, ne mogu da govorim, da sedim mirno, osećam paniku zbog koje zadržavam dah, okrećem glavu i oči zbog sve veće zabrinutosti imam osećaj da propadam. Umorna sam od ovih situacija koje ne mogu da kontrolišem. Ne mogu da razumem razlog tome jer nisam takva, ekstrovertna sam, dinamična i pričljiva osoba … ”

Još jedan primer…

„Ja sam mama sa punim radnim vremenom skoro 3 godine i od tad patim od anksioznosti i panike. Pre nekoliko dana otišla sam sa suprugom i našim detetom da vidimo neku predstavu za decu. Malo sam se zabrinula jer sam znao da se stavljam u “rizičnu” situaciju, sa toliko ljudi, buke. Sigurna sam bila da nećemo parkirati daleko od mog „utočišta“. Krenuli smo pešice i što sam se više udaljavala od automobila, sve sam se više uznemirivala. Sve se dogodilo vrlo brzo: prvo sam se smirila jer sve u svemu nismo bili tako daleko od automobila, ali trenutak kasnije, odjednom se sve promenilo. Videla sam dolazak sanitetskog automobila: u mojoj glavi je glasio “nekome je bilo loše” i to je bilo dovoljno da me pošalje u totalnu paniku. Nisam znala da li da ostanem ili bežim, osećala sam se da ću da onesvestim: bio je to vrlo loš osećaj, snažan i iznenadan poput blica. Ja sam veoma impresivna osoba, plašim se bolesti, da se meni ili mojim najmilijima može desiti nešto i uznemirim se ako moram ići kod lekara i pre svega do pedijatra. Ne verujem sebi i svojim reakcijama, plašim se da izađem sama ili se nađem u situacijama u kojima nema “načina „za beg.”
Sve navedene žene su danas uspele da nađu svoj mir. Trebalo je neko vreme da shvate i prihvate da ako se odreknu svoje prirode, ona će vam servirati račun!

Psihološki profil žena koje su sklone napadima panike

Podređene
Naizgled se čini kao aktivna žena, ali u stvarnosti pasivno trpi život. Ima poteškoće poput opuštenih trenutaka. Njena je individualnost pokopana pod mnogo dužnosti, zadataka, prioriteta.
“Svetica”
Suočena je s raspravom, svađom, neprijatnostima s kolegama, suprugom ili decom. Često se krije iza čarobne reči: opraštanje. Na taj se način se u njoj gradi potisnuta energija, neizražena napetost koja će se boriti sve više i više za oslobađanje, sve dok ne dođe do eksplozije paničnih napada.
Diplomata
Za nju ne postoje problemi, samo prilike. Veruje u dijalog i poređenje kao način rešavanja problema. Previše posredovanja često je dovodi do odlaganja odluka i izbora daleko od onoga što stvarno želi.
Plašljiva
Provodi život izbegavajući da se nešto ne dogodi, jer joj je prioritet zaštita od patnje. Čineći to oko sebe gradi oklop koji je sprečava da živi u potpunosti.
Pobunjenica
Odabrala je stil revolucionara, ali u njoj nema ni autonomije ni sigurnosti. Kaže “ne „svemu, čak i kad to nije potrebno. Često je oštra.

Kako sprečiti?


Prevencija napada panike moguća je navikom da ne “kompromitujemo” našu vitalnu energiju, naše želje ili naše raspoloženje. “Biti svoj” pravi je anti-panični recept za napad. Evo nekoliko predloga za izlazak na pravi put.
Nađite prostor samo za vas. Svakog dana se setite da bar pola sata posvetite aktivnosti koja vam se dopada i za koju imate strast. Smejte se u potpunosti. Ne zadržavajte se, ne pokrivajte usta rukom, ne smejte se u tišini ili sa zatvorenim ustima. Ne prekidajte svoje slobodno vreme. Kad se zabavljate, ne pristajete na prekide iz površnih razloga. Dajte glas zadovoljstvu. Dok vodite ljubav, nemojte se suzdržavati, ako osetite potrebu, glasno izrazite zadovoljstvo. Zatražite pomoć. Kad tražite pomoć i ona vam je data, prihvatite je bez rezerve, bez izvinjenja i bez osećaja krivice.

Slađana Pavlović
Foto: Dario Konstantinović

Intervju sa Slađanom Pavlović možete pročitati ovde: https://bgonline.rs/sladjana-pavlovic-intervju/
Više o Slađani Pavlović:  www.sladja-pavlovic.com
Facebook Slađane Pavlović: www.facebook.com/sladjana.pavlovicNLP
Instagram Slađane Pavlović: www.instagram.com/sladjapavlovic_nlpcoach

Tekstovi Slađane Pavlović:
Kako prevazići kraj ljubavi?
Hipohondrija kao psihološka epidemija
Ovde je vaša anksioznost, imam nešto važno da vam kažem
Ne smete da izađete iz kuće, vozite automobil, uđete u avion…?
Kako pomoći osobi koja ima napad panike?
Kako obuzdati misli koje vam donose nemir?
Pobedite svoje strahove
Živite li ili preživljavate zarobljeni u brigama i teskobi?
Tretirajte usamljenost kao starog prijatelja koji vam dolazi s vremena na vreme
Naučite kako da kontrolišete svoje misli
Pobedite svoje strahove
Od napada panike do fobije
U vrtlogu anksioznosti
Oslobodite se nemira, panike i crnih misli
Energetski lopovi i emocionalni vampiri
Emocionalni cunami i napad panike
U vezi sa manipulatorom i narcisoidnom osobom
Pobedite mentalnu konfuziju, stres i nervozu
Kako komunicirati sa svojim strahovima?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Pokrenite unutrašnju snagu, inteligenciju i energiju Isceljenje je mnogo veće…
error: