fbpx

BG online

Vesti

Najplemenitiji podvig godine

Vodnik sprečio ubistvo žene

„Večernje novosti“ su 55. put dodelile plakete za najplemenitiji podvig pojedinicima i organizacijama koji su svojim herojskim, humanim i nesebičnim delima obeležili pretohdnu godinu. Žiri predvođen akademikom Matijom Bećkovićem, odlučio je da starijem vodniku Ivanu Ristiću iz Leskovca, pripadne prestižno priznanje najplemenitijeg pojedinca u 2017. Ovaj starešina Prve brigade Vojske Srbije u Pančevu je 5. oktobra sprečio ubistvo i naočigled brojnih posmatrača, rizikujući svoj život, spasao život žene koju je muškarac pokušao da ubije nožem.
Priznanje za pokazano herojstvo uručio mu je glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti” Milorad Vučelić, a među prvima su mu na dobijenom priznanju čestitali ministar odbrane Aleksandar Vulin, komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant Prve brigade Kopnene Vojske brigadni general Željko Petrović.
Stariji vodnik Ristić radi u Vojsci 20 godina. Istakao je da priznanje za „Najplemenitiji podvig godine“ nije očekivao, ali da mu puno znači. Njegov herojski čin nije ostao neprimećen ni kod pretpostavljenih ni kod potčinjenih, koji su ponosni prvo na njegov podvig a zatim i na dobijeno priznanje. On ističe da mu je najveća nagrada što je žena koju je spasio preživela i što se oporavlja. Ristić nema dilemu da li bi ponovo nekome priskočio u pomoć, a da ima priliku da sve uradi ponovo, učinio bi isto, samo kaže, brže, kako bi povrede bile manje.
Zlatnom plaketom za najplemenitiji kolektivni podvig nagrađene su monahinje manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina, dok je specijalno priznanje žirija za najplemenitiji podvig uručeno Tamari Grujić, autorki emisije „S Tamarom u akciji“.
Hrabrom Aleksandru Ćupu iz Novih Banovaca, posthumno je dodeljena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig, jer je spasavajući tuđe živote dao svoj. Zlatnu plaketu za dečji podvig žiri je dodelio Jovani Leposavić, golmanki ŽFK Crvena zvezda, koja je posle pobede karcinoma organizovala niz humanitarnih akcija za najmlađe onkološke pacijente. Srebrne plakete dobili su i Farhad Nuri iz Avganistana, komunalni policajci Miloš Nikolić i Igor Milosavljević, Marijan Arsić iz Vučaka, „Vozači velikog srca“, Milun Đačić iz Mišićeva, Rodoljub Nićiforović iz Pariza, policajac Ivan Ember iz Temerina, vatrogasci iz Velsa, vatrogasac Miodrag Rajković iz Niša i Ljubomir Antonijević, iz Kuršumlije.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Istražite prošlost, iscelite svoje rane Samo onaj ko je oslobodio…
error: