BG online

Sajam automobila
ZDRAVLJE

Muški i ženski sterilitet

Izbegavajte tople kupke i saune

Porast steriliteta uticao je i na to da se o ovom problemu danas mnogo više govori, a na žalost mnogi, naročito mladi o sterilitetu, kao i o reproduktivnom zdravlju u celini malo znaju. Ginekolog dr Slavica Kažić, ginekolog kaže da stepen neznanja i odnos mladih prema reproduktivnom zdravlju iznenađuje i zabrinjava.
-Iskustvo pokazuje da se mlada žena, koja nije imala seksualne odnose, a ima redovne menstruacije i ne obraća ginekologu, izuzev kad se pojavi neki problem sa licem ili kosom, pa to poveže sa hormonima – kaže dr Kažić. -Neodgovorni odnos prema sopstvenom zdravlju, pa i onom reproduktivnom, za posledicu često ima pojavu steriliteta koga osobe najčešće dugo nisu svesne. Samo jedna jača infekcija adneksa ili unutrašnjih genitalija može da dovede do zapušenja jajovoda i stvaranja priraslica, što dovodi do toga da više ne postoji nikakva mogućnost prirodnog, spontanog zatrudnjivanja.
Prvi ginekološki pregled devojke bi trebalo da obave najkasnije po otpočinjanju seksualnih odnosa, a potom najmanje jednom godišnje. Kad je rečo muškarcima kod njih se primećuje pogoršanje reproduktivnog zdravlja muškaraca.
-Još pre 40 godina najavljena je mogućnost povećanja pacijenata sa tzv testekularnim, disgenetičkim sindromom, koji podrazumeva povećanje procenta kancera testisa, koga mi danas i registrujemo za 2% više svake godine- kaže dr Sreten Jovanović, urolog. On dodaje da je došlo i do povećanja broja novorođene muške dece sa hipospagijom, kao i da je sve više muškaraca koji imaju problem sa sterilitetom. Ali uprkos tome kod nas muškarci još uvek nemaju naviku da rade redovne urološke preglede, iako je pregled veoma jednostavan i ne zahteva puno vremena. Takođe, poseta urologu će svakako doprineti i povećanju znanja o štetnim uticajima na smanjenje plodnosti muškaraca. -To su pre svega saune i tople kupke, jer spermatozoidi odnosno testisi traže adekvatnu temperaturu. Na plodnost muškarca veoma negativno utiču i prekomerna upotreba pojedinih lekova, droga, alkohola, brza hrana puna nezasićenih odnosno zasićenih masnih kiselina životinjskog porekla što dovodi do upotrebe teških metala koji remete metabolizam, kao i cinka koji je jako bitan za stabilizaciju našeg genetskog materijala DNK u spermatozoidima- upozorava dr Sreten Jovanović i napominje da zdrav, umeren način života, svakako može popraviti i prevenirati eventualna oštećenja spermatogeneze.

Medicinski medijum – Entoni Vilijem

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Privrednici, pisci, novinari i brojne javne ličnosti prisustvovali su promociji…