BG online

News

“Mesec dana na selu” (premijera u JDP-u)

O zaljubljenosti i ljubavi…

Predstava rađena po romanu ruskog pisca Ivana Sergejeviča Turgenjeva “Mesec dana na selu” biće premijerno izvedena 2. februara na sceni JDP- a “Ljuba Tadić”. U predstavi igraju Mirjana Karanović, Svetozar Cvetković, Marko Janković, Katarina Gojković, Srđan Timarov, MilenaVasić…
Rediteljka Iva Milošević o “Mesec dana na selu”:
Šta je zaljubljenost?
Pustolovina, želja, ushićenost, zadivljenost.
Kada smo zaljubljeni, duša kao da se budi iz duboke usnulosti i doživljava svoje proleće. To je nešto poput drugog rođenja koje nam uliva osećanje da ranije pravog života nije ni bilo. Kontrola razuma biva uzdrmana. Događa nam se nešto veliko, nečuveno.
Čak i kada je uglancan sjajem blagostanja, ušuškanosti u rutine i navike, društvene priznatosti, život može delovati sivo. Kolotečina. Ponavljanje. Sve je poznato i zato dosadno. Čeznemo da nas nešto ili neko odnese odavde, odvede na drugo mesto. Da li smo tada prijemčivi za ljubav? Ili bar ljubav kao ideal? Kao odluku? Da li ljubav može biti odluka? Ako je odluka, da li je to onda ljubav? Ako je odluka posledica volje, da li je volja za ljubav istovremeno i mogući razlog za neostvarenje ljubavi?
Da li je osećanje dosade plodno tlo za zaljubljivanje?
Da li je život za one koji imaju postao previše lak? Da li je ta lakoća izvor dosade ili usamljenosti? Je li u pitanju glad za doživljajima?
Ljubav je misterija. Zaljubljen čovek je veličanstven u svom zaljubljeničkom ludilu, ali je i smešan. Da li ljubav čoveka istovremeno uzdiže u njegovoj lepoti i ogoljava bedu njegove egzistencije? Za nekoga je izvor nade u bolju budućnost, za nekoga je zanos u kojem privremeno izgubi sebe, da bi se potom ponovo uspostavio. Neko biva razočaran, neko pristaje na iluziju, neko je zahvalan što se zahvaljujući ljubavi ponovo osetio živim.

Foto: Nenad Petrović

© by BGonline. All rights reserved
KupiKupi.rs
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
NOVI POGLED NA ZDRAVLJE Dobro varenje počinje s tim koliko…