BG online

Lični razvoj

Malim koracima do novog samopouzdanja

Prilikom upoznavanja sa novim klijentom jedna od važnih tema je i postizanje razumevanja (pre svega kod klijenta) o željenim rezultatima procesa – kakve efekte i/ili promene klijent želi da postigne tokom rada sa koučem.
Jedan klijent došao je sa jasnim planom. Želeo je da razume zbog čega nikada nije uspeo da postane broj jedan. Kolege su ga cenile, verovale mu, poštovale ga. Tokom karijere bio je neformalna zamena, formalni zamenik ili vršilac dužnosti. Ono što mu je izmicalo je titula – zvanje generalnog direktora, CEO ili neka odgovarajuća rola. Kao nastavak cilja, dodao je, želi da napravi plan za razvoj veština za koje tokom procesa zaključi da mu nedostaju. Dobar plan, pomislih. Dogovorismo se da krenemo zajedno u potragu i razvoj.

Fokus na budućnost

I pored jasnog objašnjenja da je koučing fokusiran na budućnost, kao i na to da mu ja apsolutno verujem kada kaže kako se oseća i kako razmišlja, tokom prve dve sesije imao je potrebu da mi objasni svoj karijerni put i razloge zbog kojih oseća nelagodu, pa i nezadovoljstvo. Malo po malo, uspeli smo da okrenemo strelicu na vremenskoj liniji i da je približimo sadašnjem trenutku. Polako, da ne bih izgubila poverenje i poslala signal da omalovažavam njegova osećanja i prioritete. Ipak, bila sam uporna – suština rada sa koučem se ne nalazi u dalekoj prošlosti.
Negde pri kraju druge sesije dotakli smo se lidera koji su inspiracija mom klijentu. “Lider kakav želim da budem”. Nije mnogo vremena prošlo, kristalno jasno je pred sobom video nekoliko uzora i svi su imali jednu zajedničku osobinu – strast. Ovo je dobar trenutak da vam napišem da je moj klijent bio izrazito miran, pomirljiv, prijatan čovek u ranim pedesetim. Na sesije je dolazio tačno na vreme, neformalni razgovor mu nije prijao, izbegavao je pomeranje ili otkazivanje sesija, čak i u situacijama kada je to bilo zaista opravdano (sahrane, posete lekaru i slično). O poslu je pričao kao o obavezi, listi zadataka koje treba obaviti. O zaposlenima je govorio kao o resursima, ljudima koji ispunjavaju svoje obaveze i na kraju svi zajedno prime platu za obavljeni rad.
Kad sam mu postavila pitanje: “Šta vi zaista radite?” zaćutao je. Ponovila sam pitanje na drugačiji način: “Zamislite da se nalazite u situaciji da vas dete od četiri godine pita šta radite, kako biste mu objasnili?”. Tek tada je nastao muk. Počeo je, vrlo nevešto da objašnjava suštinu njegovog posla. Koristio je stručne reči, reči za odrasle, kao što su: bilans, rizik, strategija. Na svaku tu reč sam ga, dečjim glasom, pitala: “A šta je to?”. Počeo je da se znoji. Zapravo, postalo mu je neprijatno. Uopšte nije umeo da objasni čemu on služi u velikom multinacionalnom sistemu. Šta je njegova uloga i zašto je firma uspešnija sa njim.

Snaga, strast i optimizam

Krenuli smo iz početka. Rasklopili smo njegov sistem na sitne delove. Identifikovali sve delove njega kao celine. Zatim smo se osvrnuli na sve sisteme u kojima funkcioniše i njegovu ulogu u svakom od njih. Tražili smo dodirne tačke i različitosti, motive i uticaje.
Sve vreme se ispred nas nalazio veliki hamer. Ponudila sam mu drvene bojice, grafitnu olovku, pastel flomastere i markere intenzivnih boja. Počeo je da označava elemente svog sistema grafitnom olovkom.
Kako je vreme odmicalo, stidljivo je počeo da ubacuje boje u sliku. Od drvenih je prešao na pastele. Na kraju je uzeo i po neki marker da istakne važne delove. Mozaik se uklapao i davao potpuno drugačiju sliku. Blede boje su dobile novi intenzitet. Razmazani motivi su dobili jasne konture. Počeo je da uviđa šta je to njegova autentičnost. Gde je tu on. Sve jasnije se video izvor iz koga teče strast.
Naredne sesije su bila pune uvida. Prvi zaključak je bio upravo ovaj: nikada nije preskočio poslednju lestvicu, jer je jedna od važnih liderskih snaga autentičnost. Odatle dolazi druga – strast. Pa usko povezana treća – optimizam. Otišao je korak dalje. Tako “mlak”, kako je starog sebe opisao, nije dozvoljavao još jednoj liderskoj osobini da bude ispoljena – ranjivost. Ponašao se i delovao tako, da nikada ne dođe u situaciju da pred drugima napravi grešku, prizna je i nauči nešto iz nje. Kretao se polako, pravolinijski, igrao na sigurno. Nikome nije dozvoljavao da vidi nesigurnost. Igrao je ulogu stabilnog menadžera, koji za svaku situaciju ima pravo rešenje.

Dozvola na osećanja

Kao da je skinuo štit, prodisao je. Dozvolio je sebi da bude i ranjiv i strastven. I te kako je umeo oba. Strahovi su počeli da se javljaju kada je shvatio da ne može jednostavno doći na posao i početi da se ponaša potpuno drugačije. U narednom sesijama je radio na svojim novim snagama. Pravio je strategiju koja će biti održiva, koja neće biti ismejana i odbačena od strane drugih. Definisao je male korake, koji će mu ulivati samopouzdanje i obezbediti da se okolina navikne na njega. Bio je zadovoljan i nestrpljiv. Bio je dobar đak. Svako obećanje koje je sebi dao na kraju sesije je ispunio. I više od toga. Bio je iznenađen kada je shvatio da mu prija sve to što radi. Da uživa u slobodi koju je sebi dao.

Snaga i vera u sebe

Na prošlu sesiju je došao sa širokim osmehom. Baš kada je kretao na sesiju, jedan mlađi kolega mu je rekao da ga je na poslednjem timskom sastanku inspirisao načinom na koji je pričao o svojim iskustvima i karijernom putu. Rekao je da mu se najviše dopalo to, što im je pričao kako je i kada grešio. “Za to je potrebna snaga i vera u sebe. Ne može to svako”, završio je mladi kolega.
Delovalo je da smo pri kraju puta. Ostalo je još samo da definiše plan kako da promenu, koju je pokrenuo, napravi dugoročno održivom. I, da. Rekao je da ću ja biti prva osoba kojoj će poslati mail sa potpisom CEO. Duboko je verovao da je to sledeći korak.
Mail je stigao juče.

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja : Hotel Amsterdam, Beograd

Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
Život nakon otkaza
Za velike promene potrebni su hrabrost, vreme i strpljenje
Život u stanju pripravnosti
Kako se postaje lider?
Pobedite uverenja, stavove i tuđa očekivanja
I lideri imaju pravo na emocije
Da li ućutkujete svoje emocije?
U potrazi za ličnim mirom
Poslovna žena željna ljubavi
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Sastavni  deo mog posla je konstanto obrazovanje i sticanje novih…

You cannot copy content of this page