BG online

Lični razvoj

Da bismo napredovali, moramo sebi dati mnogo!

NE DOZVOLITE DA VAM DRUGI BUDU VAŽNIJI OD VAS SAMIH

lidijaMarkovic1Kao što možda znate ili ne znate, provela sam deset punih meseci radeći – bez odmora. Nemojte me porešno shvatiti, ja volim svoj posao, ali zaista je bilo mnogo posla. A i kad bih ugrabila malo slobodnog vremena, ono je rezervisano za druge ljude – porodicu, prijatelje, poznanike. . . Tako sam poslednjeg dana jula zatekla sebe potpuno istrpljenu!

Znala sam da će ovaj dan doći. Čak sam i računala na to, pažljivo odmeravajući u kojoj meri sam prevazilazila svoje granice tako da mogu da potpuno funkcionišem do celonedeljnog odmora koji sam planirala za sebe dok sam pravila planove za celu godinu.

Vidite, kad imamo tendenciju da stavimo druge ljude na prvo mesto, imamo i tendenciju da stavimo sebe na drugo. Ili poslednje. Ili da čak potpuno zaboravimo na sebe i svoje potrebe. To je upravo ono što sam ja izabrala da uradim. Ne, nije to neko drugi izabrao za mene. Ja sam vrlo svesno, izabrala da budem tu za druge, a ne toliko za sebe.

Ove godine sam izabrala i da idem superbrzo- da radim, putujem i dajem prostora drugima. Posledica toga je saznanje da ne pratim ono šta je meni potrebno, jasno sam videla da zaboravljam na sopstvene potrebe. Negde u nekom trenutku, prestala sam da se na pravi način staram o svojim potrebama i blagostanju. Polako sam počela da gubim kontakt sa sobom. Primetila sam da gubim usklađenost sa svojom energijom, da gubim svoj centar gravitacije. Primetila sam da govorim “da” svima – osim sebi.

Ja svojevoljno prevazilazim svoje granice. Ali, želeći da postignem više, uhvatila sam sebe da postižem manje. Čak se i moje telo pobunilo! Počela sam da stalno bivam umorna, išla sam kod kiropraktičara češće nego što želim da priznam.

Na kraju nisam imala drugu opciju, osim da preispitam svoje izbore i zatim napravim neke nove. Upravo u ovakvim situacijama umetnost samo-posmatranja i samo-koučinga mnogo znači. OK je da se osvrnete i shvatite da ste napravili pogrešan izbor. Ili je možda izbor bio pravi u trenutku kada je donet. Niste znali tada šta znate sada!

Ali, sada možete da sagledate posledice. Deo trika je u tome da procenite svoj izbor i njegove posledice bez da sudite sebi i bez nekorisnog etiketiranja sebe. Na našim seminarima podučavamo polaznike specifičnim tehnikama koje pomažu ljudima da ovo ostvare – ali ponekad je samo dovoljna i jasna namera, kako biste već našli sebe na pravom putu.

I tako… eto mene, na prvom danu svog odmora mog celonedeljnog odmora. Potpuno iscrpljena. Kratke pauze koje sam sebi dozvolila tokom godine nisu bile ni približno dovoljne uprkos tome što sam ih provodila na fantastičnim mestima na koja me je moj posao dovodio. Sada sam znala da jedna nedelja neće biti dovoljno vremena za mene da se u potpunosti odmorim i sigurno ne dovoljno da me pripremi za još jednu radnu godinu.

I tako… nakon što sam provela fenomenalan mesec predavajući u Briselu, spakovala sam svoje kofere i odletela na sever… prvo u Stokholm, a zatim dalje u prostranu i divlju prirodu Švedske i Norveške. Dok su moje telo i duša počinjali da uživaju u opuštajućim efektima ovih divnih okruženja, odlučila sam da dam sebi ono što mi je potrebno. Nešto više od običnog jednonedeljnog odmora. Bio mi je potreban pravi pravcati odmor bez rasporeda. Tako da sam dala sebi ono što mi je bilo potrebno: tri duge nedelje pravog i apsolutnog blaženstva. Totalni digitalni detoks za um i telo.lidijaMarkovic2

Oslobađajući se svih zahteva, oslobađajući se svih moranja, povukla sam se u svoj sopstveni mir. Provodila sam vreme sa sobom, provodila sam vreme sa konjima, provodila sam vreme čitajući zadovoljstva radi. Provodila sam kvalitetno vreme sa prijateljima, na način koji je inspirativan za obe strane. Meditirala sam i radila jogu. Šetala sam prirodom i slušala zvuke vetra i ptica.

Pravo blaženstvo!

Dok sam tako punila baterije počela sam da ponovo posedujem svoj prostor… u tišini. Počela sam da osećam da sam više usaglašena. Više u sebi. Osetila sam da sam se konačno ponovo povezala. Pojavila sam se za sebe! Potpuno. Na pravi način.

I takođe sam sagledala prethodni period. Uvidela sam da sam vremenom potpuno zaboravila na svoje granice. (više o granicama u sledećem tekstu!) Pošto sam bila zauzeta time da budem pristupačna i uvek spremna da se pozabavim potrebama drugih, zanemarila sam svoje granice.
Posvetila sebi: negovanju sebe sa puno ljubavi, bez obzira na sve. Počela sam da trčim ponovo, a meditacija je postala moj prioritet. Nedopustivo je da je ubacim između obaveza kao što sam činila, već sam meditirala odmah nakon buđenja – kao što sam radila pre nego što sam se zagubila. Svojoj dnevnoj rutini sam dodala jogu, tačnije kundalini jogu. Počela sam da hodam više i da više vremena provodim u prirodi.

Tokom ovog blaženog vremena u tišini i potpunom uživanju i opuštanju, povratila sam svoju snagu, i shvatila da – kako bismo napredovali, potrebno je da damo … prvo sebi! Mnogo!

Sa ovim na umu, mogu li da vas zamolim da provedete neko vreme sa sobom i primetite kako se osećate? Da li su vam baterije prazne? Da li vam je potrebna nežna briga sa puno ljubavi? Da li ste tu za druge više nego što ste tu za sebe? Time što ste tu za druge, da li zaboravljate na svoje potrebe?

Zapišite to! Prvo samo opišite svoje iskustvo, a onda počnite da tragate za promenama koje vam mogu pomoći da procvetate. Budite darežljivi prema sebi! Dajte sebi šta vam je potrebno!

I, molim vas, zapamtite – negovati sebe nije destinacija – to je proces koji traje, putovanje. Negovanje sebe je osnova na kojoj gradimo život koji je ispunjen i pun izobilja. Takođe zapamtite da ste vi važan deo negovanja sebe. Niko drugi ne može to učiniti za vas. Negovanje sebe je unutrašnji posao.

Ja sam na ovom putovanju negovanja sebe i ljubavi prema sebi na duge staze. To je putovanje smeha, viših vibracija i zdravih granica. To je putovanje gde je reći “da” sebi sve što vam je potrebno da biste napredovali.

Šaljem vam okeane ljubavi i želim vam divnu nedelju,

Lidija

Lidija MarkovićRosati – Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut
Thomas Björge – Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut

Lidija M Rosati – osnivač Momentum Strategies Coaching & Training, nekonvencionalna preduzetnica, globalni transformacioni lider, putuje i širom sveta savetuje i edukuje preduzetnice kako da svojim idejama daju život. Žena koja ohrabruje i podržava ljude, timove i korporacije inspirišući ih da svoje ideje pretvore u profit i da šire biznis globalno.
Njen rad je holistički inspirisan i ona je akreditovani Business & Performance Strategist, NLP trener (klasični i novi kodeks), Master Coach, Executive Coach, Hipnoterapeut, Reiki Master, Pranski Iscelitelj, ekspert za neverbalnu komunikaciju, međunarodni govornik.
Lidija veruje da sebi dugujemo najdublju i najautentičniju verziju sebe, te je jedno vreme provela u gradu Kyoto, u Japanu, gde je u Shinkoin hramu učila Zen budističku meditaciju.
Ko-kreator je Momentum metode – set alata dizajniranih za preduzetnike i timove doba u kome živimo i doba koje dolazi. Autor je besteselera – Gaining While Losing – The Gentle Art of Transformation. Srpsko izdanje je u pripremi.
Vizionar, korporativni hipi i radoznali nomad, napustila je korporativni svet da bi se posvetila svojim snovima i pretvorila ih u profitabilni biznis.
U septembru 2017 je nominovana i ušla u uži izbor za nagradu – Žena Inspiracija za 2017. U decembru 2017 je u britanskom parlamentu u Londonu dobila priznanje za svoj rad sa ženama migrantima.
U junu 2018, našla se na listi 33 uspešnih žena u regionu (ex-YU).
Rođena je u Srbiji, živi u zapadnoj Evropi, i radi širom sveta. Svet je njeno igralište, a njena misija je da ostavi nasleđe autentičnih bogatih ohrabrenih žena širom sveta.
Lidijina filozofija je jednostavna – edukuj se, ne prestaj da učis i da se razvijaš, skini masku, prestani da živiš u svetu iluzija koji su drugi kreirali za tebe, prestani da slediš stado, tvoj um je tvoj biznis. Biraj mudro, gradi autentično i živi sa integritetom.
Lidija na jedinstven način povezuje istočnjačka učenja sa metodologijama modernog doba, te je u biti njenog rada i njenih edukativnih programa – svesnost i ko postajemo dok gradimo svoj biznis!
Lidija trenutno drži seminare i obuke na relaciji London, Beograd, Brisel, Milano, Rim, New York i Hong Kong

LinkedIn: http://linkedin.com/in/lidija-m-rosati-41953795
www.momentum-strategies.com
www.lidijamrosati.com
Lidija@momentum-strategies.com
Lidija@lidijamrosati.com

nlpDonji-baner

Arhiva tekstova Lidije Marković Rosati i Thomasa Bjorge-a (Momentum Strategies):
Za uspeh su potrebni jak um i otvoreno srce
Gužva u industriji ličnog razvoja
Niko nije savršen, pa ni vi
Imate li TO BE listu?
Kako smršati bez dijete? (novi pogled na sebe i druge sa 44 kg manje)
Inteligentne strategije koje vode ka gubitku kilograma
Zdrava doza NLP-a
Život bez odustajanja i čekanja
Naučite strategije za izvrsnost i potpunu transformaciju
Život “pod ručnom”
Zakažite sastanak sa sobom
Od emocionalne gladi do 44kg manje
Prekrši pravila, ne igraj na sitno- budi pametan i zaigraj mudro
Pronađite svoju strast i pravi ljudi će vas pronaći
Lični razvoj i brza transformacija
Mozak bolje radi kad ste opušteni
Ljubav prema sebi je emocija koja oslobađa
Pogled na svet očima ljubavi
Popcorn za dušu
Autentičnost i posvećenost moraju biti primećeni i nagrađeni
Kako sam dobila novi život, novo telo, novu energiju i nove standarde
U susret novom telu i ličnoj transformaciji
Kako sam dobila novi život, novo telo, novu energiju i nove standarde
Život kao specijalna prilika
Da li se rađamo pod srećnom zvezdom?
Birajte ono što vaša duša želi
10 koraka do ostvarenja (važnih) ciljeva
Prva Srpkinja koja je ušla u uži izbor za nagradu “Žena inspiracija”
Samo dobre vibracije
Život na čekanju
Usudi se da vidiš ono što ne želiš
Neuspeh je kriti se od svoje istine
Ogledalo, ogledalce – reci mi…
Pogled na svet drugačijim očima
Kad se posvetite sebi, napravićete remek delo od svog života
Put ka uspehu
Rad na sebi je bolan, važan i lep
Kako doneti najvažniju životnu odluku?
Imaš san? Treba ti plan?
Hrana za misli
Naučite strategije koje daju rezultate- promenite se!
Dozvolite sebi da budete svoji
Motivaciona NLP Radionica u Beogradu
Zašto neki ljudi dolaze u naš život?
MomentUM – Zato Što je Dobro Biti Drugačiji
Zašto je dobro gubiti
Kakav život želiš?
Pomerite svoje granice
Da li živite sopstvene izbore?
Afirmacije ne donose radost u srce
Emocionalni ringišpil
Popcorn za dušu
Moć podsvesti
Razvijanje ličnih potencijala
Kako sam smšala 36kg?
Recept za uspeh
Krivica kao tihi ubica
Momentum Strategies LIVE sa seminara Tonija Robinsa
Da li je coach kreator vašeg života?
Tvoj život, tvoja pravila
Kako da vaše nesvesno postane vaš najveći saveznik?
Umetnost bezuslovnog slušanja
Razumećeš svoj život kad pogledaš unazad
Oslobodite misli i osećanja
Lični razvoj
Spisak navika kojima je istekao rok trajanja
10 minuta koji menjaju život svakog od nas
Pokrenite visoke vibracije vašeg života
Naučite kako da budete ono što želite
Vežba koja će vas promeniti i pomeriti
Kako biti sebi na prvom mestu?
Kako postati nova verzija sebe?
Tajne “organskog života” bez aditiva u mislima, postupcima i duši
Da li ste baš uvek krivi za sve?
Kako promeniti sebe i svoje misli?
Zašto pozitivno razmišljanje nije dovoljno?
Na putu ličnog razvoja i promene

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Bez velikih ambicija je zakoračila u svet književnosti pre nekoliko…