BG online

News

Lepota kao zaštitni znak

IZLOŽBA ITALIJANSKOG STILA I NAKITA

Izložba italijanskog stila, pod nazivom “Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija”, stiže u Beograd.
Ova jedinstvena izložba (besplatan ulaz) koja je obišla mnoge evropske gradove biće otvorena u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) od 11. decembra do 2. februara. Posetioci će imati priliku da pogledaju originalne komade nakita koji predstavljaju svojevrsno modno putovanje kroz istoriju italijanskog stila u periodu od 150 godina.nakit
Na raspolaganju su ogrlice, narukvice, minđuše, kravate iz perioda kraja XIX veka pa sve do danas. Pred publikom će biti izloženi ogrlica od providnog duvanog stakla Sotuar – staklene perle, broševi, mesing i minijaturni mozaik od stakla, bižuterija Kazalmađorea, nakit od venecijanskog murano stakla, ogrlice, elementi od topljenog stakla i žice nastali između 1940- 1945. Godine, minđuše na klip, tkanina i kristali iz 60-ih godina XX veka, ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz 70-ih, staklene perle, pozlaćeni metal i štras, posebno obrađena plastika i još mnogo toga.
Pored nakita izložbu sačinjava i različiti scenski nakit od pozlaćenog metala i štrasa, u izradi ateljea Korbela iz Milana za Milansku skalu, iz 30-ih godina XX veka, kao i naslovne strane modnih časopisa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, uz posebno zanimljiv časopis “Bellezza” (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima.
Nakon više od 150 godina italijanska bižuterija je ne samo ukras i dodatak odeći, već prava priča u slikama o istoriji jednog naroda koji je od lepote napravio svoj zaštitni znak.
Kustos izložbe “Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija ” je Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn u Milanu, specijalizovana za istoriju juvelirstva i jedan od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti u Evropi, posebno u domenu istraživanja i preispitivanja uloge materijala u modnom dizajnu – pre svega kroz nakit i kostim. Učestvovala je u mnogobrojnim izložbama širom Evrope i autor je više od dvadeset publikacija o neuobičajenim materijalima u modnom dizajnu. Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji.

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
NAJBOLJA REKLAMA 2015. GODINE “Noć Reklamoždera“ je manifestacija koja se…