BG online

News

Kultna predstava „Audicija“ u originalnom sastavu na turneji u Srbiji

SMEH DO SUZA

„Audicija“ je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao deo nastave na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, a prvi put je izvedena na Otvorenoj sceni OBALA, kanije ukupno čak 150 puta. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitaciju”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića došli su do predstave koja je postala popularna pod imenom “Audicija”.
Tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić postali su imena koja zna cela bivša Jugoslavija.
Likovi iz ”Audicije” Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Mima Krčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidati na prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa ”Audicije” gledala, a posle ih uz doradu imitirala.
1986. godine suosam od deset gore pomenutih glumaca potpisali svoj prvi profesionalni ugovor sa menadžerom Rakom Đokićem koji im je organizovao veliku jugoslovensku turneju.
Ostalo je zabeleženo da su u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bili dugi nekoliko stotina metara. Predstava ”Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije pošlo za rukom.
U sklopu jugoslovenske turneje ova predstava se igrala 50 puta u beogradskom Domu Sindakata, gde se svaki put tražila karta više. Samo u Beogradu su prodali preko 120 000 karata, preko 70 000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i ne može proceniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu.
”Audiciju” je u ex-Yu odgledalo preko 2,5 miliona ljudi. Povodom 25. godišnjice nastanka „Audicije“ u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dve predstave na ”Obali”. Zabeleženo je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala preko 15 000 rezervacija za ovu predstavu, dok ”Obala” ima samo 300 mesta.
33 godine na inicijativu producenta Adnana Mundžića, ”Audicija” se ponovo okupila, pa će se u organizaciji ”Stage Production-a” i Music Star-a održati predstave u Beogradu 9. novembra u Sava Centru, a u Novom Sadu 10. novembra.

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Regionalna konferencija „Digital 2017“ Četvrta regionalna konferencija o trendovima u…