BG online

SPA&WELLNESS

Umetnost vajanja duše i tela

WELLNESS KONCEPT S POTPISOM PEĐE FILIPOVIĆA

Svojom unikatnom lepotom na padinama Kopaonika blista hotel „Kraljevi čardaci spa“ koji je  postao jedan od prepoznatljivih wellness i spa hotela Srbije. Vlasnici ovog sa mnogo stila i ljubavi uređenog hotela Vesna i Milan Kostadinović, izabrali su da spa i wellness ponuda nosi potpis prvog srpskog wellness ambasadora Peđe Filipovića.
Peđa je specijalno za „Kraljeve čardake SPA“ kreirao prvi selfness koncept na našim prostorima – „Gnothi seauton“ (Spoznaj samoga sebe). Specifičnost ovog koncepta je individualni pristup gostu, njegovim potrebama, stanju stresa, eventualnim zdravstvenim problemima, godinama, afinitetima. U centru koncepta pozicioniran je čovek sa svojom lepotom, unutrašnjim bogatstvima, energijom koju živi i odašilje.pedja-kc3

Putovanje kroz čaroliju masaža

U skladu sa svetskim standardima, svaki gost “Kraljevih čardaka” pred korišćenje wellness usluga popunjava anketni list što je od neprocenjive važnosti kako bi terapeut mogao da adekvatno primeni tretmane, rituale, preporuči sadržaje u skladu sa zdravstvenim stanjem i ispoštuje postulat “primum non nocere” (prevashodno nemoj da naškodiš!).
Problemi  povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, alergijske osetljivosti na biljke, proširene vene, hronične bolesti, promene na koži, važni su za fizioterapeuta kako bi shodno  kontraindikacijama napravio model tretmana koji ne može da ima nus pojave ili loše efekte, koji će prijati klijentu i utisnuti elemente uživanja i opuštanja.
-Siguran sam da je tako mnogo lepše i profesionalnije, ali i ljudski toplije od samog propuštanja kroz vrata i usmeravanje na unapred isplaniran program- napominje Peđa Filipović.- Selfness koncept objedinjuje kompletan potencijal wellness i spa centra” Kraljevi čardaci spa”. Tu su i rituali u cilju opuštanja i očuvanja zdravlja, pored posebno kreiranih masaža, saune (bio i finska), slane sobe, parnog kupatila, hamama sa posebno instaliranim hidromasažnim tuševima koji su iznad toplog kamenog stola na kome ležite. To je neizostavna priprema za putovanje kroz čaroliju nekih masaža, kroz lagano plivanje u velikom bazenu.

Apsolutno opuštanje

Posebno atraktivna je i Float Spa kapsula u kojoj dok  plutate u jakom koncentatu morke soli rastvorenom u vodi, imate ustisak kao da ste u Mrtvom moru. Osmišljena je sa ciljem postizanja maksimalne relaksacije i odmora, opuštanja, inspirisana samim začetkom života, u idealnom stanju koje smo iskusili još u majčinom stomaku.
-Primarni rezultat Float Spa na kome je zasnovana osnova celog tretmana je u tome što je organizam pošteđen uticaja gravitacije na naše telo. Mišići i zglobovi su oslobođeni opterećenja i mogu se u potpunosti opustiti. Telo se nalazi u beztežinskom stanju, a kabina blokira svu svetlost i buku, pa samim tim stvara atmosferu za potpunu relaksaciju.
Muzika je neizostavan deo ove oaze, baš kao i boje koje se prelivaju u odmorištu sa tepidarijumima (toplim kamenim stolovima) što je svojstvena hromoterapija koja ima značajno mesto u savremenim wellness konceptima.
Knajpova staza- hodate u toploj vodi, pa potom u hladnoj, pa naizmenično,odličan je uvod za tretmane koji će olakšati umor u nogama, opustiti nervne završetke na stopalima, izuzetan je saveznik u anti stres filozofiji, ali i nezamenljiv uvod u refleksnu masažu stopala.
-U ovom segmentu spa centra bih priznanje uručio arhitekti wellnessa Kraljevih čardaka gospodinu Aleksandru Aleksijeviću koji je o svakom detalju vodio računa i maestralno osmislio svaki kutak i oplemenio ga- kaže Peđa Filipović koji je tokom svoje blistave i dugogodišnje kariejre obišao mnoge najsavremenije spa centre u Evropi.pedja-kc2

Harmonija svih čula

Izbor preparata za tretmane i masažu je sofisticirano odabran. Svi su na prirodnoj bazi, bez dodataka konzervanasa, sintetike, bilo da se radi o uljima, pilinzima, emulzijama za parno kupatilo, ši buteru, zelenoj glini, lekovitom blatu, svećama za masažu…
U svetu wellnessa na ceni je holistički pristup koji povezuje dušu, telo i um, elemente vode, vatre, zemlje, vazduha. Bavi se harmonijom svih pet čula i svakom od njih sa poštovanjem prilazi.
Zaštitini wellness brend ritual PETI ELEMENT KRALJEVIH ČARDAKA je holistički ritual, zaštićeni wellness brend koji kombinuje muzikoterapiju, vibroterapiju i masažu tibetanskom posudom, kao i buket istočnjačko-zapadnjačkih pravaca i filozofija masaže. Ekskluzivno i premijerno predstavljen je kao deo ponude “Kraljevih čardaka SPA”.
U zelji da pomere granice, a gosti „Kraljevih čardaka“prepoznaju poruku da su masaže i tehnike istovremeno i putovanje do središta duše, hramonija uma, duše i tela a ne suvoparne, klišeirane zanatske tehnike, Peđa je sa ljubavlju iskreirao ovo čarobno devedesetominutno putovanje.
– Od samog početka življenja masaže i posvećenog rada sa ljudima koji nam ukazuju poverenje, nisam želeo da prihvatam granice zapadnjačkih i istočnjačkih pristupa. Želeo sam da napravim najlepši buket tehnika, inkorporirajući znanja, a iznad svega ljubav i utkam ono najlepše i najdelotvornije u ritual koji će biti saveznik u čuvanju zdravlja ili olakšavanju tegoba- otkriva Peđa Filipović.
Spa meni u “Kraljevim čardacima” sastoji se od 8 tretmana i rituala.
Hod po oblacima je holistički refleksoterapeutski tretman. Možda pomislite da se ovde primenjuje samo masaža stopala. Međutim, uvod mu je šetnja kroz Knajpovu stazu, pilingovanje stopala, uranjanje stopala u aromatičnu kupku sa seckanim pomorandžama, limunovima, pakovanje stopala u masku od gline… Ovo je samo uvod u čaroliju. Dok vam se stopala i noge opuštaju a refleksne  zone pripremaju za stimulaciju, terapeut vas kroz program vežbi dubokog antistres disanja centralno opušta.
Masaža lica, glave, duboka masaža skalpa, opuštanje vrata, ramena, istezanja celog tela (elementi  iz egzotične joga-thai masaže) akupresurna stimulacija (iz šiacu-a) neizostavan su deo rituala. I tek potom sledi detaljna masaža svake refleksne zone na stopalima koja se dugo ne zaboravlja.
pedja-kc5Na stopalima se nalazi 7000 nervnih završetaka i grupisani su u zone mapa celog tela, organa i organskih sistema. Pored toga što ima izuzetan efekat opuštanja i detoksifikacije tela, izuzetan doprinos daje izbacivanju viška vode zadržane u međućelijskom prostoru, kao i harmonizaciji rada svih organa. “Hod po oblacima”  regeneriše telo kao 6 sati spavanja i aktivnog odmaranja.
Pantha rei je program limfne drenaže. Kako biste se oslobodili viška vode, zadržane u međućelijskom prostoru, osetili laganost i gipkost tela, samom procesu posebno kreirane masaže predstoji blagi piling kože celog tela kombinacijom morske soli i drobljenog aromatičnog bilja, potom boravak u sani, pakovanje tela u stimulativno blato za intenziviranje cirkulacije krvi i limfe. Ovaj tretman izuzetno je tražen od pripadnica lepšeg pola jer daje značajan doprinos u smanjenju celulita kao i detoksifikacije organizma.
Magični dodir je terapeutska masaža napetih i bolnih leđa. I njen uvod je poseban, između ostalog jer se  na leđa postavlja topla glina, a terapeut preko nje oslobađa napetost mišića utapkavanjem toplote iz zagrejanih jastučića napunjenih mirisnom, lekovitom glinom. Tu je i puno razgibavanja, istezanja, šiacu stimulacija kukova, nogu…Posebnost ovog tretmana je masaža koja se odvija u tri pozicije- ležite na stomaku, potom na ledjima i završava se u sedećem položaju. Svaki segment je sa posebnom pažnjom kreiran.
Posebnost ovom konceptu daje i wellness ritual U potrazi za biserom Tihog okeana. Pre nego putovanje kroz masažu krene, gost boravi u slanoj sobi, pliva u bazenu, na kožu mu se blagom masažom utrljava mediteranski piling i to pod tuševima, dok leži na toplom kamenom stolu  i spira se hidromasažom. Potom se telo  pakuje  u masku od morskih algi. Preporučuje se pred masažu i boravak u  Float Spa kapsuli. Na kraju rituala sledi specijalno kreirana masaža sa toplim filipinskim školjkama. Ove prugaste tigraste školjke, vrsta codakia tigerina skupljaju se na Filipinima. Nakon što se meso iskoristi za ishranu  (posebno je ukusno i autentično) školjke se  bruse i poliraju kako bi se koristile u masaži. Za sam tretman može se koristiti jedna ili više školjki. Uz svaku školjku idu i specijalno kreirana punjenja koja se sastoje od kesice sa vulkanskim pepelom i posebnom tečnošću koja je napravljena od morske vode, algi prirodnih aktivatora. Nakon što se u školjku ubaci kesica sa prahom i nalije aktivator, zatvara se silikonskim čepom koji je njen sastavni deo. Nakon kratkog vremena školjka postiže visoku temperaturu i zato se kroz masažu  pažljivo prolazi kroz proces njenog korišćenja  kako bi se toplota ravnomerno odavala.  Toplotu zadržava duže od 90 minuta . S obzirom na to da se primenjuje toplotna procedura i da se koža otvara za sve što na nju nanesemo, ovde se koriste preparati isključivo prirodnog porekla. Terapeut u ovom tretmanu može da koristi znanja aromaterapije koja izuzetno prija i ostavlja nezaboravne utiske i efekte.pedja-kc6
U POTRAZI ZA BISEROM TIHOG OKEANA  je ritual koji ima izuzetan anti stres efekat, toplota opušta napete mišiće tela, zglobove, regeneriše kompletan organizam.
Tretman ima izuzetan detoksifikacioni efekat i zahvaljujući limfnoj drenaži koja je sastavni deo masaže oslobađa višak zadržane vode u međućelijskom prostoru, pokreće izbacivanje slobodnih radikala iz tela. Kao i svaki tretman u kome je primenjena toplota i u ovom slučaju se ubrzava cirkulacija i oksigenacija na ćelijskom nivou. Regeneriše i telo, um i dušu…
Izuzetan efekat vidi se i na koži u smislu poboljšanja turgora ( zategnutosti) jer prirodne školjke iz sebe u toku masaže oslobađaju jone minerala.
Magic face je zaista poseban ritual i pokazalo se da je vrlo tražen u wellnessim. To nije kozmetički tretman i u sebi sadrži elemente anti stres masaže lica, refleksoterapiju lica, limfnu drenažu lica, glave i vrata, antistres masažu vrata i ramena, duboku skalp stimulaciju sa toplim prirodnim uljem i pakovanje kose, disanje, istezanje ruku, kukova… Tu su i maske koje će se u zavisnosti od tipa kože, stresa, potreba za  hidratacijom, zatezanjem, osveženjem ušuškati u kožu lica i vrata. Ovaj tretman je iskreiran i za žensku i mušku kožu.
Olimpia –sportska masaža savršena je za goste koji pred skijanje žele da pripreme mišiće i zglobove ili nakon skijanja da dubinskom masažom preveniraju upalu mišića i bolove u njima ukoliko nisu u kontinuiranoj kondiciji. Tretman sportske masaže u sebi sadrži i bogate elemente istezanja ekstremiteta i oslobađanja napetosti, kao i pospešivanje cirkulacije i oksigenacije u svakom zglobu i mišiću.
Detox ritual je program detoksikacije sa elementima pilinga, pakovanja u glinu, saune, hamama, dubokom i detaljnom masažom kreiranom sa bogatstvom pokreta i stimulacijom tela da izbaci toksine iz sebe.

Frekvencija ljubavi

U “Petom elementu kraljevih čardaka” očekuje vas i zvučna, vibro masaža tibetanskom posudom. Peđa je odabrao upravo onu koja je na frekvenciji ljubavi i grudnog segmenta, koja oslobađa disanje i puni grudi najlepšom vibracijom koja potom umiva svaku ćeliju čoveka. Kako bi tretman imao i aromaterapeutski efekat tu su i posebno kreirane sveće za masažu, zastitini znak Wellness Akademije Pedja Filipović. Klijent bira miris sveće koji će ga opustiti.
Meditacije „PETI ELEMENT“ ili „CRNI BIBER“ su svaka na svoj način, koketne i delotvorne. Sveće su ručno rađene od isključivo prirodnih sastojaka palminog ulja, sa ši buterom i čistim eteričnim uljima, bez ijednog dodatka sintetike ili konzervansa.
Klasična masaža, refleksoterapija lica, akupresura i duboka masaža skalpa, refleksoterapija stopala, šiacu istezanje i yoga-thai elementi, troslojno disanje, limfna drenaža su samo neke od tehnika u kojima gosti „Kraljevih čardaka“ mogu da uživaju. Zvuk i vibracija tibetanske posude ANAHATA aktiviraju se sve vreme trajanja masaže, a energija, znanje i ruke terapeuta putokazi su za GNOTHI SEAUTON.
Sve oko nas i u nama je vibracija, a tibetanska posuda svojim zvukom i titrajima se ušuškava u naš univerzum.pedja-kc
-Zvuk tibetanske posude je na posebnoj frekvenciji srčanog segmenta, ali i svih ostalih energetskih centara u telu- kaže Peđa Filipović.- Pored toga što terapeut postavlja posudu na odabrane delove tela i na njima proizvodi zvuk i vibraciju, u određenim segmentima masaže kreće se preko energetskih meridijana celog tela i masira vibracijom. Ovo se kombinuje sa dubokom masažom rukama i svećom. Najveći deo tela satkan je od vode, a vibracija posude balansira protok limfe. Poznato je da je limfa materijalizacija naših emocija. I meditativni i antistres efekti tako dolaze do punog izražaja.
pedja-kc1Vibrotearpija i muzikoterapija imaju značajno mesto u terapeutskim procedurama mnogih problema i oboljenja. PETI ELEMENT KRALJEVIH ČARDAKA Peđa Filipović je kreirao kao program koji daje doprinos očuvanju zdravlja, kao put za otklanjanje napetosti, čišćenje zapisa turbulentne svakodnevice, življenja ljubavi, poliranje zvezda svojih sazvežđa mikrouniverzuma sa porukom: “Spoznaj samoga sebe!”
Veliki broj terapeuta iz “Kraljevih čardaka” čiji je spa centar opremljen po najnovijim standardima, pohađa obuku i ima kontinuiranu edukaciju kod Peđe Filipovića.
-Sećam se trenutka kada sam pre deset godina došao na razgovor i dogovor kod tadašnjeg direktora Banje Koviljače. Rekao mi je:“Znam da ćete ih dobro naučiti tehnike. Prvo što očekujem od vas i šta želim je da tu posvećenost, tu strast u radu, ljubav i pozitivnu energiju usadite u njih. Da ih prosto time inficirate”. Na tome sam izuzetno radio i sa svojih petoro kolega koji su zaposleni u wellnessu “Kraljevih čardaka”. Pored toga mi je vrlo važno da žive poštovanje i ljubav prema čoveku, da ne pristupaju nikome samo kao spoju mišića, krvnih sudova, nerava, zglobova, već da svakog trenutka budu svesni da je ispred njih ispisana knjiga života, a u svakoj od njih ispisane strane pune lepote, sreće, snova, sigurnosti, jačine, ali i svega onog drugog. I upravo svaki pasus ostavlja trag na telu, u svakoj ćeliji. Želim da i oni  žive dušom, ovom našom toplom i širokom, da budu pravi domaćini i puni poštovanja i zahvalnosti za ukazano poverenje koje im gost daruje. Tehnike je najlakše naučiti. Sve navedeno čini da žive umetnost vajanja uma-duše i tela što i jeste masaža kao put do središta duše. Zamolio sam ih i da ne prestaju sa učenjem i radom na sebi i iznad svega da ostanu dobri ljudi što je najvažnije. To me čini posebno srećnim i zahvalnim za poverenje koje su mi ukazali.

 

B.Gajić
Fotografije: Tatjana Luković

Kraljevi Čardaci

Sveća za Masažu by Peđa Filipović

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
U SUSRET PREMIJERI STAR WARS - POSLEDNJI DŽEDAJI Fanovi franšize…