BG online

Roditeljstvo

Komunikacija roditelja i dece

NEGATIVNE PORUKE UTIČU LOŠE NA SAMOPOUZDANJE

Iako je emocionalna pismenost još uvek tabu tema na području Balkana, sve više se govori o značaju razvoja emocionalne i socijalne inteligencije, kako kod odraslih, tako i kod dece. U borbi za preživljavanje naši preci su zapostavili emocije i te posledice emocionalne nepimenosti nose sa sobom i novije generacije.

Emocionalno opismenjavanje

Jedan od načina da se smanji nasilje među vršnjacima i u porodici je emocionalno opismenjavanje, a da bi deca bila emocionalno pismena, potrebno je da prvo roditelji rade na razvoju svojih emocionalnih i socijalnih veština. Kako roditelji komuniciraju sa decom, tako će i deca međusobno komunicirati, a taj način komunikacije uticaće i na formiranje svesti o sebi i drugim ljudima. Ranije je veoma bio zastupljen agresivan ili autoritativan stil komunikacije koji podrazumeva da je dete u podređenom položaju, a da je roditelj taj koji je dominantan. Taj stil je u određenom vremenu preživljavanja u teškim životnim uslovima borbe za opstanak  i čestim seobama, verovatno imao svoju funkciju. U ovom vremenu svesni smo brojnih nedostataka ovakvog načina komunikacije. U takvoj relaciji roditelj nameće svoje potrebe, mišljenje i stavove detetetu, ne osluškujući njegove potrebe i želje. Dete u ovakvom odnosu nema priliku da izrazi svoje želje i potrebe, već ih potiskuje i podređuje se roditelju. Komunikacija je uglavnom jednosmerna, roditelj izdaje naloge, a dete ih izvršava. Često se dešava da roditelj vređa i omalovažava dete, upućuje mu negativne poruke što može loše da utiče na samopouzdanje deteta i formiranje slike koju će imati o sebi.

Popustljiv ili strog roditelj?

Pasivan roditelj ili popustljiv roditeljski stil je više reakcija na agresivni stil. Oni koji su imali roditelje koji agresivno komuniciraju ili će i sami biti agresivni ili će biti suprotni od njih, odnosno pasivni i popustljivi. Takav roditelj pokušava da izbegne sukob sa detetom po svaku cenu i kao posledicu ne pravi granice i ne ispravlja loše ponašanje. Sklon je da kupuje ljubav deteta i da mu ispunjava sve želje. Popustljiv roditelj veruje da je idealan odnos bez sukoba i da je ljubav jednako ispunjavanje svake želje.
Takvo dete vremenom nauči da manipuliše roditeljima i roditelj se postavlja kao žrtva deteta. Vrlo često može da dođe do obrta u komunikaciji, pa da iz uloge žrtve pređe u agresivnog roditelja. Kad oseti da je dosta trpeo i da je situacija izmakla kontroli, može da krivi dete što ne poštuje njegovu popustljivost i pokaže agresivnost prema njemu, ali ubrzo nakon toga ponovo oseća krivicu i vraća se na strao ponašanje.
Većina savremenih roditelja su imali roditelje koji su uglavnom agresivno komunicirali s njima i kao reakciju na taj način komunikacije doneli su odluku da će deci pokazivati samo ljubav i da se nikad neće svađati. To je u redu kada je dete odraslo i socijalizovao, ali dok ne dođe do te faze, ponekad je potrebno sukobiti se sa detetom za njegovo dobro. Znači, praksa je pokazala da se nijedna krajnost nije pokazala kao dobra i funkcionalna. Kakav način komunikacije je onda poželjan? U poslednje vreme se sve više forsira asertivnost kao novi oblik komunikacije. Kako izgleda asertivna komunikacija u odnosu između roditelja i deteta?

Razumeti sebe i druge…

Asertivan roditelj je dovoljno emocionalno pismen da razume svoja i detetova osećanja, poštuje sebe i svoje potrebe, ali i dete i njegove potrebe. Dok dete raste, trudi se da ga aktivno sluša, razume i uvaži njegova osećanja. Pokazuje razumevanje i saosećanje, ali i postavlja granice. Pokazuje ljubav kroz slušanje, uvažavanje i kroz telesni kontakakt. Kad dete dovoljno poraste, kosultuje se sa njim, razmatra njegovo mišljenje za razliku od agresvnog stila gde samo nameće svoje mišljenje i stavove. Dete tako prima poruku da su oboje podjednako važni i tako razvija samopoštovanje i poštovanje drugih, empatiju i brigu o drugima. Ovakav roditelj kad pokaže ljutnju prema detetu, prepoznaće i prihvatiće svoje smocije i kad se smiri objasniće detetu kako se oseća i zbog čega se tako ponašao. Znaće da se izvini ako je pogrešio i tako pokaže da je ljudski pogrešiti, ali i ispraviti grešku.
Razvijanje empatije nije ni lak ni brz zadatak, već podrazumeva proces u kojem roditelj dugo mora da daje sopstveni primer i bude strpljiv, da bi tek kasnije video rezultate. Iako je ova podela veštačka i nije realno da se uvek ponašamo na isti način, dobro je da se što češće koristi asertivan stil komunikacije kako u odnosu sa odraslima prijateljima, porodicom, kolegama na poslu,  tako i u odnosu sa decom. Asertivnost nije samo način komunikacije, to je način života i stava prema sebi i drugima. Jedan vid emocionalnog opismenjavanja dece je i razvijanje emocionalnih i socijalnih veština roditelja.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković
Mesto snimanja: www.lifeactive.rs/life-active-kids-igraonica

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

PRIJAVE NA EMAIL: [email protected]

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: [email protected]
Kontakt tel.0685175494
www.eoscentar.com

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Posledice hroničnog stresa
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. misa ciric

    11/10/2017 at 00:05

    BRAVO ZA TEKST I HVALA UREDNIŠTVU I AUTORU!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
RODITELJSTVO KAO ŽIVOTNI PROJEKAT (ANA ŠTAJDOHAR) Slatki umor zbog malo…