fbpx

BG online

Roditeljstvo

Komunikacija roditelja i dece

NEGATIVNE PORUKE UTIČU LOŠE NA SAMOPOUZDANJE

Iako je emocionalna pismenost još uvek tabu tema na području Balkana, sve više se govori o značaju razvoja emocionalne i socijalne inteligencije, kako kod odraslih, tako i kod dece. U borbi za preživljavanje naši preci su zapostavili emocije i te posledice emocionalne nepimenosti nose sa sobom i novije generacije.

Emocionalno opismenjavanje

Jedan od načina da se smanji nasilje među vršnjacima i u porodici je emocionalno opismenjavanje, a da bi deca bila emocionalno pismena, potrebno je da prvo roditelji rade na razvoju svojih emocionalnih i socijalnih veština. Kako roditelji komuniciraju sa decom, tako će i deca međusobno komunicirati, a taj način komunikacije uticaće i na formiranje svesti o sebi i drugim ljudima. Ranije je veoma bio zastupljen agresivan ili autoritativan stil komunikacije koji podrazumeva da je dete u podređenom položaju, a da je roditelj taj koji je dominantan. Taj stil je u određenom vremenu preživljavanja u teškim životnim uslovima borbe za opstanak  i čestim seobama, verovatno imao svoju funkciju. U ovom vremenu svesni smo brojnih nedostataka ovakvog načina komunikacije. U takvoj relaciji roditelj nameće svoje potrebe, mišljenje i stavove detetetu, ne osluškujući njegove potrebe i želje. Dete u ovakvom odnosu nema priliku da izrazi svoje želje i potrebe, već ih potiskuje i podređuje se roditelju. Komunikacija je uglavnom jednosmerna, roditelj izdaje naloge, a dete ih izvršava. Često se dešava da roditelj vređa i omalovažava dete, upućuje mu negativne poruke što može loše da utiče na samopouzdanje deteta i formiranje slike koju će imati o sebi.

Popustljiv ili strog roditelj?

Pasivan roditelj ili popustljiv roditeljski stil je više reakcija na agresivni stil. Oni koji su imali roditelje koji agresivno komuniciraju ili će i sami biti agresivni ili će biti suprotni od njih, odnosno pasivni i popustljivi. Takav roditelj pokušava da izbegne sukob sa detetom po svaku cenu i kao posledicu ne pravi granice i ne ispravlja loše ponašanje. Sklon je da kupuje ljubav deteta i da mu ispunjava sve želje. Popustljiv roditelj veruje da je idealan odnos bez sukoba i da je ljubav jednako ispunjavanje svake želje.
Takvo dete vremenom nauči da manipuliše roditeljima i roditelj se postavlja kao žrtva deteta. Vrlo često može da dođe do obrta u komunikaciji, pa da iz uloge žrtve pređe u agresivnog roditelja. Kad oseti da je dosta trpeo i da je situacija izmakla kontroli, može da krivi dete što ne poštuje njegovu popustljivost i pokaže agresivnost prema njemu, ali ubrzo nakon toga ponovo oseća krivicu i vraća se na strao ponašanje.
Većina savremenih roditelja su imali roditelje koji su uglavnom agresivno komunicirali s njima i kao reakciju na taj način komunikacije doneli su odluku da će deci pokazivati samo ljubav i da se nikad neće svađati. To je u redu kada je dete odraslo i socijalizovao, ali dok ne dođe do te faze, ponekad je potrebno sukobiti se sa detetom za njegovo dobro. Znači, praksa je pokazala da se nijedna krajnost nije pokazala kao dobra i funkcionalna. Kakav način komunikacije je onda poželjan? U poslednje vreme se sve više forsira asertivnost kao novi oblik komunikacije. Kako izgleda asertivna komunikacija u odnosu između roditelja i deteta?

Razumeti sebe i druge…

Asertivan roditelj je dovoljno emocionalno pismen da razume svoja i detetova osećanja, poštuje sebe i svoje potrebe, ali i dete i njegove potrebe. Dok dete raste, trudi se da ga aktivno sluša, razume i uvaži njegova osećanja. Pokazuje razumevanje i saosećanje, ali i postavlja granice. Pokazuje ljubav kroz slušanje, uvažavanje i kroz telesni kontakakt. Kad dete dovoljno poraste, kosultuje se sa njim, razmatra njegovo mišljenje za razliku od agresvnog stila gde samo nameće svoje mišljenje i stavove. Dete tako prima poruku da su oboje podjednako važni i tako razvija samopoštovanje i poštovanje drugih, empatiju i brigu o drugima. Ovakav roditelj kad pokaže ljutnju prema detetu, prepoznaće i prihvatiće svoje smocije i kad se smiri objasniće detetu kako se oseća i zbog čega se tako ponašao. Znaće da se izvini ako je pogrešio i tako pokaže da je ljudski pogrešiti, ali i ispraviti grešku.
Razvijanje empatije nije ni lak ni brz zadatak, već podrazumeva proces u kojem roditelj dugo mora da daje sopstveni primer i bude strpljiv, da bi tek kasnije video rezultate. Iako je ova podela veštačka i nije realno da se uvek ponašamo na isti način, dobro je da se što češće koristi asertivan stil komunikacije kako u odnosu sa odraslima prijateljima, porodicom, kolegama na poslu,  tako i u odnosu sa decom. Asertivnost nije samo način komunikacije, to je način života i stava prema sebi i drugima. Jedan vid emocionalnog opismenjavanja dece je i razvijanje emocionalnih i socijalnih veština roditelja.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković
Mesto snimanja: www.lifeactive.rs/life-active-kids-igraonica

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju.

eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Posledice hroničnog stresa
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. misa ciric

    11/10/2017 at 00:05

    BRAVO ZA TEKST I HVALA UREDNIŠTVU I AUTORU!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Posledice popustljivog vaspitanja Jedna od čestih uloga koje ljudi igraju…
error: