BG online

Beogradski sajam turizma
Lični razvoj

Ko vam krade vreme?

Naučite kako da kažete NE

Često me klijentkinje pitaju kako da oslobode vreme u svom prepunom rasporedu za ono što im je veoma važno. Neke od ovih strategija ste verovatno čule da rade uspešni ljudi, neke vam možda budu nove. U svakom slučaju, iz ličnog iskustva znam da “rade”, pa sam poželela da ih podelim sa vama.

Gubimo vreme na donošenje nebitnih odluka

Ovo je strategija koju sam prvenstveno naučila od mog tate, a onda sam videla da je mnogi ljudi primenjuju, od Arijane Hafington do Stiv Džobsa.
Moj tata često ume da kaže: “Razmisli da li je to stvarno toliko bitna stvar, da ćeš na nju da potrošiš svoje vreme.” I u 99% slučajeva moj odgovor je NIJE.
Često imamo manjak vremena, zato što ga trošimo bezgranično na razmišljanje o stvarima koje u suštini nisu bitne. I znate šta je posledica – nemamo vremena za sve ono što nam je važno. Jedna od činjenca koja mi je ostala u glavi iz studija psihologije jeste da naš organizam troši potpuno istu količinu energije na razmišljanje o tome koju vrstu krompirića ćemo pojesti za ručak, kao i na to koji pravac na životnom putu je pravi za nas. Potpuno ista!
A šta mislite koja od te dve stvari ima veći uticaj na naš život?
Razmislite koliko vremena dnevno gubimo na odabir garderobe koju ćemo obući, karmin koji ćemo staviti, na razmišljanje o tome šta ćemo jesti za večeru i sl.?
Šta time dobijamo, a šta gubimo?
Što pre shvatimo da te male, nebitne odluke utiču na to da nećemo imati vremena za bitne stvari – zagrljaje, pesmu, osmehe, posao, igranje, kafu sa prijateljicama ili SAN, to će nam biti lakše da kreiramo vreme za sve što nam je važno.
– Šta obući? – pogledajte primer Stiva Džobsa ili Arijane Hafington – izaberi jednu stvar i nastavi dalje. Ili napravi raspored za nedelju dana vikendom.
– Šta jesti? – izaberi prvo po redu i idi dalje.
– Koji karmin? – prvi po redu i idi dalje.
Ja sam već sad počela da učim svoju decu da biraju šta im je u trenutku najvažnije – beskonačna rasprava o tome ko će koju voćku da jede za užinu ili da izađemo što pre napolje i igramo se?

Moramo prestati da zadovoljavamo druge ljude

E ovo je već muka.
Jer, ako čitate moj blog, ja znam da ste divne, posvećene, odgovorne i predane.
Ali, novi zadatak za vas je da naučite da kažete NE jer svako DA koje ste rekle nekom drugom iz različitih potreba je NE vremenu koje je treblo da imate za ono što volite.
To ne znači da ćete odbiti prijateljicu kad joj je potrebno rame za plakanje ili najbolja kafa na svetu. To znači da treba da procenite da li je stvarno neophodno da vi nešto uradite ili ta osoba samo koristi vaše prisustvo (svako od nas ima bar jednu takvu, koja nam izvuče svu dnevnu energiju).
O da, znam da vas pomoć drugima zadovoljava. Potrebno je samo da zastanete na sekund i razmislite da li vas ta aktivnost ispunjava ili vam se iste sekunde javila misao:“O ne, opet!“
Ok je reći NE.

Kalendar je veoma bitan

Znate onu krilaticu koju stalno koristim: “Ako nije napisano, nije urađeno”.
Tako je i sa vremenom za važne stvari ovog oktobra. Ako to vreme nije u vašem kalendaru, ono ne postoji. Mislim da je vreme da se zauzmete za sebe. Stavite vreme za sebe, vama važne ljude i događaje u kalendar na prvo mesto. Jedino tako ćete osigurati da budu prioritet.

Tatjana Obradović Tošić
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Impact Hub

Radionica „Kreiraj vreme za sebe“ 27. decembra od 18do 21h u Beogradu

Nikad nemate vremena za sebe?
Kad planirate, vaše želje i potrebe su uvek stavljene u kategoriju „ako bude vremena“?
U vašem rasporedu nikako da nađete vreme za onaj kurs koji ste odavno htele da završite?
Previše ste umorne da biste čitale, pa vam na polici stoji već treća započeta knjiga?
Da li vam je dosta toga i želite brze rezultate?
Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorile pozitivno, onda je ova radionica baš za vas. Tatjana ima više godina iskustva u radu sa ženama i držanju treninga.
Na ovoj radionici ćete kroz praktičan rad naučiti da:
• Bolje upravljate svojim danom i nedeljom
• Bolje organizujete svoju to-do listu
• Bolje organizujete svoje prioritete
• Konačno rezervišete vreme za sebe
Radionica će se realizovati kroz segmenta:
• I segment – Zašto vam je potrebno vreme za sebe
• II segment – Kalendar i šta sa njim
• III segment – Kako da vi postanete prioritet
• IV segment – Prvi naredni korak

Tatjana Obradović Tošić je i sama bila u svim gore navedenim situacijama i osetila na svojoj koži šta znači kada samo gasiš jedan požar za drugim. Da, bila je zauzeta, svaki dan, ceo dan. Ali nije mrdala sa mrtve tačke. Danas, sa dvoje dece i drugim biznisom po redu, zna kako da postavi ciljeve, odredi prioritete, definiše zadatke i oslobodi svoju agendu tako da ima vremena i za sebe i za one koje voli. To je naučila na teži način.
-Ja bih dala sve, da sam na samom početku imala mogućnost da me neko savetuje i da mi prečicu. Da mi pokaže, kako da se pomerim sa te tačke i oslobodim bar 1 sat nedeljno za sebe- kaže Tatjana i najavljuje radionicu “Kreiraj vreme za sebe” za 27. decembar u Beogradu.
Radionica će biti interaktivna, neće biti predavanja, već će autorka grupu voditi kroz isproban sistem koji ćete odmah primenjivati. Ako imate planer, ponesite ga sa sobom.
Prijave i informacije: [email protected] ili 066060820

Svi imamo istih 24 sata na raspolaganju u jednom danu, pa hajde tokom da naredna tri meseca učinimo da oni rade za nas, a ne protiv nas. Kroz zajednički rad sa Tatjanom, naučićete kako da prepoznate situacije koje vam kradu vreme. Takođe ćete izgraditi nove navike koje će vam osloboditi vreme za ono što vam je važno. Kako biste zakazali besplatne konsultacije, pišite Tatjani na [email protected]. Besplatne konsultacije traju 15 minuta i služe da se proceni šta je ključni problem i u kom pravcu je potrebno dalje raditi.
Ako želite da radite same, kad imate vremena, a da ipak savladate osnovne tehnike i alate koji će vam pomoći da konačno kreirate vreme za sebe u rasporedu, Tatjana trenutno ima otvoren e-mail kurs – https://kadonavodi.com/e-mail-kurs/.

Tatjana Obradović Tošić je psiholog i savetnica iz oblasti produktivnosti. U preduzetničke vode je ušla pre 11 godina, a “Kad Ona Vodi” je njen drugi biznis po redu. Iz potrebe da organizuje svoje poslovne procese i konačno ima vreme za sebe, pre 6 godina je završila obuku za upravljanje vremenom, a nakon toga u praksi isprobala sve alate i metode koji su joj bili dostupni. To iskustvo sad prenosi drugim ženama. Tokom prethodnih 10 godina bila je angažovana od strane međunarodnih i domaćih organizacija u istraživanjima i treninzima na temu ekonomskog osnaživanja žena gde je imala priliku da upozna preduzetnice svih profila, ali i da vidi sa kojim se preprekama u svom radu susreću. Tatjana je vodila niz strateških procesa za potrebe individua i različitih timova (nevladinih organizacija, opština, projektnih timova, krovnih nacionalnih organizacija) i bila u prilici da vidi koji su to ključni momenti koji omogućavaju da se vizija pretvori u realnost i ostvari. Ona pomaže ženama da odrede prioritete, ostvare ciljeve u svim sferama svog života i kreiraju vreme za sebe. To radi kroz pisanje (blog i podkast) i treninge (rad 1 na 1 i e-mail kurs na njenom sajtu, kao i radionice koje drži u Impact Hub Belgrade). Njeno trenersko iskustvo joj omogućava da fokus stavi na to kako da osoba u određenom vremenskom periodu stekne nova znanja i veštine. Tatjanin metod je i duboko strateški, što znači da vam pomaže da vaši ciljevi postanu prioriteti na dnevnom nivou i na taj način se i ostvare.
Kontakt: www.kadonavodi.com,
[email protected]

Intervju sa Tatjanom Obradović Tošić:

Vodič za žene koje žele da postignu sve

Saveti i tekstovi Tatjane Obradović Tošić:
Kako mi je jedan planer doneo mir u život…
Kako biti srećna mama i preduzetnica?
Vreme koje posvećujete sebi je najbolja investicija

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Koncert i premijera Boemske rapsodije Specijalno "Queen veče" posvećeno čuvenoj…