BG online

Lični razvoj

Ko vam krade vreme?

Naučite kako da kažete NE

Često me klijentkinje pitaju kako da oslobode vreme u svom prepunom rasporedu za ono što im je veoma važno. Neke od ovih strategija ste verovatno čule da rade uspešni ljudi, neke vam možda budu nove. U svakom slučaju, iz ličnog iskustva znam da “rade”, pa sam poželela da ih podelim sa vama.

Gubimo vreme na donošenje nebitnih odluka

Ovo je strategija koju sam prvenstveno naučila od mog tate, a onda sam videla da je mnogi ljudi primenjuju, od Arijane Hafington do Stiv Džobsa.
Moj tata često ume da kaže: “Razmisli da li je to stvarno toliko bitna stvar, da ćeš na nju da potrošiš svoje vreme.” I u 99% slučajeva moj odgovor je NIJE.
Često imamo manjak vremena, zato što ga trošimo bezgranično na razmišljanje o stvarima koje u suštini nisu bitne. I znate šta je posledica – nemamo vremena za sve ono što nam je važno. Jedna od činjenca koja mi je ostala u glavi iz studija psihologije jeste da naš organizam troši potpuno istu količinu energije na razmišljanje o tome koju vrstu krompirića ćemo pojesti za ručak, kao i na to koji pravac na životnom putu je pravi za nas. Potpuno ista!
A šta mislite koja od te dve stvari ima veći uticaj na naš život?
Razmislite koliko vremena dnevno gubimo na odabir garderobe koju ćemo obući, karmin koji ćemo staviti, na razmišljanje o tome šta ćemo jesti za večeru i sl.?
Šta time dobijamo, a šta gubimo?
Što pre shvatimo da te male, nebitne odluke utiču na to da nećemo imati vremena za bitne stvari – zagrljaje, pesmu, osmehe, posao, igranje, kafu sa prijateljicama ili SAN, to će nam biti lakše da kreiramo vreme za sve što nam je važno.
– Šta obući? – pogledajte primer Stiva Džobsa ili Arijane Hafington – izaberi jednu stvar i nastavi dalje. Ili napravi raspored za nedelju dana vikendom.
– Šta jesti? – izaberi prvo po redu i idi dalje.
– Koji karmin? – prvi po redu i idi dalje.
Ja sam već sad počela da učim svoju decu da biraju šta im je u trenutku najvažnije – beskonačna rasprava o tome ko će koju voćku da jede za užinu ili da izađemo što pre napolje i igramo se?

Moramo prestati da zadovoljavamo druge ljude

E ovo je već muka.
Jer, ako čitate moj blog, ja znam da ste divne, posvećene, odgovorne i predane.
Ali, novi zadatak za vas je da naučite da kažete NE jer svako DA koje ste rekle nekom drugom iz različitih potreba je NE vremenu koje je treblo da imate za ono što volite.
To ne znači da ćete odbiti prijateljicu kad joj je potrebno rame za plakanje ili najbolja kafa na svetu. To znači da treba da procenite da li je stvarno neophodno da vi nešto uradite ili ta osoba samo koristi vaše prisustvo (svako od nas ima bar jednu takvu, koja nam izvuče svu dnevnu energiju).
O da, znam da vas pomoć drugima zadovoljava. Potrebno je samo da zastanete na sekund i razmislite da li vas ta aktivnost ispunjava ili vam se iste sekunde javila misao:“O ne, opet!“
Ok je reći NE.

Kalendar je veoma bitan

Znate onu krilaticu koju stalno koristim: “Ako nije napisano, nije urađeno”.
Tako je i sa vremenom za važne stvari ovog oktobra. Ako to vreme nije u vašem kalendaru, ono ne postoji. Mislim da je vreme da se zauzmete za sebe. Stavite vreme za sebe, vama važne ljude i događaje u kalendar na prvo mesto. Jedino tako ćete osigurati da budu prioritet.

Tatjana Obradović Tošić
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Impact Hub

Svi imamo istih 24 sata na raspolaganju u jednom danu, pa hajde tokom da naredna tri meseca učinimo da oni rade za nas, a ne protiv nas. Kroz zajednički rad sa Tatjanom, naučićete kako da prepoznate situacije koje vam kradu vreme. Takođe ćete izgraditi nove navike koje će vam osloboditi vreme za ono što vam je važno. Kako biste zakazali besplatne konsultacije, pišite Tatjani na tatjana@kadonavodi.com. Besplatne konsultacije traju 15 minuta i služe da se proceni šta je ključni problem i u kom pravcu je potrebno dalje raditi.
Ako želite da radite same, kad imate vremena, a da ipak savladate osnovne tehnike i alate koji će vam pomoći da konačno kreirate vreme za sebe u rasporedu, Tatjana trenutno ima otvoren e-mail kurs – https://kadonavodi.com/e-mail-kurs/.

Tatjana Obradović Tošić je psiholog i savetnica iz oblasti produktivnosti. U preduzetničke vode je ušla pre 11 godina, a “Kad Ona Vodi” je njen drugi biznis po redu. Iz potrebe da organizuje svoje poslovne procese i konačno ima vreme za sebe, pre 6 godina je završila obuku za upravljanje vremenom, a nakon toga u praksi isprobala sve alate i metode koji su joj bili dostupni. To iskustvo sad prenosi drugim ženama. Tokom prethodnih 10 godina bila je angažovana od strane međunarodnih i domaćih organizacija u istraživanjima i treninzima na temu ekonomskog osnaživanja žena gde je imala priliku da upozna preduzetnice svih profila, ali i da vidi sa kojim se preprekama u svom radu susreću. Tatjana je vodila niz strateških procesa za potrebe individua i različitih timova (nevladinih organizacija, opština, projektnih timova, krovnih nacionalnih organizacija) i bila u prilici da vidi koji su to ključni momenti koji omogućavaju da se vizija pretvori u realnost i ostvari. Ona pomaže ženama da odrede prioritete, ostvare ciljeve u svim sferama svog života i kreiraju vreme za sebe. To radi kroz pisanje (blog i podkast) i treninge (rad 1 na 1 i e-mail kurs na njenom sajtu, kao i radionice koje drži u Impact Hub Belgrade). Njeno trenersko iskustvo joj omogućava da fokus stavi na to kako da osoba u određenom vremenskom periodu stekne nova znanja i veštine. Tatjanin metod je i duboko strateški, što znači da vam pomaže da vaši ciljevi postanu prioriteti na dnevnom nivou i na taj način se i ostvare.
Kontakt: www.kadonavodi.com,
tatjana@kadonavodi.com

Intervju sa Tatjanom Obradović Tošić:

Vodič za žene koje žele da postignu sve

Saveti i tekstovi Tatjane Obradović Tošić:
Kako biti srećna mama i preduzetnica?
Vreme koje posvećujete sebi je najbolja investicija

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Koncert i premijera Boemske rapsodije Specijalno "Queen veče" posvećeno čuvenoj…