fbpx

BG online

Lični razvoj

Knjige Vladete Jerotića o porodici, ličnim promenama, Dostojevskom i Jungu

Do sad neobjavljivani naslovi Vladete Jerotića, knjige „O Jungu“, „O Dostojevskom“, „O porodici“ i „Šta treba u sebi menjati“ satkane su od tekstova i razmišljanja čuvenog akademika i psihijatra koji svoje spoznaje i znanja nesebično deli s drugima. Sačuvane da žive večno, Jerotićeve knjige donose mudrost preko potrebnu savremenom čoveku koji je svakodnevno živi sa dilemama bez odgovora na mnoga životno važna pitanja.
„Za Junga sve što se dešava u prirodi i ljudskom životu, od najbeznačajnije omaške, preko snova, do neuroze i psihoze ima određeno značenje i smisao o čemu je detaljno pisao Vladeta Jerotić. On kaže da je smisao te analize da odvede ličnost korak dalje u upoznavanje samog sebe, u bolje prilagođavanje društvu i mirenje sa svojim nesvesnim“. (V. Jerotić)
„Porodična situacija modernog čoveka vrlo je složena. Dvoje lјudi povezanih brakom treba u toku života da usklade na najbolјi mogući način svoje emocionalne i seksualne potrebe, da se ekonomski zaštite i obezbede, da osiguraju sebi mesto u društvu zadovolјavajući svoju nagonsku potrebu za važenjem i značenjem, da se prilagode postojećem društvenom poretku na nekonformistički način i najzad, kao najteže, da steknu potomstvo koje neće biti upadlјivo neurotično ili psihotično, već, naprotiv, koje će stavom i ponašanjem roditelјa biti podstaknuto na individualni, i još bolјe, na kreativno individualni razvoj. Očevidno da je za ostvarivanje ovakvog cilјa potrebna prisutnost znatnog stepena zrelosti bračnog para koja je opet uslovlјena razvojem u njihovim vlastitim porodicama.“ (V. Jerotić)
„Šta ću da menjam u sebi, kada i ovakav kakav sam nisam loš? Zašto da skačem u provaliju neizvesnosti kada mi je zemlјa podamnom jedina čvrsta podloga? Strah od neizvesnosti, strah od praznine, na kraju svih krajeva – strah od slobode!“ (V. Jerotić)
„Suditi o Dostojevskom oduvek je bio, a i danas je, ogroman rizik, odgovornost, iskušenje. To je posao ako ne isto tako genijalnih ljudi kao što je bio Dostojevski – takvih kao on bilo je samo nekoliko u celokupnoj ljudskoj istoriji – a ono bar izuzetno darovitih i značajnih ljudi, kao što su bili Berđajev, Šestov, Mereškovski, Cvajg, Kami. Dakle, reklo bi se da nije posao psihijatra da se upušta u avanturu procenjivanja vrednosti i izricanja sudova o jednom genijalnom čoveku. Na tako nešto ipak su se odvažili neki psihijatri, a ja ću se ovde zadržati na dvojici, jer su se oni, svojim sasvim neobičnim darom posmatranja i veoma dubokim ulaženjem u one najtamnije, najzagonetnije i najdalje oblasti čovekovog podsvesnog i nesvesnog života, visoko uzdigli iznad svojih savremenika i svoje epohe“. (Vladeta Jerotić)

Knjige Vladete Jerotića „O Jungu“ (cena 1300 dinara + troškovi dostave), „O Dostojevskom“ (cena 1200 dinara + troškovi dostave), „O porodici“ (cena 1000 dinara + troškovi dostave) i „Šta treba u sebi menjati“ (cena 1100 dinara + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
  Mudrosti Vladete Jerotića o ljubavi, braku, menjanju sebe, životu, veri, krivici…

   

  Bolesti duše se pojavljuju kad ljubav pretvaramo u vezanost, a zatim u strast (S.N. Lazarev)

  By / 20/11/2021 / 0 Comments

  Mudrosti Vladete Jerotića o ljubavi, braku, menjanju sebe, životu, veri, krivici…

  By / 08/11/2021 / 0 Comments

  Zašto jedemo i kad nismo gladni?

  By / 09/11/2021 / 0 Comments

  Samo se triput voli

  By / 16/11/2021 / 0 Comments

  Recept za musaku od kiselog kupusa (Katarina Petrović, Gatronomad)

  By / 06/11/2021 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  U znak zahvalnosti Beogradsko dramsko pozorište je svojoj publici omogućilo…
  error: