BG online

Roditeljstvo

Kamp preživljavanja u prirodi za decu

Najzdraviji deo raspusta pod otvorenim nebom

Deca koja odrastaju u gradu imaju jednu „ dijagnozu” a to je nedostatak prirode. Takav stil života uzrokuje smanjenu koncentraciju, nedovoljnu samostalnost, oskudnu komunikaciju, loše držanje tela, ravne tabane… Deca koja ne idu u prirodu ostaju neaktivna, a neki roditelji koji osećaju da je to problem, šalju ih na neke sportove, ali to nije „to” jer deci treba boravak u prirodi – kaže Darko Ćurčić rukovodilac nesvakidašnjeg kampa preživljavanja koji se održava na planini Golija, u Parku prirode i Rezervatu Biosfere koji su pod zaštitom UNESCO-a, na lokaciji “Dajica brdo” gde se nalazi kamp odmorište sa svom adekvatnom pratećom infrastrukturom.

Tri instruktora

Sa grupom od 10-20 učesnika  u kampu rade tri instruktora.
Jedan od njih je Darko Ćurčić, rođen 1985. god., dipl ekonomista, član Gorske službe spasavanja Srbije, osnivač Kluba ekstremnih sportova Stari Vlah Ivanjica, instruktor skijanja, rekreator, turistički vodič, izviđač, planinar, organizator ovakvih i sličnih aktivnosti duži niz godina. Svi ostali instruktori su članovi GSS Srbije.
Cena učešća u ovom kampu je 140e po osobi, dok je optimalan broj učesnika 10.

Kampovanje, orjentisanje, pletenje, skupljanje gljiva…

Spavanje u ovom kampu je organizovano u šatorima, na podmetačima i vrećama (ekspedicijska oprema), a u slučaju nevremena deca se premeštaju u objekat koji se nalazi u okviru kampa, dok je jedno spavanje osmišljeno na nepoznatom lokalitetu, na planini u bivacima koje će učesnici nakon obuke sami izgraditi.
-Neke od aktivnosti koje će biti zastupljene tokom kampa su: učenje osnovnih tehnika izviđaštva, planinarenja, kampovanja, preživljavanja, ishrane u prirodi, spasilaštva. Deca će praktično učiti kako da se orjentišu na planini sa i bez kompasa, odnosno sa i bez karte, organizovan je orjentirig na nepoznatoj lokaciji (učesnici dobiju kompas i kartu na kojoj su ucrtane kontrolne tačke koje moraju pronaći u što kraćem vremenskom periodu ili potraga za blagom), paljenje vatre u prirodi bez šibice i upaljača, postavljanje šatora, izrade improvizovanih šatora – bivaka, rukovanje planinarskom i alpinističkom opremom, prepoznavanje jestivih gljiva i biljaka i ishrana u prirodi, sakupljanje gljiva, pletenje višenamenskih čvorova, izrada improvizovanih nosila za spasavanje, simulacija vežbe spasavanja povređene osobe, pretraga za nestalom osobom, freeclimbing, zatim obilazak nekih od važnih lokaliteta na Goliji- otkriva Darko Ćurčić.
Jedna noć će u ovom kampu biti posebna. Tada će iznenada svi biti probuđeni  oko 1h iza ponoći i krenuti u završni marš do jutra.
Ishrana je organizovana u objektu kamping odmorišta, pored već pomenute ishrane u prirodi. Tri (normalna) obroka dnevno.
Korišćenje mobilnih telefona će deci biti dozvoljeno pola sata dnevno u jutarnjim satima.

Program aktivnosti u okviru “Škole preživljavanja u prirodi” – leto 2019.

⦁ 1.DAN. Dolazak oko podneva u Omladinski kamp, ručak, podela skripti, učenje sklapanja i rasklapanja šatora, postavljanje i zaštita šatora, šetnja i upoznavanje sa okolinom, večera.
⦁ 2.DAN. Razgibavanje, doručak, termin za telefoniranje po želji, vežbanje pletenja čvorova sa prusicima, pravljenje improvizovanih nosila, ručak, učenje orijentacije pomoću karte i kompasa i pomoću prirodnih pomagala, vežba pretrage za nestalim (formacija češlja, improvizovana nosila, evakuacija i transport),  večera.
⦁ 3.DAN.  Razgibavanje, doručak, termin za telefoniranje po želji, šetnja do Najvišeg vrha Golije Jankovog kamena na 1833.m.n.v.,pronalaženje i raspoznavanje jestivih gljiva i biljaka, ručak, penjanje uz uže pomoću penjačke opreme, avantura park, Zip-line, večera.
⦁ 4.DAN. Razgibavanje, termin za telefoniranje po želji, odlazak iz Kampa, traženje i spremanje jestive hrane u prirodi, pravljenje kućice na drvetu, pravljenje improvizovanog kampa (improvizovanih šatora i logorska vatra van Omladinskog kampa) i spavanje u njemu. Tokom celog dana učesnici će se hraniti iz prirode prepušteni sami sebi uz konstantan nadzor instruktora(OPCIONI, nije obavezno ali je poželjno). Pred zoru ustajanje iz “bivaka“, odlazak na marširanje i povratak u Omladinski kamp.
⦁ 5.DAN. Razgibavanje, doručak, termin za telefoniranje po želji, takmičenje u orijenteringu, alpinizam, ručak i povratak u predvečernjim satima kući.
Nakon večere svakog dana učesnici  dobijaju slobodno vreme za ličnu higijenu, okupljanje oko logorske vatre u kampu uz predavanja i priče o izviđaštvu, spasilaštvu ishrani iz prirode i neformalno druženje. Učesnici će u slobodno vreme (kojeg neće imati puno) moći da koriste Avantura park, kućicu na drvetu, sportski poligon, teretanu na otvorenom, ljuljaške, klackalice i sav drugi mobilijar koji se nalazi u okviru Kampa. Slobodno vreme se upotpunjava igrama bez granica sa kojima se deca ranije nisu susretala.
I dok je u modi društveni trend “ljudskog otuđenja od prirode“, boravak u prirodi je nešto najbolje što možete priuštiti sebi i detetu. Deca koja provode više vremena u prirodi uspostavljaju snažniju vezu sa prirodom. Boravak dece u prirodi pomaže da shvate važnost sveta koji ih okružuje, kao i važnost odnosa prema prirodi, okruženju i životnoj sredini. Igra na otvorenom podstiče kreativnost, samostalnost, snalažljivost.
Način života: posao, obaveze, malo slobodnog vremena, odnosno “uslovi modernog društva” doveli su do toga da deca žive daleko od prirode, da imaju malo mogućnosti za kontakt sa njom. Boravak u prirodi i uživanje  zamenili smo zatvorenim prostorom, tabletima, pametnim telefonima…
-Ništa ne može zameniti osećaj slobode i mira u prirodi. Drage tate, mame, bake, deke, tetke, teče, odvojite vreme vreme za svoje mališane! Odvedite ih u prirodu! Pustite da trče napolju kada pada kiša, da hodaju bosi, spavaju u senci drveta i šatoru. Pustite ih da viču, da se glasno smeju, raduju kiši, skakutanju po barama, cvrkutu ptica- poručuje Darko Ćurčić.
Više informacija o kampu: 0655353748

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Vodeće vinarije i vinski stručnjaci iz 10 zemalja sveta okupiće…